Švédsko zakázalo používanie zariadení Huawei a ZTE v 5G sieťach
21 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Švédsky regulačný úrad v utorok zakázal vo svojich 5G sieťach používať telekomunikačné zariadenia čínskych spoločností Huawei a ZTE, informuje portál RT.


Švédsky poštový a telekomunikačný úrad (PTS) preskúmal žiadosti a schválil účasť štyroch spoločností v aukciách na frekvenciách 3,5 GHz a 2,3 GHz. Nová legislatíva, ktorá vstúpila do platnosti v januári, vyžaduje, aby sa regulátor poradil so švédskymi ozbrojenými silami a bezpečnostnou službou, aby sa zabezpečilo, že použitie rádiového zariadenia v týchto pásmach „nespôsobí ujmu“ bezpečnosti krajiny.

Podľa PTS sa nové inštalácie na rádiové použitie v týchto frekvenčných pásmach „nesmú vykonávať s výrobkami od dodávateľov Huawei alebo ZTE.“ Ak sa má použiť existujúca infraštruktúra pre centrálne funkcie, „produkty od spoločností Huawei a ZTE musia byť vyradené z prevádzky najneskôr do 1. januára 2025“.

Centrálnymi funkciami sú zariadenia používané na vybudovanie rádiovej prístupovej siete, prenosovej siete a základnej siete, ako aj ich servis a údržba.

Írsko vyšetruje Facebook z možného porušenia ochrany osobných údajov detí na Instagrame
Írsko vyšetruje Facebook kvôli obvineniam, že jej dcérska spoločnosť Instagram dovolila, aby boli telefónne čísla a e-mailové adresy maloletých osôb ľahko prístupné, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Účastníci aukcií boli tiež varovaní, že závislosti na cudzích štátoch musia byť postupne ukončené alebo nahradené funkciami alebo zamestnancami so sídlom vo Švédsku.

Tento krok môže byť prospešný pre konkurenčné firmy Ericsson a Nokia. Je vyvíjaný tlak na európske štáty z Washingtonu, aby preskúmali úlohu čínskych spoločností. USA tvrdia, že najmä spoločnosť Huawei by mohla odovzdať údaje vláde v Pekingu na účely špionáže - čo spoločnosť poprela.

Väzby medzi Švédskom a Čínou sa za posledné roky zhoršili, čiastočne v súvislosti so zadržaným švédskym vydavateľom čínskeho pôvodu Gui Minhai.

V septembri švédska štátna vesmírna spoločnosť údajne oznámila, že neobnoví zmluvy s Čínou ani neprijme nový čínsky obchod, citujúc „zmeny v geopolitike“.

Ruskí kybernetickí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea napadla ich obranný priemysel
Hackerská skupina zo Severnej Kórey zaútočila na ruské vojenské a priemyselné organizácie zasielaním podvodných e-mailov, tvrdia odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorí sa domnievajú, že Pchjongjang začína svoju sieť rozširovať, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár