Facebook tvrdí, že „omylom“ vymazal účet biológa a kritika technologických gigantov Breta Weinsteina
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Facebook bol obvinený z pokusu umlčať profesora biológie Breta Weinsteina po tom, čo bol jeho účet bez vysvetlenia vymazaný. Po internetovom proteste Facebook obnovil jeho účet a tvrdil, že bol odstránený omylom, informuje portál RT.


Weinstein, ktorý sa dostal do národného povedomia po tom, keď sa postavil proti udalosti z roku 2017 na washingtonskej Štátnej vysokej škole Evergreen, ktorá na jeden deň zakázala belochom navštíviť kampus, vo štvrtok na Twitteri uviedol, že bol „vyhodený“ z Facebooku, pričom nedostal „žiadne vysvetlenie, žiadne odvolanie.“



Weinsteinov tweet obsahoval snímku obrazovky s oznámením na Facebooku, ktoré naznačuje, že jeho účet nedodržiaval „komunitné štandardy“, a preto bol deaktivovaný. V oznámení sa uvádzalo, že rozhodnutie už bolo preskúmané a nebude možné ho vrátiť späť.

„Vládnu nám súkromne subjekty, ktoré si stanovujú vlastné pravidlá a nezodpovedajú žiadnemu procesu,“ dodal profesor.

O niekoľko hodín neskôr však Liz Bourgeoisová, ktorá pracuje v komunikačnom oddelení pre Facebook, uviedla, že jeho účet bol „omylom označený naším systémom na identifikáciu podvodníckych účtov“, a za chybu sa ospravedlnila.

Prečo je dlh Donalda Trumpa rizikom národnej bezpečnosti?
Ak niekomu dlhujete veľa peňazí, má na vás páku. Komu presne americký prezident dlhuje tieto peniaze? Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Profesor vyzeral byť s jej vysvetlením nespokojný a naznačil, že jediným dôvodom, prečo Facebook obnovil jeho účet, je ten, že dokázal na Twitteri vyvolať pobúrenie.

"Môj tweet jednoznačne získal vašu pozornosť, ale mám 400 000 sledovateľov na Twitteri. Čo chráni bežných ľudí pred takými chybami Liz?“ Napísal ako odpoveď na jej správu.



Weinstein je plnohodnotný progresívny pracovník, ktorý za prezidenta podporoval demokratického socialistu Bernieho Sandersa. Zúčastnil sa tiež protestov Occupy Wall Street v roku 2009. Je však tiež klasickým liberálom a účastníkom takzvaného „Intelektuálneho temného webu“, kde komentátori vystupujú proti zrušeniu kultúry a ochrane práv na slobodu prejavu.

Putin tvrdí, že ako superveľmoci sa ukazujú Nemecko a Čína. USA už nebudú „dominovať“
Éra, keď sa medzi Moskvou a Washingtonom rozhodovalo o svetových záležitostiach, je už dávno preč, uviedol ruský prezident Vladimir Putin s tým, že ďalšie krajiny, napríklad Čína a Nemecko, sú na ceste k tomu, aby sa stali superveľmocami, informuje... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár