Vedec vytvoril kameru, ktorá natáča v 3D rýchlosťou 100 miliárd snímok za sekundu, pričom môže odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky
19 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vedec vytvoril novú ultrarýchlu kameru, ktorá filmuje v 3D a dokáže zachytiť svetelné vlny pri ich pohybe. Pôsobivý stroj by nám mohol pomôcť odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky, informuje portál RT.


Vynález Lihonga Wanga je vylepšením jeho pôvodného dizajnu fotoaparátu, ktorý dokázal zachytiť 70 biliónov snímok za sekundu v 2D.

Vedec zo súkromnej univerzity Caltech ohlásil svoju pôvodnú kameru pre komprimovanú ultrarýchlu fotografiu (CUP) ešte v januári, ktorá dokáže snímať ohromujúcou rýchlosťou, ale dokáže produkovať iba ploché snímky.

Odvtedy Wang usilovnou prácou teraz vyrobil kameru, ktorá dokáže zachytiť svetlo pri trojrozmernom pohybe rýchlosťou 100 miliárd snímok za sekundu. Z kontextu vyplýva, že väčšina špičkových fotoaparátov pre smartfóny dokáže snímať iba rýchlosťou 60 snímok za sekundu.

Hrozba vesmírneho odpadu rastie, varuje Európska vesmírna agentúra
Napriek úsiliu bojovať proti problému vesmírneho odpadu na obežnej dráhe okolo našej planéty vydala Európska vesmírna agentúra (ESA) znepokojujúcu správu, ktorá naznačuje, že problém sa zhoršuje a časom môže mať až drtivé následky, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Inými slovami, fotoaparát označený ako „jednorázová stereopolarimetrická komprimovaná ultrarýchla fotografia“ alebo skrátene SP-CUP, dokáže zachytiť 10 miliárd snímok bez mihnutia oka.

Wang pridal do kamery 3D prvok napodobňovaním toho, ako ľudia vidia svet okolo nás, a dodal snímkam vnímanie hĺbky rovnakým spôsobom, ako to pre nás robia naše dve oči.

„Fotoaparát je teraz stereofónny. Máme jeden objektív, ale funguje ako dve polovice, ktoré poskytujú dva pohľady s posunom. Dva kanály napodobňujú naše oči,“ poznamenal Wang.

Mimoriadne zriedkavý hviezdny systém, ktorý porušuje fyzikálne pravidlá (VIDEO)
Vysokoškolák presne namodeloval jeden z najextrémnejších a najvzácnejších typov hviezd, aké veda pozná, a to v bezprecedentných detailoch, počas toho, ako bol v samoizolácii kvôli Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Počítač, na ktorom je spustená kamera SP-CUP, potom spracuje dva vizuálne signály do trojrozmerného filmu, a to rovnakým spôsobom, ako náš vlastný mozog spracováva vizuálne podnety z okolitého sveta.

Fotoaparát je taký rýchly, že dokáže zachytiť aj polarizáciu svetelných vĺn, čo je smer, ktorým jednotlivé vlny svetelného žiarenia pri svojej ceste vibrujú.

Wang je presvedčený, že táto technológia má množstvo vedeckých aplikácií, ale najviac ho vzrušuje nádej, že by mohla pomôcť odhaliť záhadu obklopujúcu sonoluminiscenciu, fenomén, pri ktorom bubliny generované zvukovými vlnami v tekutinách uvoľňujú svetlo pri svojom zrútení.

Vedci potvrdzujú predpovede o posune pólov Zeme
Edgar Cayce predpovedal, že na začiatku 21. storočia sa kvôli posunu magnetických pólov Zeme ocitne Japonsko pod vodu a Rusko bude „novou Noemovou archou“. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič