Írsko vyšetruje Facebook z možného porušenia ochrany osobných údajov detí na Instagrame
20 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Írsko vyšetruje Facebook kvôli obvineniam, že jej dcérska spoločnosť Instagram dovolila, aby boli telefónne čísla a e-mailové adresy maloletých osôb ľahko prístupné, informuje portál RT.


Štátna komisia pre ochranu údajov (DPC) uviedla, že preverí, či spoločnosť Marka Zuckerberga má „právny základ pre ďalšie spracúvanie osobných údajov detí“ a či využíva „primeranú ochranu“ týchto údajov. Regulátor zároveň plánuje skontrolovať „vhodnosť“ nastavení účtu Instagramu pre deti.

Noviny Telegraph v nedeľu uviedli, že vyšetrovanie sa začali v reakcii na tvrdenie, že Instagram slabo chráni kontaktné údaje maloletých osôb. Ľudia musia mať najmenej 13 rokov, aby si mohli vytvoriť účet na Instagrame, pokiaľ to nedovolí jeden z rodičov.

Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na zabezpečenie „bezpečných volieb“
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc volebným úradníkom v USA po tom, čo federálny sudca rozhodol o tom, že počiatočný grant vo výške 300 miliónov dolárov je legálny, napriek varovaniu, že peniaze môžu skresliť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Minulý rok americký vedecký pracovník v oblasti dát David Stier analyzoval okolo 200 000 účtov Instagramu vo viacerých krajinách. Prehlásil, že deti môžu ľahko zmeniť svoj osobný profil na firemné účty, kde majú zverejnené telefónne čísla a e-mailové adresy.

Podľa správ si túto možnosť bolo možné zvoliť, pretože na rozdiel od osobných profilov táto možnosť poskytuje štatistické údaje, ako napríklad populárnosť ich fotografií a videí.

Facebook uviedol, že odvtedy aktualizoval svoje obchodné účty, takže „ľudia sa teraz môžu odhlásiť s úplným vymazaním svojich kontaktných informácií“.

Spoločnosť pre médiá uviedla, že je v „úzkom kontakte“ s DPC a spolupracuje s vyšetrovaniami.

Britský premiér Johnson údajne plánuje rezignovať kvôli nízkemu platu
Britský premiér Boris Johnson údajne uvažuje o odchode zo svojho postu budúcu jar, pretože sa mu podľa britských médií ťažko žije z platu 150 402 libier ročne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár