Legenda bitky o Falklandy, lietadlová loď HMS Hermes, ide do šrotu
18 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

HMS Hermes bola konvenčná britská lietadlová loď a posledná z triedy Kentaurov.


Hermes bola v službách u kráľovského námorníctva od roku 1959 do roku 1984 a počas Falklandskej vojny v roku 1982 slúžila ako vlajková loď britských síl. Po vyradení zo služby bola predaná v roku 1986 do Indie a premenovaná na INS Viraat, čo v sanskrte znamená „gigant“. Slúžila až do roku 2017, keď bola v Bombaji oficiálne definitívne vyradená z prevádzky, píše lastampa.it.

HMS Hermes, lietadlová loď dlhá viac ako 230 metrov, vstúpila do služby britského kráľovského námorníctva v roku 1959. Už v roku 1981 mala byť vyradená z činnej služby, ale pred zošrotovaním ju zachránil konflikt o Falklandské ostrovy (Islas Malvinas - pozn. Red. HD). Narýchlo sa stala vlajkovou loďou britských síl vo vojne o Falklandy v roku 1982. Teraz, keď je v Bombaji neaktívna už tri roky, sa predala za viac ako 5,5 milióna eur ako šrot spoločnosti Shree Ram Group do najväčšej ázijskej lodenice v indickom Alangu. Lodiarsky gigant oznámil, že sa pravdepodobne bude transformovať na kov pre motocykle.



HMS Hermes v čase svojej celosvetovej slávy, no už na dôchodku, prekvapivo odplávala na Falklandy s leteckou skupinou 12 útočných lietadiel Sea Harrier FRS1 z Fleet Air Arm kráľovského námorníctva a 18 vrtuľníkov Sea King. Niekoľko týždňov po vyplávaní sa letecká skupina sa rozrástla na 16 Sea Harriers, 10 Hawker Siddeley Harrier GR3 Royal Air Force a 10 Sea Kings. Jej Harriery operovali na hranici doletu na Falklandy, ale boli veľmi úspešné v udržiavaní nepriateľských lietadiel na uzde.

Veľká Británia, USA, Dánsko a Nórsko kontrolujú námorné aktivity za polárnym kruhom
Uvedené štáty spolupracujú na "zvýšení pripravenosti pôsobiť na ďalekom severe a na zvýšení odolnosti v oblasti, ktorá je pre záujmy Spojeného kráľovstva životne dôležitá". Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík