Matovič si uvedomil chybu voči prezidentke. Čiastočne
22 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Premiér sa rozhodol ospravedlniť prezidentke za to, že o plošnom testovaní informoval najprv nemeckú kancelárku. Podľa jeho statusu to vykonal v „dobrej vôli“. Okrem toho sa riadil Čaputovej želaním, aby vláda informovala až o definitívnych veciach a chcel jej tiež dopriať víkendový oddych.


Igor Matovič predložil svoj plán na plošné testovanie Slovenska a zapojil do neho i slovenskú armádu bez toho, aby o tom prezidentka Zuzana Čaputová vopred vedela. V pondelok si svoju chybu uvedomil a hlave štátu sa ospravedlnil. Ako inak, prostredníctvom sociálnej siete.

„Sú chvíle, keď sa patrí ospravedlniť aj za skutky, ktoré ste vykonali v dobrej vôli,“ vyznal sa Matovič. Mal na mysli to, že o zámere uskutočniť testovanie informoval skôr nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako prezidentku.

Tu už nejde o fazuľky - podľa dlhoročného policajného  vyšetrovateľa prekračuje vláda svoje kompetencie
Rozhodnutie o nasadení síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky na návrh vlády podpisuje vrchný veliteľ - prezidentka. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


„Pani prezidentky sa to evidentne dotklo a ja sa jej chcem ospravedlniť,“ pokračoval ďalej. Situáciu vysvetlil tým, že o definitívnom podpise zmlúv sa dozvedel počas samitu v Bruseli na raňajkách s Merkelovou.

Čaputovú okrem toho o tom dopredu neinformoval aj preto, lebo si „zobral k srdcu“ jej opakované verejné volanie, aby vláda informovala až o tých veciach, ktoré sú naozaj isté. Zároveň, podľa jeho ďalších slov, chcel prezidentke dopriať cez víkend oddych. Status zakončil s tým, že sa teší na osobné stretnutie s ňou v utorok ráno a verí, že záchranný plán pre Slovensko naplno podporí.

Krátko po vyjadrení ospravedlnenia to však už videl inak. Čaputovej o niekoľko minút neskôr vytkol, že je proti projektu plošného testovania. „Tak... a pani prezidentka sa podľa Denníka N už rozhodla – je proti plošnému testovaniu. Bohužiaľ ešte predtým, ako si vypočula argumenty. To mi je mimoriadne ľúto,“ uviedol Matovič v ďalšom príspevku.

Ak experti potvrdia správnosť celoplošného testovania, Smer-SD ho podporí, tvrdí Fico
Ak experti po vážnej diskusii povedia, že plán celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus krajine pomôže, tak opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) tento návrh podporí. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | SITA


Čaputová na to vzápätí reagovala, takisto prostredníctvom Facebooku. „Nevyjadrila som sa ani za a ani proti plošnému testovaniu. Stále nemám dostatok informácií. Vyjadrila som sa len proti tomu, aby to bolo povinné. Rovnako si nemyslím, že by účasť na testoch mala byť vymáhaná pod hrozbou sankcií,“ napísala prezidentka.

Nevysvetlené zostalo to, že Matovič prezidentku v podstate odignoroval ako hlavnú veliteľku ozbrojených síl. Na nedávnej tlačovej besede to zdôvodnil tým, že jej funkcia je len „ceremoniálna“ a že nemusí byť informovaná o každom kroku v armáde.

Niektorí to však vidia inak. Napríklad politický a mediálny analytik Eduard Chmelár vo svojom príspevku poukazuje na to, že prezidentka rozhodne je podľa „čl. 102, ods. 1, pís. k Ústavy SR hlavnou veliteľkou ozbrojených síl. Nie v čase vojny, nie pri mimoriadnej príležitosti, ale od inaugurácie až do konca svojho funkčného obdobia“.

Matovič vydiera podaním demisie, ak z plošného testovania nič nebude
Premiér Igor Matovič v sobotu zverejnil tri týždne tajný plán na celoplošné testovanie Slovákov. Jeho cieľom je odhaliť vysoko infekčných ľudí a sploštiť prudko rastúcu krivku počtu infikovaných. Je presvedčený, že tým môžeme zabrániť úplnému... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová