Ruské lode rozvinuli bojovú formáciu blízko azerbajdžanských vôd
21 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Ruské ministerstvo obrany ubezpečilo, že cvičenie nepredstavuje pre kaspické štáty žiadnu hrozbu.Uviedol portál Mpsh.ru.


V blízkosti teritoriálnych vôd Azerbajdžanu sa objavilo zoskupenie ruských vojnových lodí. Presný účel ich operácie zostáva zatiaľ neznámy. Jedným z dôvodov môže byť zabezpečenie kontroly nad územím Azerbajdžanu od Kaspického mora. Najmä, ak ide o možnosť kontroly vzletov a pristátí bojových lietadiel azerbajdžanského letectva. Do úvahy prichádza tiež kontrola pohybu tureckých stíhačiek.

„Bojové lode Kaspickej flotily ruského námorníctva s podporou letectva uskutočňujú v Kaspickom mori ostré streľby. Ruské ministerstvo obrany ubezpečilo, že cvičenie nepredstavuje pre kaspické štáty žiadnu hrozbu. Neobmedzí ani ich hospodárske aktivity. Ruské manévre sa uskutočňujú severne od Apšeronského polostrova, na ktorom sa nachádza i hlavné mesto Azerbajdžanu Baku,“ uviedol ruský kanál Vojenský pozorovateľ na sieti Telegram.

Presný dôvod námorného cvičenia vo vodách Kaspického mora teda nie je známy. Hoci ruské manévre neobmedzujú činnosť Azerbajdžanu, odborníci sa domnievajú, že to umožní Arménsku získať efektívnejšie údaje o činnostiach vzdušných síl Azerbajdžanu a Turecka. Čo by malo zabezpečiť včasné informácie o vypúšťaní taktických rakiet.


Jedna vojna a šesť porazených (Amir Taheri)
Komentár Amira Taheriho (Gatestone Institute) Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Diana Zaťková