Putin sa obul do propagandistov: "Demokraciu nemožno importovať..."
22 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

"Demokraciu nemožno importovať, možno ju postaviť iba na národnej identite a zvrchovanosti", vyhlásil Vladimír Putin v prejave na Valdajskom klube. Ruská občianska spoločnosť podľa neho bude v budúcnosti hrať kľúčovú úlohu pri rozvoji Ruska.


"Usilujeme sa, aby bol hlas našich občanov rozhodujúci a aby boli realizované konštruktívne návrhy a požiadavky, pochádzajúce od rôznych sociálnych síl." Prezident Putin v prejave na Valdajskom klube. Jeho vystúpenie uverejnil potrtál tass.ru, redakcia HD z neho vyberá nasledujúcu pasáž.

"Čí hlas by mal štát v skutočnosti počuť? Ako rozpoznať, či je to skutočne hlas ľudí, alebo je to zákulisné šepkanie alebo niekoho hlučné výkriky, ktoré nemajú žiadny vzťah k našim ľuďom, niekedy prechádzajúce až do hystérie?" Pýtal sa v rečníckej otázke prezident Putin.

"Je potrebné vyrovnať sa s tým, že isté záujmové kruhy sa niekedy snažia nahradiť skutočný verejný dopyt záujmom nejakej úzkej sociálnej skupiny. A potom, úprimne povedané, robia to nepretržite vonkajšie sily." Rozbiehal tému o autenticite demokracie v štáte Vladimír Putin.

"Mám iba narodeniny - to nie je štátny sviatok". Putin poskytol veľký narodeninový rozhovor
Ruský prezident poskytol rozhovor televízii Rossija, v ktorom hovoril o Karabachu a Kirgizsku a povedal tiež, koho podporuje vo voľbách prezidenta v USA. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Skutočnú demokraciu a občiansku spoločnosť nemožno „importovať“. Hovoril som o tom mnohokrát. Nemôže byť produktom aktivít zahraničných „priaznivcov“, aj keď vraj „chcú to najlepšie“. Teoreticky je to pravdepodobne možné. Úprimne povedané, ja som sa, úprimne povedané, s takouto vecou nestretol a skutočne v ňu neverím. Vidíme, ako také „importované“ modely demokracie fungujú. Je to iba škrupina, fikcia, spravidla fikcia zbavená vnútorného obsahu, ba až zdanlivá zvrchovanosť. Ľudí, kde sa takáto schéma realizuje, sa v skutočnosti nikto na nič nepýta. Príslušní vodcovia nie sú ničím iným ako vazalmi. A pre vazala, ako viete, o všetkom rozhoduje pán. Preto opakujem: iba občania ich vlastnej krajiny majú právo určiť, aký je ich verejný záujem."

Vladimír Putin sa dotkol aj pôsobenia mimovládnych štruktúr: "V Rusku sme prešli pomerne dlhým obdobím, keď takmer hlavným zdrojom tvorby a financovania mimovládnych organizácií boli zahraničné nadácie. Samozrejme, nie všetci mali žoldnierske alebo zlé úmysly, nie všetci sledovali cieľ otriasť situáciou v našej krajine, zasahovať do našich záležitostí, ovplyvňovať ruskú domácu a niekedy zahraničnú politiku vo vlastných záujmoch. Samozrejme, že nie."

"Medzi nezávislými verejnými organizáciami (existujú aj také existujú) sa našli aj úprimní nadšenci, ktorým sme určite vďační. Ale aj v tomto prípade zostali spravidla mimozemšťanmi, outsidermi a nakoniec odrážali názory a záujmy nie občanov Ruska, ale ich zahraničných tútorov. Jedným slovom slúžili ako prostriedok v zlých rukách. So všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami." Hodnotil činnosť niektorých mimovládok Vladimír Putin.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Silná, slobodná a nezávislá občianska spoločnosť je zo svojej podstaty národne orientovaná a zvrchovaná. Klíči z hrúbky života ľudí, môže mať rôzne podoby a smery. Ale toto je kultúrny fenomén, tradícia konkrétnej krajiny, a nie produkt abstraktnej „nadnárodnej mysle“, za ktorou sa skrývajú záujmy iných ľudí."

Podľa prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina "povinnosťou štátu je podporovať verejné iniciatívy a otvárať im nové príležitosti. To je presne to, čo robíme. A túto otázku považujem za najdôležitejšiu pre vládnu agendu na ďalšie desaťročia - bez ohľadu na to, kto konkrétne a aké pozície zastáva. To je záruka suverénneho, progresívneho rozvoja Ruska, skutočnej kontinuity v jeho napredovaní a našej schopnosti reagovať na globálne výzvy." Povedal okrem iného najvyšší predstaviteľ Ruska na zasadnutí Valdajského klubu v prejave k jeho účastníkom.

Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík