Do služby ruského námorníctva nastupuje modernizovaná rýchla fregata, ktorú nemožno zastaviť zo vzduchu (VIDEO)
23 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Žralok bojových námorných operácií, to je fregata Maršal Šapošnikov. Zmení pomer síl v námorných bitkách.


Plávajúci rýchly tank, aj tak možno vynovenú fregatu nazvať a vnímať. Má nepreniknuteľné pancierovanie, vyvinie vysokú rýchlosť aj v bojových operáciách a zo vzduchu ju prakticky nemožno vyradiť z boja. Jej kvalitám sa viac venuje portál iz.ru.

Modernizovaná fregata Maršal Šapošnikov dostala nepreniknuteľný obranný štít. Zdroje z vojenského oddelenia pre portál iz.ru uviedli, že sa v súčasnosti ešte uvažuje o otázke možnej inštalácie protilietadlového raketového a delostreleckého komplexu Pantsir-M (ZRAK). Palebné schopnosti nového systému umožňujú zničiť akékoľvek nepriateľské lietadlá, vrtuľníky, riadené strely, bomby a bezpilotné lietadlá v okruhu 20 - 30 km. Odborníci poznamenávajú, že obranný komplex fregaty zabezpečí jej nezraniteľnosť. Jeho nosným prvkom budú nadzvukové rakety Zirkon.



Zároveň sa pracuje na niekoľkých možnostiach inštalácie  systému Pantsir-M ZRAK na palubu Maršala Šapošnikova, fregaty Projektu 1155, informovali zdroje z ministerstva obrany pre iz.ru. V súčasnosti sa zvažuje možnosť jeho umiestnenia tak na kormu lode, ako aj do strednej časti.

V Astrachani úspešne otestovali ostrú streľbu protilietadlových raketových systémov
Neďaleko Kaspického mora, v južnej oblasti Ruskej federácie uskutočňuje velenie Južného vojenského okruhu taktické cvičenie systémov protivzdušnej obrany. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Šapošnikov bol spustený na vodu v roku 1986, keď boli na lode a ich systémy kladené iné požiadavky protivzdušnej obrany námorníctva. Ich vtedajšia veľkosť sa zjavne odlišovala od súčasných moderných. To dáva oveľa viac možností na umiestnenie výzbroje na palubu fregaty v kvalite i v počte. Aj preto pred opätovným zaradením do služby bolo demontovaných a od nuly prestavaných množstvo nadstavieb a vymenených systémov. Zmeny sú potrebné za účelom inštalácie najmodernejšieho vybavenia na lodi, ako aj raketových a delostreleckých systémov.

Maršal Šapošnikov bol postavený najskôr ako veľká protiponorková loď a nemal úderné raketové zbrane a silnú protivzdušnú obranu, pretože mal úzku špecializáciu - lovec ponoriek. Také lode mohli účinne ničiť nepriateľské ponorky, ale neboli schopné zasiahnuť ciele na zemi a boli bezbranné proti raketám a lietadlám.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík