NASA sa chystá pristáť na asteroide
21 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Do konca roku 2020 zostáva iba 73 dní a NASA zverejnila varovanie, že v blízkosti Zeme sa v tomto období nenachádza jeden, ale hneď päť asteroidov. A sonda agentúry Osiris-Rex sa pripravuje na dotyk s jednou z týchto vesmírnych skál vzdialenou 200 miliónov kilometrov, informuje portál RT.






Prvé tri z piatich vesmírnych hornín v dnešných dňoch milosrdne obleteli okolo Zeme bez incidentov, uvádza Asteroid Watch Widget, ktorý sleduje asteroidy a kométy letiace relatívne blízko našej planéty.

Asteroid 2020 TJ6, ktorý meral v priemere 10 metrov alebo zhruba polovicu bowlingovej dráhy, preletel okolo Zeme rýchlosťou 40 824 km/h, ale v bezpečnej vzdialenosti 1,2 milióna km. Po tomto asteroide nasledovali 2020 UX, najmenší z piatich, ktorý prešiel okolo Zeme vo vzdialenosti 190 000 km a 2020 TD6 s priemerom 7,4 m alebo polovicou výšky znaku Hollywood.

Ruská spoločnosť ALROSA, ktorá sa zaoberá produkciou diamantov, prevzala prvenstvo v globálnej produkcii
Ruská spoločnosť ALROSA zaujala popredné miesto v globálnej produkcii diamantov počas pandémie Covid-19, uviedol prezident Vladimir Putin počas stretnutia s generálnym riaditeľom spoločnosti Sergejom Ivanovom, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Stále však čakáme 14-metrový UK 2020 s priemerom zhruba rovnako veľkým ako náves, ktorý by mal preletieť okolo 6,2 milióna km od Zeme. Najrýchlejšia vesmírna skala, jeden meter široká TF6, bude míňať Mesiac rýchlosťou 43 200 km/h len vo vzdialenosti 153 000 km.

Žiadny z nich sa však nie je taký zaujímavý ako asteroid Bennu. NASA chce totiž  v utorok túto skalu, vzdialenú 200 miliónov míľ od Zeme, navštíviť. Plavidlo NASA - OSIRIS-REx urobí prvý pokus odberu vzorky vesmírnej horniny krátko pred druhou popoludní. Očakáva sa, že sa plavidlo dotkne povrchu len na niekoľko sekúnd. Je to však dosť dlhá doba na to, aby jeho robotické rameno mohlo pomocou vysokotlakového plynu vysať časť vesmírneho prachu asteroidu na analýzu tu na Zemi.

"Sme opatrne optimistickí, že to bude jediný čas, keď sa dotkneme povrchu," uviedol Richard Burns, projektový manažér OSIRIS-REx v Goddardovom letovom centre NASA.

Ďalšia pandémia? Odlesňovanie Amazónie môže priniesť nové choroby
Zmeny v Amazónii vyháňajú vysídlené druhy zvierat, od netopierov cez opice až po komáre, do nových oblastí Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Mário Martinka