Je Bolívia pripravená vrátiť sa späť k socializmu? (Tom Phillips a Cindy Jiménez Bercerra)
19 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Komentár Toma Philipsa a Cindy Jiménez Bercerra (The Guardian)


Rok po kontroverznom odchode prvého domorodého prezidenta v krajine má jeho strana dobré predpoklady na to, aby opakovane vyhrala prezidentské voľby.







Zanietený Ticona Mamani pociťoval zúfalstvo a predtuchu, keď bol vlani v novembri Evo Morales nútený zo svojej andskej vlasti uprostred občianskych nepokojov, volebného kolapsu a toho, čo priaznivci prvého domorodého prezidenta Bolívie označili za rasistický puč utiecť. "Plakal som," spomenul si 56-ročný právnik, horlivý podporovateľ Moralesa a jeho Movimiento al Socialismo (Mas - Hnutie smerom k socializmu). „Evo predstavuje znovuzrodenie domorodého obyvateľstva Bolívie. Vrátil nám našu sebaúctu, našu hrdosť na to, že sme domorodci, že máme domorodé priezviská, naše jedlo ... Evo Morales bol najlepším bolívijským prezidentom vôbec.“






Keď bol Morales odsúdený do exilu - najskôr v Mexiku, teraz v Argentíne -, veriaci ako Mamani zostali politicky osirelí a Mas v chaose.


Jeanine Áñez, senátorka pravice, ktorá kedysi označovala pôvodných obyvateľov Bolívie za „satanských“, sa ujala moci ako dočasná prezidentka a priniesla náhly a šokujúci koniec takmer 14 rokov trvajúcej vlády ľavičiarov. Počas nej sa dostali do centra pozornosti dlho vylúčení pôvodní obyvatelia krajiny. Aktivisti odvtedy obvinili Áñezovej vládu z použitia systému spravodlivosti na uskutočnenie politicky motivovaného lovu na čarodejnice proti Moralesovi a jeho spojencom.


Strach z najnovšieho koronavírusu? Nový kmeň pozorovaný u ošípaných má potenciál preskočiť na človeka
Univerzita v Severnej Karolíne zistila, že nový kmeň koronavírusu, ktorý spôsobuje u ošípaných choroby tráviaceho traktu - a je zvlášť nebezpečný pre ošípané - by mohol brutálne ublížiť bravčovému priemyslu a má potenciál prenášať sa na iné druhy a... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Lenže takmer 12 mesiacov po minuloročnom kŕči by sa mohlo Moralesovo socialistické hnutie v nedeľných  prezidentských voľbách dočkať senzačného politického návratu.


Hlasovanie je opakovaním volieb odsúdených na zánik v októbri 2019. Tie boli zrušené po tom, čo obvinenia z volebných podvodov Organizácie amerických štátov (OAS) podnietili protesty a Morales rezignoval pod tlakom bezpečnostných síl.

Prieskumy naznačujú, že kandidát Mas, Moralesov bývalý minister financií Luis Arce, má náskok pred svojím hlavným vyzývateľom, centristickým novinárom a bývalým prezidentom, Carlosom Mesaom. "Mas sú na sedadle vodiča a ak tento víkend zmobilizujú voličov - a sú jediní, ktorí sú toho schopní - urobili by veľmi dobre," uviedol Eduardo Gamarra, bolívijský expert z Floridskej medzinárodnej univerzity.


Obavy z pandémie a rastúce ceny podnecujú krajiny k hromadeniu zásob potravín
Šialenstvo nakupovania sa rozšírilo na vládnu úroveň, keď krajiny začali hromadiť jedlo v obave, že vplyv pandémie na globálne dodávateľské reťazce by mohol spôsobiť zvýšenie cien, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Gamarra si myslí, že pravdepodobnejším na vyhliadku víťazstva zostáva druhé kolo. Ak žiadny kandidát nezíska absolútnu väčšinu bude sa konať 29. novembra. Tretím hlavným kandidátom je Luis Fernando Camacho z novej pravicovej aliancie Creemos („Veríme“). Áñez minulý mesiac stiahla svoju kandidatúru s tým, že nechce rozdeliť konzervatívne hlasovanie. Hlavne preto, že Moralesovi súperi „atomizovali“ hlasovanie proti Mas, nie je možné si predstaviť, že by Arce,  kariérny úradník, ktorý sa môže pochváliť magisterským titulom na univerzite vo Warwicku, mohol triumfovať hneď v prvom .


"Existuje dosť pravdepodobný scenár, keď Mas v podstate pokračuje tam, kde skončilo, iba s prezidentom Luis Arce," uviedol Gamarra. Arce o tejto možnosti hovoril v stredu na svojej poslednej predvolebnej demonštrácii - oslave v El Alto, bašte Moralesovej podpory. "Mysleli si, že zabijú Hnutie smerom k socializmu. Ale my sme tu v El Alto, aby sme im povedali - „Sme tu a sme nažive!“, povedal 57-ročný kandidát priaznivcom oblečeným do modrej, bielej a čiernej farby.


"Pravica okradla ľudí a preukázala neschopnosť vládnuť," dodal Arce v súvislosti s obvineniami, že Áñez a jej kabinet prevzali moc nelegitímne a spochybnili reakciu na Covid-19, ktorý zabil tisíce Bolívijčanov.


Kaczyński: Poľsko sa nenechá Úniou vydierať!
Vodca poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa zaviazal, že Európska únia nebude Poľsko „vydierať“, aby sa vzdalo svojej „identity“ alebo „slobody“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Mamani tiež dúfal v víťazstvo v prvom kole a veril, že Arce dokáže „znovu naštartovať“ Bolíviu. Ale rovnako ako mnoho voličov Mas, aj on sa obával, že „monumentálny podvod“ bude vyvolaný súhlasom USA a OAS, ktorých sporné tvrdenia o zmanipulovaní hlasov v minuloročných voľbách zohrali kľúčovú úlohu pri presune Moralesa do exilu.


Tento týždeň vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia trval na tom, že Moralesovo víťazstvo vo voľbách v roku 2019, bolo „produktom masívnych podvodov“, a naznačená podpora prezidentského úradu pre Arceho nebola úplne zaistená. „Tešíme sa na spoluprácu s kýmkoľvek, koho si Bolívijci slobodne a spravodlivo zvolia za prezidenta,“ povedal úradník neurčito novinárom a ocenil demonštrantov, ktorí sa minulý rok postavili proti Moralesovi za to, že „bránili svoju demokraciu“.


Zatiaľ, čo má niekto z vyhliadky na socialistické prebudenie veľkú radosť, ide o nočné mory Moralesových neprajníkov. Tí ho považujú za mocensky posadnutého autoritára, ktorý sa usiluje držať sa moci a ničiť bolívijskú demokraciu. Moralesova ponuka na zabezpečenie bezprecedentného štvrtého funkčného obdobia minulý rok prišla napriek tomu, že mu voliči toto právo v referende v roku 2016 odopreli. Výsledok ignoroval.


Čína sa stala najväčšou ekonomikou na svete. Nemali by sme byť prekvapení.
Čína zrazila USA z prvej priečky rebríčka najväčších ekonomík, čím sa stala najväčšou ekonomikou sveta. Nový spôsob výpočtu sily ekonomík považuje MMF aj CIA za dobre prepracovanú metódu na porovnávanie národných ekonomík. Tento nový výpočet... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Libertad Gabriela Vaca Poehlmannová, predsedníčka opozičnej skupiny s názvom Unidos en Acción (Zjednotení v akcii) uvítala, keď bývalý prezident utiekol 10. novembra minulého roku do Mexico City. "Cítila som úľavu. Cítila som nádej. Cítila som slobodu,“ uviedla 45-ročná Poehlmannová, jedna z tisícov občanov, ktorí minulý rok vyšli do bolívijských ulíc, aby vyvinuli tlak na Moralesa.


O dvanásť mesiacov neskôr sa rozčúlila nad tým, čo sa pred rokom mohlo javiť ako nepravdepodobné. Nad návratom Mas. Vyzvala voličov, aby podporili toho kandidáta, ktorého považujú za najlepšiu voľbu k zabráneniu návratu MAS. "Keby sa Mas vrátil ... bolo by to pre krajinu hrozné. Ako sa hovorí: Ľudia dostanú guvernérov, ktorých si zaslúžia,“ uviedla Poehlmannová.


Zahraniční diplomati a voliči na oboch stranách vyjadrujú obavy, že ďalší sporný výsledok by mohol viesť k opakovaniu minuloročného násilia, keď prišlo o život najmenej 36 ľudí, väčšinou podporovateľov Mas.  V období pred voľbami sa stupňuje napätie, hromadia sa správy o polovojenských skupinách útočiacich na aktivistov Mas, a niektorí spanikárení občania si údajne hromadia jedlo v očakávaní možných nepokojov.


Kto režíruje pokus o puč v Kirgizsku? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Zuzana Perželová

Pozorovatelia sú presvedčení, že Morales sa bude usilovať o návrat do Bolívie a možno o politiku v prvej línii, ak Arce zvíťazí. "Je to politické zviera. Celý jeho život je o politike. Takže sa pokúsi vrátiť a môže dôjsť k určitému napätiu,“ uviedol Diego von Vacano, bolívijský politológ z Texas A&M University. "Ale pre blaho strany ... Myslím si, že Evo by mal hrať o niečo viac symbolickú úlohu a nie aktívneho veliteľa," dodal.


Vacano poprel, že by Arce bol iba zástupcom Moralesa, ktorý bol zo strany konzervatívnych dočasných guvernérov Bolívie vyšetrovaný kvôli údajným teroristickým činom a má zákaz sám viesť stranu. „Arce nie je bábka,“ trval na svojom akademik, ktorý neformálne radí kampani kandidáta. "Je si vedomý, že Evo je historickým vodcom Mas. Ale toto je nové obdobie a vyžaduje si iný prístup. Bolo mu celkom jasné, že to chce urobiť po svojom.“


Mamani uviedol, že tiež dúfa, že bývalý prezident ustúpi, a to napriek svojej náklonnosti k Moralesovi a komoditnému sociálnemu a ekonomickému pokroku, na ktorý dohliadal po svojich historických voľbách v roku 2005. "Musíme vidieť rotáciu sily. Bez ohľadu na to, aký dobrý je vodca, nemal by zostať pri moci natrvalo. Potrebujeme zmenu. Strávil 14 rokov prácou. Soboty, nedele, štátne sviatky. Od piatej ráno do polnoci,“ povedal Mamani o Moralesovi. "Je čas, aby si oddýchol."


Matovič priznal, že sa chystá nás testovať všetkých! (AKTUALIZOVANÉ)
Igor Matovič v sobotu na mimoriadnej tlačovej besede vyhlásil, že vláda chce otestovať všetkých obyvateľov Slovenska. Priznal, že o tejto schéme uvažuje vláda už tri týždne a Správa štátnych hmotných rezerv už spustila obstarávanie na... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič