Vo veku 77 rokov zomrel herec Ladislav Dušek
17 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Po vážnej chorobe zomrel v piatok dlhoročný herec libereckého Divadla FX Šalda Ladislav Dušek vo veku 77 rokov. V Liberci bol okrem iného v roku 1989 jedným z aktérov divadelného štrajku, spoluorganizátorom prevzatia divadla a mítingy s publikom. O úmrtí informovalo divadlo na svojom webe.


Ako píše portál Blesk, česká divadelná scéna prišla o svoju významnú postavu. V piatok zomrel Ladislav Dušek, ktorý pôsobil dlhodobo v Divadle FX Šalda. „V hlbokom zármutku oznamujeme, že nás včera po vážnej chorobe navždy opustil náš kolega a priateľ Ladislav Dušek,“ informovalo divadlo na svojej facebookovej stránke.

„Zomrela jedna z najvýznamnejších osobností libereckého občianskeho a spoločenského života,“ uviedol na svojom facebookovom profile hajtman Libereckého kraja Martin Půta (Starostovia pre Liberecký kraj).



Podľa divadla bol jedným z pilierov libereckej činohry posledných tridsiatich rokov. „Keby sme mali v kocke predstaviť hereckú charakteristiku Ladislava Duška, mohla by znieť napríklad takto: spontánny talent, originalita, poctivosť a nerozpačitý ťah k úspechu inscenácie. Ťažko si porevolučnú činohru divadla FX Šalda bez neho vôbec predstaviť,“ píše divadlo na sociálnej sieti.

Narodil sa v Prahe, kde po absolutóriu Ľudovej umeleckej školy začal v žižkovskom divadle svoju hereckú dráhu. V roku 1969 prešiel do Mostu, kde sa stal členom stáleho súboru Mestského divadla, vtedy nazvaného Divadlo pracujúcich.

V roku 1989 odišiel do súboru Divadla FX Šalda v Liberci. „Celkom jasne a razantne vstúpil do histórie mesta aj v mimodivadelných akciách novembrovej revolúcie. A libereckí občania Ladislava Duška začali spoznávať nielen ako herca, ale aj ako politicky angažovaného človeka. V neskorších rokoch dokonca zasadal na libereckej radnici v dvoch volebných obdobiach ako člen zastupiteľstva,“ uviedlo divadlo.

Nešťastná Helena Vondráčková: O čo všetko prišla?
Helena Vondráčková prišla v posledných dňoch nielen o prácu. Speváčka stratila tiež možnosť komunikovať s časťou svojich fanúšikov! Jasne však dala najavo, že to tak nemieni nechať, píše portál Stras24. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Timotej Dudka