Zimenová zo SaS k celoplošnému testovaniu: "Chýba mi hlas rozumu"
22 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Zuzana Zimenová z SaS považuje celoplošné testovanie antigénovými testmi za nerozumnú operáciu. Aj mnoho odborníkov položilo na stôl naozaj veľmi veľa faktov, ktoré pochybnosti o tejto operácii podľa nej potvrdzujú, píše vo svojom statuse na Facebooku.


Okrem toho, že Zimenová takéto testovanie považuje za nerozumné, má veľké obavy aj z toho, že niektorí politici vzbudzujú v ľuďoch falošnú nádej, že celoplošným testovaním „zastavíme“ vírus. Dáta z celého sveta pritom ukazujú, že takto pandémia nefunguje.

„Všetky opatrenia, vrátane testovania, sú len získavaním času, pandémia sa opakovane zdvíha vo vlnách. Nespochybňujem snahu o získanie času – je to veľmi dôležité, aby neskolabovalo naše zdravotníctvo. Ale treba mať jasnú predstavu aj o tom, čo so získaným časom, ako ho využiť na zlepšenie prípravy na horšie časy, ktoré (kým nebude po ruke liek alebo vakcína), sa budú s veľkou pravdepodobnosťou opakovane vracať. A toto mi chýba teda veľmi, tá debata o zmysle testovania. A jasný plán, ako v získanom čase zaplátať všetky diery, ktoré vidíme v boji s pandémiou na každodennej báze,“ píše na sociálnej sieti.

Školy hrajú pri šírení Covid-19 iba vedľajšie husle, naznačujú štúdie
Európsky výskum dáva za pravdu tvorcom politík, ktorí sa obávajú, že zavretie škôl poškodí študentom a necháva rodičov práceneschopných Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Mário Martinka


V príspevku ďalej poukazuje na to, že máme nedostatočnú kapacitu PCR testovania, nedostatočné trasovanie kontaktov ľudí s pozitívnym výsledkom. Chýba nám validácia PCR testov, chýbajú call centrá a ďalšie informačné toky pre obyvateľov; chýba rozhodovanie o opatreniach na základe dát, vysvetľujúca kampaň a iné.
Chýba hlas rozumu

Zimenová varuje pred politikmi, ktorí živia u ľudí falošnú predstavu, že po celoplošnom testovaní sa veľmi jednoducho oddelia pozitívni od negatívnych, a že práve to môže byť impulzom na otvorenie prevádzok.

„Takto ale testovanie fungovať nebude – nespoľahlivosť antigénových testov je významná, výsledky celoplošného testovania sa nebudú overovať PCR testami, ani hranice sa hermeticky neuzavrú. Testovanie nás s veľkou pravdepodobnosťou iba vráti do času, kedy môžu potrebné protipandemické opatrenia lepšie zafungovať. Škoda, vyvolaná neprimeranými očakávaniami a najmä sklamaním, ak sa nenaplnia, však už bude napáchané,“ upozorňuje.

Dobrovoľné či nedobrovoľné? Odmeny alebo sankcie? Čo všetko vieme o celoplošnom testovaní?
Celoplošné testovanie síce ešte nie je definitívne, detaily jeho realizácie sa ale postupne dolaďujú. Otázok s jeho prevedením je ale stále dosť. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.