Nová klimatická hrozba na Aljaške: cunami spojené s topením permafrostu
19 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Vedci varujú pred súvislosťou medzi rýchlym otepľovaním a zosuvmi pôdy, ktoré by mohli ohroziť mestá a turistické atrakcie


Na Aljaške a na mnohých ďalších vysokých a chladných miestach po celom svete nový výskum ukazuje, že čelíme možnému rúcaniu sa hôr vďaka tomu, že sa topí permafrost, ktorý ich drží pohromade. Ak tieto hory spadnú do mora, hrozí nebezpečenstvo cunami, píše theguardian.com. Vedci varujú, že ľudnaté oblasti a hlavné turistické atrakcie sú ohrozené.

Jedna z oblastí, ktorá čelí tomuto nebezpečenstvu je fjord Barry Arm na Aljaške. Je to jedna z najpopulárnejších destinácií výletných lodí. Barry Arm sa začal roztápať  začiatkom minulého storočia, pričom roztápanie, odhalené pomocou satelitných fotografií, sa pred desiatimi rokmi zrýchlilo. Ak sa ľad naraz uvoľní, vzniknutá vlna, ktorá by mohla dosiahnuť aj viac ako 10 metrov by bola schopná zasiahnuť všetky lode v tejto oblasti a mohla by zaplaviť obľúbený turistický cieľ ako aj zatopiť mesto Whittier.

Začiatkom tohto roka 14 geológov varovalo, že veľký sklz je do jedného roka „možný“ a do 20 rokov „pravdepodobný“. V roku 2015 podobný zosuv pôdy vytvoril vlnu cunami, ktorá zničila lesy 193 metrov nad svahmi Aljašského fjordu Taan.

„Keď sa zmení podnebie,“ povedal geológ Bretwood Higman, ktorý pracoval na Taan Fiord a Barry Arm, „krajina si vyžiada istý čas, kým sa prispôsobí. Ak ľadovec ustúpi naozaj rýchlo, môže sa stať, že prekvapí okolité svahy a namiesto postupného prispôsobovania sa, by mohlo prísť ku katastrofe.“ Po preskúmaní satelitných fotografií za posledných 30 rokov, geologička Erin Bessette-Kirtonová zistila, že zosuvy pôdy v St Elias na Aljaške a v zálive Glacier Bay sa zhodujú s najteplejšími rokmi.

Prečo Rusko predalo Aljašku Amerike?
V roku 1867 prešla Aljaška z vlastníctva a domény Ruského impéria do Spojených štátov amerických. Tento kus zeme sa predal za 7,2 milióna dolárov a pre väčšinu ľudí sa táto transakcia stala iba poznámkou v histórií Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Mário Martinka

Globálne oteplovanie

Otepľovanie jednoznačne vedie k zosuvom, ale vedieť kedy sa to udeje je oveľa ťažše odhadnúť. "Nemáme dobre zvládnutý mechanizmus " povedala Bessette-Kirktonová. "Poznáme korelácie, ale nepoznáme hybnú silu. Čo podmieňuje zosuv pôdy a čo ho vyvoláva?“

Globálne oteplovanie prispelo k tomuto problému tým, že vytvorilo vodu do ktorej zosuvy pôdy padajú. Nedávny dokument Dana Shugara, geomorfológa na univerzite v Calgary, ukazuje, že keď sa ľadovce zmenšili, narástli ľadovcové jazerá za posledných 18 rokov až o 50%. Keď ľad ustupuje, fjordy sa v oceáne predlžujú. Svahy, ktoré predtým viseli nad ľadom, teraz visia nad vodou.

V uplynulom storočí sa 10 zo 14 najvyšších zaznamenaných cunami vyskytovalo v zaľadnených horských oblastiach. V roku 1958 zosuv pôdy v zálive Lituya na Aljaške vytvoril vlnu vysokú 524 metrov - najvyššiu, aká bola kedy zaznamenaná. Odborníci dúfajú, že budú môcť predpovedať pravdepodobný zosuv pôdy, inštaláciou senzorov na najnebezpečnejších svahoch. Týmito zariadeniami by zaznamenávali sotva znateľné zrýchlenie pohybu ľadu, ktorý môže predpovedať skorý zosuv.

Aljašku zasiahlo zemetrasenie so silou 7,8, úrady vydali výstrahu pred cunami
Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na stredu miestneho času Aljašský polostrov. Zároveň bolo vydané varovanie pred cunami v okruhu do 300 kilometrov od jeho epicentra. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR