Prvý prieskum u Slovákov na testovanie: Matovič hneď reagoval
20 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na plošnom testovaní na Slovensku na ochorenie COVID-19 sa plánuje určite zúčastniť 44,4 % ľudí. Prieskum robila spoločnosť AKO pre Hospodárske noviny.


Podľa portálu cas.sk ďalších 28,3 % respondentov uviedlo, že sa asi na testovaní zúčastnia. Na testovaní sa určite nechce zúčastniť 9,9 % opýtaných. Testovať sa asi nepôjde dať 10,4 % respondentov. Ďalších 8 % účastníkov prieskumu sa nevedelo vyjadriť, alebo nechcelo odpovedať.
Premiér gratuluje 70 percentám Slovákov

Na výsledky prieskumu už reagoval aj premiér Igor Matovič: „Výborný výsledok po troch dňoch verejnej diskusie. GRATULUJEM, Slovensko. 72 % ku 20 %,“ napísal predseda vlády na sociálnej sieti. Ľudí, ktorí neodpovedali jasné áno, sa v prieskume pýtali aj na obavy z testovania, ktoré im môžu brániť v účasti. Nákazy na mieste odberu sa bojí 37,7 %, 34,3 % sa zase obáva z organizačného chaosu a dlhých radov. Ďalej 14,1 % respondentov sa má strach zo zrútenia ekonomiky, ak všetci ostanú v karanténe, 12,3 % opýtaných si myslí, že nakazení aj tak nebudú dodržiavať karanténu.


S testovaní nesúhlasia iba dve percentá

Približne rovnaké percento ľudí nemá žiadne obavy. Zhruba 5 % opýtaných ani nechce vedieť, či sú nakazení, keďže nemajú príznaky. Nevedelo, či nechcelo odpovedať na tieto otázky 4,5 % respondentov, 3,8 % ľudí považuje testy za nepresné a nespoľahlivé a rovnaké percento opýtaných označilo odber za nepríjemný. Že to nemá zmysel, si myslí 3,6 % respondentov. Testovanie podľa portálu cas.sk odmieta a nesúhlasí s ním 2,2 % opýtaných.

Marian Kollár: Slovenská lekárska komora vyzýva vládu na odbornú diskusiu k testovaniu
Lekári sa pýtajú, či nebude vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, pilotný projekt vyhodnotiť, a až potom sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.