Covid zabil naše občianske slobody (Lionel Shriver)
21 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Lionela Shrivera (The Spectator)


Poradenstvo v oblasti verejného zdravia je vítané. Tyrania v oblasti verejného zdravia už nie, dokonca ani pre našu vlastnú „ochranu“.


Začalo to fajčením. V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia takmer neexistovala legislatíva, ktorá by obmedzovala reklamu súkromných spoločností vyrábajúcich tabakové výrobky. Spoločností, ktoré produkovali legálne produkty. Potom sa vzniesla prvá malá námietka, keď rovnakým spoločnostiam zakázali vôbec propagovať svoj tovar.


Hlboko zahanbení, dokonca aj fajčiari, mlčky prijali konfiškačné dane z cigariet. Zákony na ochranu verejnosti pred pasívnym fajčením sa v USA rozšírili aj na pláže, parky a dokonca aj na vlastný balkón - miesta, kde nebezpečenstvo pre ostatných prakticky neexistuje. Len málokto kričal. Je to už truizmus - tabakové spoločnosti sú zlé (rovnako aj fajčiari). Potlačenie fajčenia sa všeobecne považuje za triumf v oblasti verejného zdravia.


Málokto z nás sa teda pozastavil nad skúmaním predpokladu, ktorý stojí za protifajčiarskymi zákonmi - že ľuďom nemožno dôverovať pri rozhodovaní o ich zdraví. Idioti musia byť pod kontrolou. Pre obmedzenie občianskych slobôd bola politika verejného zdravia, ktorá sa láskavo zaviedla pre naše dobro, po celé desaťročia tenkým klinom. Postupom času sa tento klin stával tučnejším. Poradenstvo v oblasti verejného zdravia je vítané. Tyrania v oblasti verejného zdravia nie, dokonca ani pre našu vlastnú „ochranu“.


Zamestnávatelia odmietajú zatvorenie ekonomiky aj desaťdňovú karanténu pre neotestovaných
Drvivá väčšina zamestnávateľov odmieta, že zamestnanci, ktorí sa nepôjdu dať otestovať bude v nútenej karanténe. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Keď sme už mali fajčenie ako-tak pod kontrolou, vrhli sme sa na tuk. Štát dnes považuje za svoj biznis aj to,  čo jeme a koľko. V záujme potlačenia obezity britské nealkoholické nápoje teraz podliehajú dani pri prekročení stanovenej hladiny cukru. Regulačný tlak na zníženie obsahu tuku, solí a cukru vedie k menšej veľkosti porcií, takže nakupujúci platia za menej potravín rovnakú cenu.


Praktickým lekárom sa odporúča, aby „predpisovali“ bicykle. Učitelia primárne odstraňujú čokoládové tyčinky z detských obedových krabičiek. Prelomová dánska „daň z tukov“ z roku 2011 pre výrobky obsahujúce viac ako 2,3 percenta nasýtených tukov (maslo, mäso, odtučnené mlieko, syry, pizza a veľa spracovaných potravín) trvala síce menej ako rok, ale môže byť kedykoľvek dôveryhodne oživená v supermarkete vo vašej blízkosti.


Hoci stravníci a fajčiari platia za podporu zdravotných poisťovní rovnako ako všetci ostatní, vláda sa vážne zaoberala tým, že takýmto hriešnikom odoprie prístup k určitým druhom starostlivosti.  V roku 2020 zostali prinajmenšom rovnostárski a popreli starostlivosť všetkým.


Ľudia plačúci a kričiaci do telefónu, úplne zničení úradníci, aj toto našla armáda na Orave
Boj s koronavírusom mimo prvej línie je vyčerpávajúci, vyhľadávači kontaktov nakazených nepustia telefón celý deň z ruky. Na Orave už naplno pomáhajú vojaci. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.



Pitie je samozrejme tiež vecou štátu. Clá na alkohol sú represívne, rovnako ako minimálne ceny alkoholu. Regionálne predpisy Nicoly Sturgeonovej zakazujúce odvetviu pohostinstva od tohto týždňa podávať alkohol v husto zaľudnenom strednom páse Škótska majú príšernú, oportunistickú príchuť.


Rozšírenie politík v oblasti verejného zdravia, právnych predpisov v oblasti životného prostredia na uľahčenie nulových emisií uhlíka je stanovené tak, aby určovali, aké autá môžeme riadiť, aké kotly môžeme inštalovať a s akým palivom môžeme variť. Aj keď použijete suché drevo a kachle schválené spoločnosťou, môže sa čoskoro stať, že štát si pre váš horák príde.




Matkou všetkých útokov na občianske slobody je však balík obmedzení na potlačenie Covid-19, vďaka čomu sa z drahších nealkoholických nápojov stáva iba banalita. Sme kontaminovaní alebo nie sme vírusom, ktorého letalita sa odhaduje na blízku chrípke. Počet úmrtí na chrípku a zápal pľúc od polovice júna prevýšil počet úmrtí na koronavírusy.


O nútenej karanténe sa ešte bude diskutovať. Cestu do zahraničia však neplánujte
Celoplošné testovanie je v súčasnosti azda najdiskutovanejšou otázkou, na ktorú sa názory rôznia nielen v laickej, ale i odbornej verejnosti, píše Denník N Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Asi tri štvrtiny pozitívnych „prípadov“ na jeseň tohto roku sa javia ako bez príznakové. Napriek tomu sme povinne obetovali slobodu združovania a zhromažďovania, právo protestovať (pokiaľ neobhajujete niečo, čo vláda schvaľuje alebo, ak by sa zdalo, že by to schválila) a právo slobody pohybu, náboženstva a tlače (Ofcom odrádza od škodlivých správy, ktoré by sa mohli zdať v rozpore s politikou verejného zdravia).


Nechali sme štát diktovať, kedy sa naše podniky zatvoria a či sa vôbec môžu otvoriť. Pristúpili sme k národnému domácemu väzeniu. Vzdali sme sa práva vycestovať do zahraničia bez toho, aby sme sa podrobili trestu za uväznenie a v súčasnosti sa vzdávame práva vycestovať do rôznych regiónov našej krajiny.


Splnomocnili sme políciu na vydávanie výziev na pikniky v parkoch alebo na sedenie na lavičke. Nečinne sme sedeli, zatiaľ čo pokuty za organizovanie protestov proti tomuto samotnému útlaku viedli k ochromujúcim a potenciálne život ničiacim 10 000 librám.


Klub 500 varuje: Karanténa pre neotestovaných zlikviduje našu ekonomiku!
Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov kritizovalo podľa nej nelogické kroky vlády. Pred vyhlásením celoplošného testovania obyvateľstva nekomunikovala s lekármi, samosprávami ani so zamestnávateľmi. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Poskytli sme vláde právo regulovať, či uvidíme svojich rodičov, či ich môžeme pozvať do svojich domovov, a ako fyzicky sa môžeme priblížiť k inému človeku mimo našu domácnosť. Prijali sme nosenie dehumanizujúcich masiek na tváre vyvolávajúcich strach na verejnosti bez toho, aby sa vyžadovalo preukázanie ich účinnosti. S Covidom-19 neexistuje žiadny aspekt nášho života, nad ktorým sme našim vládam nedali úplnú kontrolu.


V celom západnom svete boli slobody, ktoré občania pred siedmimi mesiacmi považovali za samozrejmé, nárazovo zrušené. To, čo teraz považujeme za samozrejmé, je to, že vychádzame z vlastných vchodových dverí iba na povolenie vlády. V Austrálii bola toto leto zatknutá tehotná mladá matka pred očami svojich detí iba kvôli podpore protestu proti lockdownu na Facebooku, zatiaľ čo polícia zhabala všetky notebooky a mobilné telefóny v jej domácnosti. V ďalšom neslávne známom videu z YouTube sa austrálsky dôstojník brutálne vrhol na mladú ženu, zrazil ju na zem a spútal ruky za chrbtom - to všetko preto, že nemala na tvári nasadené rúško.


Miliardy ľudí budú mať problém dostať sa k vakcíne proti koronavírusu
UNICEF ponúkol vládam zoznam toho, čo budú potrebovať na udržanie dodávateľského reťazca vakcín, a požiadal ich o vypracovanie komplexného plánu Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Po roku 2020 nebude „liberálna“ demokracia rovnaká. Sumárne sa preukázalo, že občianske slobody nestoja za to, aby boli ústavy vytlačené na papieri. Práva možno zrušiť bez varovania a bez figového listu schváleného parlamentom. Prezident Xi sa určite smeje do popuku.


Je pravda, že osobné voľby môžu mať spoločné dôsledky. Obezita zvyšuje poplatky za ​​poistenie pre všetkých (aj keď fajčiari v konečnom dôsledku ušetria peniaze na zdravotných systémoch predčasným úmrtím). Ale to, či si dáme druhý pohár vína, bude legislatívu stáť strašnú cenu.


Zdraví ľudia sa teraz nemôžu sami rozhodnúť, či risknú návštevu krčmy alebo osamelého príbuzného. Takéto rozhodnutia sme zadali externe nestálym politikom, alarmistom, historicky pomýleným počítačovým modelárom a ideologickým, tunelovo vidiacim epidemiológom. Poradenstvo v oblasti verejného zdravia je vítané. Tyrania v oblasti verejného zdravia nie je, dokonca ani pre našu vlastnú „ochranu“. Ja by som radšej mal niekoľko ďalších fajčiarov a získal späť svoje práva.





Lionel Shriver je publicistom v The Spectator a okrem iného autorom kníh We Need to Talk About Kevin



Spojené kráľovstvo podporilo nový typ štúdie, pri ktorej budú dobrovoľníci zámerné nakazení koronavírusom
Vláda Spojeného kráľovstva podporila štúdie, ktoré sú zamerané na urýchlenie vývoja vakcíny proti Covid-19. Účastníci testovania, ktorí už predtým dostali vakcínu, budú teraz zámerne vystavení vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár