Ľudia plačúci a kričiaci do telefónu, úplne zničení úradníci, aj toto našla armáda na Orave
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Boj s koronavírusom mimo prvej línie je vyčerpávajúci, vyhľadávači kontaktov nakazených nepustia telefón celý deň z ruky. Na Orave už naplno pomáhajú vojaci.


Do budovy regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne sa pred nasťahovala armáda. Zdravotníci si v tej chvíli vydýchli, pretože úrad už podľa Aktuality.sk začínal kolabovať. Počet infikovaných koronavírusom vtedy na Orave bleskovo stúpal.
Najviac zamestnávalo dohľadávanie kontaktov

Pred príchodom vojakov boli dni na dolnokubínskom úrade, ktorý zamestnáva len 25 odborníkov a päť ich pomocníkov, ťažké. Celé oddelenie epidemiológie tvoria štyria odborní zamestnanci vrátane ich šéfky. „Od septembra máme v priemere 50 až 70 prípadov denne. Jedno šetrenie trvá v priemere 15 minút a za deň, keď ošetríte desať ľudí, ste ohučaní,“ hovorí otvorene šéfka úradu Mária Varmusová. Od septembra museli odsunúť všetko mimo koronavírusu bokom, do vyhľadávania kontaktov zapojili 12 ďalšich pracovníčok. Ostatní zamestnanci úradu boli na infolinke.

V tomto režime im ale neostala kapacita na kontrolu opatrení v teréne. „To boli tie slávne svadby, zhromaždenia, kostoly, birmovky. Teraz, keď máme tých vojakov, tak päť tímov chodí denne kontrolovať,“ priznáva Varmusová. Práve ona pred časom Slovensko otvorene upozornila na porušovanie pandemických pravidiel na Orave. Niektorí miestni totiž obchádzali zákazy a chodievali na oslavy do Poľska, takže potom rozšírili nákazu aj do zelených okresov.

Hygienici pokračujú v analýzach prípadov, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy
Hygienici pokračujú v analýzach prípadov ochorenia COVID-19. Ako vyplýva z poslednej analýzy za obdobie od 29. júna do 21. júla, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA

Vojaci kontrolujú ľudí, ale aj obchody a prevádzky

„Úlohou našich vojakov martinského práporu je čo najviac odľahčiť prácu úradu verejného zdravotníctva a pomôcť s administratívnou činnosťou. Od minulého pondelka pôsobíme aj v teréne, kde sa snažíme dohliadať na dodržiavanie karantény,“ vysvetlil veliteľ ozbrojených síl v Dolnom Kubíne Martin Roš. Na kontrolu dodržiavania opatrení sa vždy vyberie jeden odborný zamestnanec úradu a s ním aj traja alebo štyria vojaci. V teréne si vytypujú ľudí v karanténe a idú ich skontrolovať. Podľa šéfky úradu ale ani samotní vojaci nevedia, kto je pozitívne testovaný. Povie sa im len ulica a bydlisko, kde skontrolujú či sa dodržiava domáca izolácia.

Ďalšia skupina vojakov kontroluje, či obchody a prevádzky dodržiavajú opatrenia určené vládou či regionálnym úradom. Všetci vojaci dochádzajú na úrad každé ráno a práca sa im začína o siedmej. Časť z nich zostane priamo na úrade a vypomáha hygienikom pri dohľadávaní kontaktov.

Vláda povoláva armádu. Vojaci budú pomáhať s poriadkom, testovaním i trasovaním
Kvôli zhoršujúcej sa situácii s novým koronavírusom zvolala dnes vláda mimoriadne rokovanie. Minister zdravotníctva požiadal o pomoc armádu. Podľa portálu TA3 zatiaľ nasadia takmer tri stovky príslušníkov ozbrojených síl, mandát však počíta až s... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Strach, plač, krik ale aj vyhrážky ľudí do telefónu

Vojaci sú rozdelení na tri skupiny a každá vykonáva inú činnosť. Jedni pracujú na počítačoch a vkladajú do systému údaje o pozitívne testovaných, otvárajú a šetria a na záver uzatvárajú všetky prípady, ďalší má napríklad za úlohu objednávať ľudí na testy a iní telefonujú s miestnymi a informujú ich o opatreniach po návrate zo zahraničia a snažia sa im odpovedať na všetky otázky. „Každý je naplašený a bojí sa. Niekedy tí ľudia plačú, keď sa dozvedia, že sú pozitívni, sú vystrašení, že automaticky to znamená, že majú zomrieť, keďže tá mediálna kampaň je taká, aká je. Niektorí sú nahnevaní a kričia do telefónu, alebo sa nám vyhrážajú. Tie reakcie sú rôzne,“ približuje Aktualitám skúsenosti s telefonujúcimi Martin Roš.

Úrad telefonicky kontaktuje každého pozitívne testovaného pacienta. Zisťuje, kde sa nakazil, aký je jeho zdravotný stav, kde pracuje, s kým bol posledných štrnásť dní v kontakte. Mal by poskytnúť aj údaje o ľuďoch, s ktorými je v blízkom kontakte. „Musíme každého jedného pozitívneho osloviť, aby sme mali prehľad, ktorým smerom sa epidémia uberá a z ktorých kategórií, teda či je to domácnosť, spoločenské akcie alebo hromadné podujatie. Keď vieme, odkiaľ vychádzajú zdroje, vieme určiť opatrenia,“ vysvetľuje hygienička informácie, ktoré pozná už veľká časť Slovákov.
Úradníci sú ako detektívi, pre úspech robia všetko

Dnes vedia dohľadať sedemdesiat percent ľudí z okolia nakazeného. Šéfka úradu ale otvorene priznáva, že pri takých počtoch tých zvyšných tridsať vlastne ani nie je možné nájsť. Všetky úzke kontakty ale poctivo obvolajú, vedú si o nich presné štatistiky. Úradníci sa teraz v podstate zmenili na detektívov. „Všetko, čo bolo v našich silách, sme urobili, ale už to nestojí len na nás,“ opisuje šéfka dolnokubínskych hygienikov Mária Varmusová svoje myšlienky. Vláda hygienikom na Orave napokon poslala na pomoc armádu, lenže ani tá všetky ich problémy vyriešiť nedokáže, konštatujú v závere Aktuality.sk.

Ján Mikas vie, čo je za dramatickým nárastom nakazených: Kde robia Slováci chybu?
Hlavný hygienik Slovenska upozornil, že sa stále častejšie stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.