NAKA opäť v akcii: Obvinila prominentného advokáta Gajana aj šéfa pobočky pozemkového fondu
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Polícia obvinila trojicu mužov z korupcie pri reštitúcii štátnych pozemkov. Obvinený je aj známy advokát Ján Gajan a šéf popradskej pobočky pozemkového fondu Ivan Tudaj.


Polícia podľa Aktuality.sk najprv v utorok zadržala štyroch ľudí, z ktorých napokon trom aj vzniesla obvinenie pre podozrenie z korupcie pri reštitúcii obrovských pozemkov pod Tatrami. Trojicu obvinila z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. „Vyšetrovateľ zo spomínaných trestných činov obvinil J. G., I. T. a G.P. Aktuálne s obvinenými prebiehajú ešte procesné úkony, či bude spracovaný aj podnet väzbu na niektorého z obvinených bude vyšetrovateľ rozhodovať až po vykonaní týchto úkonov,“ povedal pre Aktuality.sk hovorca policajného prezídia Michal Slivka.
Advokát figuruje pri množstve firiem

„Za zabezpečenie kladného vybavenia reštitučnej náhrady mali požadovať úplatok 40% z výmery. Pozemky mali následne previesť na blízke osoby a majetkovo alebo personálne prepojené spoločnosti,“ dodal Slivka. Podľa informácií Aktuality.sk je medzi obvinenými aj známy advokát blízky finančnej skupine Slavia Capital Ján Gajan a šéf regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Poprade Ivan Tudaj.

Meno Jána Gajana figuruje pri množstve spoločností vo vlastníctve Slavia Capital. Gajan je napríklad šéfom dozornej rady firmy Impre Media, ktorej Jaroslav Rezník predal polovicu verejnoprávneho portálu teraz.sk. Gajan tiež zapisoval viaceré firmy z portfolia Slavie Capital do protischránkového registra. Skupinu spoluzakladal finančník Martin Kvietik, obvinený v kauze Dobytkár.

Vysokopostavený exfunkcionár NAKA, ktorý donášal vražednému gangu, za mreže zrejme nepôjde
Bývalý šéf Protizločineckej jednotky, expozitúra Západ Štefan Šaróka sa mal s prokurátorom dohodnúť na podmienečnom treste. To ale musí ešte schváliť súd. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Gajana spája s Kočnerom veľa vecí

Advokát Gajan si tiež vymenil stovky správ s Marianom Kočnerom. Dvojicu spája aj kauza Technopol, v ktorej je Kočner jedným z obvinených. V minulosti zastupoval poškodeného Pavla Páveka, ktorý má naňho dodnes ťažké srdce: „Pracoval pre nás, zobral za to nemalé peniaze a potom nás obratom ruky predal Kočnerovi,“ uviedol Pávek.

Gajan bol v minulosti oficiálnym vlastníkom firmy, ktorá berie milióny za prenájom budovy Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Kto bol jej skutočným vlastníkom, odmietol povedať. Kvôli zavádzaniu o vzťahoch s Gajanom má problém s disciplinárnym konaním sudca a bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban. „Vaše otázky nebudeme komentovať,“ odpovedala na otázky ohľadom Gajanovho zadržania jeho PR zástupkyňa Petra Jamrichová. Gajan v minulosti obvinenia z korupcie v súvislosti s kauzou dobytkár odmietol.

"BÚRKA" v spoločnosti Technopol servis. NAKA zadržala jej advokáta!
Národná kriminálna agentúra vypočúva advokáta spoločnosti Technopol Servis Radovana Pala. Vyšetrovací tím HMLA tak pokračuje vo vyšetrovaní prípadu Búrka, týkajúcej sa rozsiahlej korupcie trinástich bratislavských sudcov. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V čom všetkom má prsty Ivan Tudaj

Ivan Tudaj šéfoval pobočke SPF v Poprade od roku 2010. V minulosti založil so spoločníčkou Adelou Dovalovskou neziskovú organizáciu,  v ktorej skončili aj majetky, pôvodne patriace štátu. Neziskovka sa tak dostala k lukratívnym pozemkom a budove bývalej nemocnice v Popradskej časti Kvetnica. Prípadu sa v minulosti venovala aj relácia Občan za dverami.

Redakcia Aktuality.sk už v septembri kontaktovala Tudaja, aby sa vyjadril k podozreniam okolo prevodov pozemkov, ktoré sa udiali na pobočke SPF v Poprade. Pýtali sme sa ho, prečo bola za jeho vedenia odpredaná parcela, na ktorú existoval reštitučný nárok. „Podrobnosti si nepamätám, skúste to dať na hovorcu pozemkového fondu,“ odpovedal Tudaj.

Podobne znela aj odpoveď na otázku, o reštitúcii, v ktorej sa cez reštituentov nakoniec k pozemkom dostala Tudajova spoločníčka Adela Dovalovská, a to už za pôsobenia Tudaja na pozemkovom fonde. „Neviem, o akej parcele rozprávate, skúste napísať na pána hovorcu,“ zaznela z úst Tudaja rovnaká odpoveď na otázky Aktuality.sk o reštitúcii, v ktorej sa cez reštituentov nakoniec k pozemkom dostala Tudajova spoločníčka Adela Dovalovská - už za pôsobenia Tudaja na pozemkovom fonde. Zadržaný úradník od včerajšej akcie nezdvíhal telefón.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.