Poľské fitnesscentrum sa vyhlásilo za cirkevný chrám. Snaží sa tým vyhnúť lockdownu
20 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Vláda vo Varšave zaviedla prísne blokovacie opatrenia pre takmer 70 percent poľského obyvateľstva, no fitness centrum v Krakove našlo spôsob ako fungovať, hoci vo veľmi obmedzenej kapacite. Vyhlásili sa za cirkevný chrám, informuje portál RT.




„Pretože hodiny fitness nemôžu fungovať, náš klub od dnešného dňa začne organizovať náboženské zhromaždenia „Cirkvi zdravého tela“,“ napísala cez víkend Marta Jamrozová, manažérka spoločnosti Atlantic Sports Fitness v druhom najväčšom poľskom meste.

Jamrozová ubezpečila členov telocvične, že „všetko je v súlade so zákonom“Podľa vládnych opatrení sú kostoly obmedzené na jednu osobu na štyri metre štvorcové v „žltých“ zónach a sedem metrov štvorcových v „červených“ zónach, zatiaľ čo telocvične, bazény a vodné parky musia zavrieť.

Rusko by mohlo kvôli pandémii čeliť výraznému poklesu vývozu plynu
Pandémia a priemerne teplejšia zimná sezóna v Európe môže tento rok znížiť vývoz ruského zemného plynu o 16 percent, varovala ruská Národná ratingová agentúra (NRA), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Od pondelka bolo celé Poľsko označené ako „žltá“ zóna, zatiaľ čo väčšina miest, vrátane Krakova - čo predstavuje asi 70 percent populácie krajiny - bolo vyhlásených za „červené“ zóny. Vláda oznámila, že vo štvrtok opätovne zavedie lockdown, pričom ako dôvod uviedla nárast v prípadoch nakazených koronavírusom. Podľa správ denníka Gazeta Wyborcza bolo včera 8 099 nových prípadov a 91 úmrtí.

Okrem uzatvorenia telocviční a obmedzenia hodín v reštaurácii vláda zakázala svadby v "červených“ zónach a v "žltých" zónach ich obmedzila na najviac 20 osôb. Premiér Mateusz Morawiecki trvá na tom, že vláda sa snaží zaviesť „strednú cestu“ medzi úplným uzamknutím a žiadnymi obmedzeniami. "Chceme brániť hospodárstvo, ale aj životy našich občanov," uviedol Morawiecki. "Chceme implementovať obmedzenia, ale chceme, aby ekonomika fungovala čo najviac."

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jamrozová tvrdí, že jej telocvičňa bojuje nielen za zdravie svojich členov, ale aj za prežitie, prácu zamestnancov a slobodu voľby. „Sme tu pre vás a bez vás nie sme,“ uviedla na Facebooku.

Telocvične po celom svete boli nútené zatvárať počas odstávok určených na potlačenie šírenia vírusu. Riešenie poľského fitness centra by s rovnakým názvom nefungovalo za oceánom, pretože americké štáty, ktoré zaviedli najprísnejšie blokovania, zakázali tiež väčšinu cirkevných zhromaždení.

Telocvičňa v New Jersey sa na jar dostala na titulné stránky, keď sa pokúsila znovu otvoriť v rozpore so zákazom guvernéra. Majitelia boli uväznení a potrestaní astronomickými pokutami a stratou obchodného oprávnenia. Ich argumenty, že prísne sanitačné protokoly viedli k nulovej infekcii, padli na neúrodnú zem. New Jersey nakoniec povolilo znovuotvorenie kostolov v auguste a telocvične v septembri - obe s kapacitou 25 percent.

Domáce väzenie za neúčasť na testovaní?
Najnovší "nápad" dvoch ministrov súčasnej vlády navrhuje, aby každý, kto sa odmietne dať dobrovoaľne testovať, dostane domáce väzenie. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Ivan Brožík