Brutálny protest proti vládnym opatreniam: Krik, svetlice, slzotvorný plyn aj vodné delo!
17 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Policajti v Bratislave síce pripravili obrovské bezpečnostné opatrenia, všetko ale bolo márne. Na uliciach sa odohrávali krvavé scény plné násilia a vandalizmu.


Búrlivý protest proti aktuálnym bezpečnostným opatreniam, ktoré zaviedla vláda v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu sa konal pred úradom vlády dnes popoludním. Demonštranti kopali do brány, útočili na políciu, hádzali po nej fľaše aj kamene a zapaľovali delobuchy. Podľa portálu 1.pluska.sk vulgárne nadávali na premiéra Igora Matoviča a žiadali jeho odstúpenie.
Zasiahnutý aj kameraman Plusky

Demonštranti sa vešali a štverali na bránu Úradu vlády a priamo na nádvorie pred vládnu budovu hádzali delobuchy! Polícia následne proti protestujúcim vytvorila koridor pred bránou a múrmi úradu. Proti niektorým demonštrantom použila vodné delo aj slzotvorný plyn, taktiež strieľali gumovými projektilmi. Slzotvorným plynom dokonca zasiahli kameramana Plusky, ktorý pár minút nevidel.

Policajti následne vytlačili protestujúcich od brán Úradu vlády, no pri presune vodného dela sa mu jedna z demonštrantiek postavila do cesty, pričom hrozilo obrovské nešťastie! Podľa informácií Plusky bol vo vládnej budove aj Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru Lynx Commando, čo samo o sebe značí, že situácia bola vážna.

Odborári z KOZ protestovali proti vláde, tá by podľa nich mala investovať do miezd
Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) dnes v Trnave na poslednom zo série naplánovaných šiestich protestných pochodov vyjadrili nesúhlas s navrhovanými legislatívnymi zámermi vlády, ktoré podľa nich budú... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA

Dvaja zranení skončili v nemocnici

O vážnosti situácie svedčil fakt, že počas protestov bolo zranených niekoľko ľudí a v permanencii boli aj sanitky. „Záchranári na mieste zatiaľ ošetrili dve osoby, ženu a muža. Ženu údajne zasiahla letiaca dlažobná kocka do hlavy, muž mal otvorenú tržnú ranu na ruke. Záchranári ich po ošetrení previezli do nemocnice. Počas prevozu boli pri vedomí a v stabilizovanom stave,“ povedala Alena Krčová, hovorkyňa z operačného strediska záchranárov. Štáb Plusky ale videl nepríjemne zasiahnutého aj policajta!

Demonštrantov sa v Bratislave zišlo niekoľko stoviek, a to aj napriek zákazu zhromažďovania, ktorý vláda zaviedla tento týždeň. Podľa Denníka N na úvod zhromaždenia vystúpil bývalý poslanec NR SR Peter Marček a objavili sa tam aj členovia ĽSNS. Situácia sa upokojila až okolo 18:30 a demonštranti sa rozišli.

Ľudia protestujú proti obmedzovaniu svadieb, Matovič im prisľúbil pomoc
Návrh pandemickej komisie na obmedzenie kapacity svadieb na maximálne 30 ľudí sa stretol s nevôľou. Mnohí sobáš dlho plánovali a teraz prídu o nemalé peniaze. Budúci manželia preto začali podpisovať petíciu na zmenu tohto opatrenia. Na sociálnej... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Policajti odviedli fantastickú prácu?

K situácii sa ku koncu demonštrácie na sociálnej sieti vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec: „Je naozaj úbohé, že v čase, keď u nás alarmujúco narastá počet nakazených koronavírusom, je vyhlásený núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa, sa nájdu ľudia, ktorí nič z toho nerešpektujú. Demonštrácia, ktorá nemá skutočný obsah a jej jedinou úlohou je primitívna provokácia, je zúfalým pokusom ultras a radikálnej pravice upútať na seba pozornosť.“

Mikulec tvrdí, že nikto z demonštrujúcich nereagoval na výzvy polície, aby sa rozišli vzhľadom na núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa. Polícia mala podľa jeho slov v pohotovosti stovky policajtov: „Chcem im touto cestou poďakovať za fantastickú prácu. Nie, nenecháme sa vyprovokovať. Nepristúpime na ich primitívnu hru, keďže ich jediným cieľom je vyvolať roztržku a pobiť sa.“ 


V akcii aj policajný antikonfliktný tím

Policajti v prípade komplikácií usmerňovali počas celého protestu dopravu v Bratislave. Vyzývali preto vodičov, aby rešpektovali ich pokyny. O prípadných zmenách v doprave priebežne informovali. „S občanmi, ktorí sa rozhodnú aj napriek týmto okolnostiam neoznámeného zhromaždenia zúčastniť, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedla polícia pred demonštráciou s tým, že ak osoby porušia opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva, okresné úrady ich môžu sankcionovať do výšky 1659 eur, v blokovom konaní do 1000 eur, upozorňuje polícia.
Demonštrovať nesmie pozitívna osoba

Účastníkom policajti tiež pripomínali, že ak sa zhromaždenia zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Trestná sadzba je v tomto prípade štyri až desať rokov odňatia slobody! „V prípade spáchania útoku na verejného činiteľa zo strany účastníkov zhromaždenia je možné uložiť za takéto konanie v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov,“ uviedli podľa portálu 1.pluska.sk policajti.

Strana Smer-SD dôrazne protestuje proti zámeru vlády zrušiť obedy zadarmo
Strana Smer-SD dôrazne protestuje proti zámeru vlády zrušiť obedy zadarmo v materských a základných školách, a urobí všetko pre to, aby sa toto opatrenie od januára budúceho roka neprijalo. Na pondelkovom brífingu v obci Dohňany v Púchovskom okrese... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | TASR