Čo hovorí profesor Krčméry na „chrípôčku“ či nedostatok kyslíka pod rúškom
19 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Od vypuknutia epidémie sa objavuje mnoho protichodných informácií. Časť ľudí verí, že rúška nás zotročujú či ohrozujú, alebo že celý koronavírus je len nafúknutý podvod. Profesor Vladimír Krčméry pre portál Nový Čas vysvetlil svoj pohľad na niektoré z takýchto tvrdení.



„Chrípôčka“

Ochorenie COVID-19 sa na začiatku prirovnávalo ku chrípke a naozaj majú aj veľa spoločného. „Čo je ale iné – ja vás nakazím chrípkou a vy ochoriete hneď, najneskôr o 2 dni, izolujete sa, ale pri koronavíruse je to zákerné. Príznaky začnete mať na 5. až 10. deň, ale 2 až 3 dni predtým ste infekční,“ vysvetľuje Krčméry. V mnohých krajinách je dnes už mortalita na COVID-19 násobne vyššia ako pri chrípke.
Ekonomiku „škrtíme“ pre ani nie stovku úmrtí

Podľa profesora si neuvedomujeme sekundárnu a terciárnu mortalitu. „Sekundárna je, že keď preplníte zdravotný systém chorými na covid, musíte zastaviť iné operácie a zákroky.“ Krčméry uviedol príklad, keď v Spojenom kráľovstve klesla úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia v nemocniciach. „Všetci sa potešili, ale viete, prečo klesla? Lebo pacienti zomreli doma,“ uvádza veci na pravú mieru. A terciárnu mortalitu považuje za ešte horšiu, pretože pomaly zabíja ekonomiku a vyradí mnoho ľudí z práce.

Opatrenia prišli neskoro. Aj optimistický scenár je desivý, tvrdí Szalay
Rútime sa smerom ku kolapsu, vláda pritvrdila neskoro. Podľa očakávaní pandemickej komisie, ak aj budú prísnejšie opatrenia fungovať, môžeme i v tom najlepšom scenári počítať až s 5-tisíc infikovanými ľuďmi denne. A to môže ohroziť poskytovanie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

WHO si protirečí, ako jej môžeme veriť?

Svetová zdravotnícka organizácia najprv rúška neodporúčala, a potom svoj názor zmenila, upozorňuje portál Nový Čas. Profesor Krčméry je toho názoru, že nevieme nariadenia WHO správne čítať. Išlo len o odporúčanie, tzv. „respiratory etiquette“. WHO je celosvetová organizácia, do ktorej patria napríklad aj „moslimovia, u ktorých chodí 600-tisíc žien zahalených celý život“. Nemusí to teda byť nevyhnutne len rúško.
Rúško na „pol žrde“ – však nariadenie si plním

„Ak máme rúško pod nosom, je to len polovičná ochrana,“ upozorňuje profesor. „Nie je pravda, že chodíme oťapení. Kolegovia merali hladinu kyslíka pulzným oxymetrom po 8 až 9-hodinovom nosení rúška a nič sa nezmenilo.“ Ak by nás rúško oberalo o kyslík, aj chirurg pri 5-hodinovej operácii by bol ospalý a robil by chyby. Toto sa však nedokázalo.

Zúfalá situácia v bardejovskej nemocnici. Zdravotníci v nej už melú z posledného
Nové COVID oddelenie nemôžu otvoriť pre nedostatok personálu. Od pondelka budú všetky vchody do nemocnice uzatvorené a budú pri nich vojaci. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

 Rúško pre deti v školách je zbytočné trápenie

Hovorí sa, že deti na koronavírus neochorejú. „Týka sa to len detí do 6 rokov,“ uvádza profesor Krčméry, je to dané pomerom imunobuniek vyvíjajúcich sa vekom. Okrem toho však deti môžu vírus prenášať ďalej pri kontakte s dospelými.
Rúško nám oslabuje prirodzenú imunitu

Ak sme často „zarúškovaní“, neprichádzame do kontaktu ani s inými patogénmi, čo môže byť na úkor prirodzenej imunity, upozorňuje ďalej Nový Čas. „Áno, ale tu je potrebné sledovať niečo iné a to mortalitu. Starších musíme chrániť, inak zomrú,“ vysvetľuje Krčméry.
Očkovanie je zbytočné, radšej si posilňujme imunitu

„Presne tak, na prvom mieste je zdravý životný štýl, ktorý funguje proti všetkým vírusom,“ hovorí obľúbený infektológ a odborník na tropickú medicínu pre Nový Čas. Povinne by sa podľa jeho slov mali očkovať predovšetkým tí, ktorí sú profesionálne ohrození alebo patria medzi rizikové skupiny obyvateľstva.

Krajniak supluje ministra zdravotníctva, vyzýva na užívanie vitamínu D
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vyzval ľudí prostredníctvom sociálnej siete, aby v súvislosti s novým koronavírusom užívali vitamín D3. Ako prevenciu i podporu liečby. Svoj príspevok označil ako najdôležitejšiu správu... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Vakcína sa vyvíja príliš rýchlo, môže byť nebezpečná

„Všetci sa bojíme a sme obozretní. Ale kontrolné orgány sú veľmi silné,“ pokračuje ďalej Krčméry s tým, že nebezpečnú očkovaciu látku na trh nepustia. „Do konca roka budú zrejme dve vakcíny spustené. A o tie bude bitka,“ myslí si odborník. Aktuálne sa už očkuje v Rusku a Číne.
Opatrenia sú nelogické

Mnoho ľudí podľa Nového Času poukazuje na to, že sa obmedzili niektoré podujatia, ale v hromadnej doprave ľudia cestujú ako sardinky. „To je pravda. Ale len blázon nemení svoje názory,“ konštatuje Krčméry. Podľa neho je celkom možné, že do dvoch týždňov môže dôjsť k uvoľneniu niektorých obmedzení. Politici, ktorí cítia zodpovednosť za životy, sa rozhodujú aj pod tlakom čísel.
Fitnescentrá sú bezpečné, nemali ich zatvárať

„Pri cvičení sa zvyšuje frekvencia dychu. Riziko, že kvapôčka s vírusom sa dostane na človeka cvičiaceho vedľa, je vysoké,“ objasňuje infektológ. Okrem toho ide o uzavrené priestory a môže tu dochádzať k osobnému kontaktu.

Matovič vydiera podaním demisie, ak z plošného testovania nič nebude
Premiér Igor Matovič v sobotu zverejnil tri týždne tajný plán na celoplošné testovanie Slovákov. Jeho cieľom je odhaliť vysoko infekčných ľudí a sploštiť prudko rastúcu krivku počtu infikovaných. Je presvedčený, že tým môžeme zabrániť úplnému... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Opatrenia sa prijímajú podľa počtu infikovaných, nie skutočne chorých

„Dôležité je pozrieť sa na to, že narastá počet hospitalizovaných,“ vysvetľuje ďalej Krčméry. Určite sú v nemocniciach aj pozitívni, ktorí nie sú až tak vážne chorí. Podľa profesora sú ale najinfekčnejší ľudia, ktorí kašlú, a nie bezpríznakoví. Preto treba vychádzať z počtu nakazených.
Antibakteriálne mydlá a dezinfekcia nám ničia imunitu

Baktérie sú našou prirodzenou súčasťou. Mydlá, ktoré ich likvidujú, má význam používať predovšetkým vtedy, keď sa ide robiť nejaký sterilný zákrok. „Inak v bežnom živote nemajú zmysel,“ myslí si profesor Krčméry. Inak to už vidí, čo sa týka dezinfekčných prostriedkov. Tie sú určite potrebné, pokiaľ ide o kontaminované predmety, dodal pre Nový Čas.

"Rúško je symbol poslušnosti", tvrdí Milan Markovič
Známy slovenský herec Milan Markovič taktiež odmieta strašenie ľudí koronavírusom. Tvrdí, že v súčasnosti potrebujeme na vyriešenie tejto situácie skôr psychiatrov než epidemiológov. Podľa Markoviča je rúško symbolom poslušnosti a na obaloch... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Gabriel Matta