Ako zabiť prosperujúcu metropolu za 7 mesiacov (Helen Buyniski)
17 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Helen Buyniski (RT)




Sedem mesiacov od začiatku pandémie, keď sa mnoho štátov USA vzdialilo „normálu“, je New York v rukách vlny kriminality, opätovného oživovania a úplného strachu z takmer všetkého. Môžeme poďakovať miestnej samospráve.




New York City stratil miliardy dolárov na príjmoch z daní v oblasti cestovného ruchu, hudby, umenia, divadla, stravovania v reštauráciách a všetkého ostatného, ​​čo kedysi poháňalo jeho mamutiu ekonomiku, počas sedemmesačného odstavenia kvôli pandémii Covid-19. Je v horšom stave ako väčšina štátov USA a na rozdiel od mnohých iných si neustále nešťastie robí prevažne sám.

Samotná uzávierka kultových divadiel na Broadwayi spôsobila stratu státisícov pracovných miest a signalizovala bohatým obyvateľom mesta aj návštevníkom, že ich hotovosť sa lepšie míňa inde. Divadlá len pred niekoľkými týždňami oznámili, že predstavenia sa zrušia do marca 2021 a Metropolitná opera zrušila celú svoju sezónu až do roku 2021.

Známe newyorské reštaurácie nie sú na tom o nič lepšie. „Šťastným“ podnikom je konečne dovolené pracovať v interiéroch so 1/4 kapacitou, čo vzhľadom na množstvo peňazí, ktoré stratili za posledných 6 mesiacov, predstavuje leukoplast na ranu delovou guľou. Smoliari, ktorí sa ocitli v novo vyhlásených „červených zónach“ guvernéra Cuoma musia naďalej sedieť pri stolíkoch vonku v mrazivom chlade, pretože leto ustupuje vlhkej a chladnej jeseni. Aby toho nebolo málo, nebude žiadna oslava vďakyvzdania, žiadne nákupy na Čierny piatok, žiadna zábava.

„Úspešní“ ľudia sú biedou tohto sveta, ktorý si cení vplyv a moc nad rastom a uzdravovaním duše (Caitlin Johnstone)
Komentár Caitlin Johnstoneovej (RT) Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Možno by bohatí Newyorčania, ktorí sa obávajú pandémie odišli aj tak a zobrali si so sebou svoje doláre. Cestovný ruch však mohol vyplniť časť medzery. Ktoré mesto so sedliackym rozumom by ohrnulo nosom nad 11,5 miliardami dolárov, čo je odhadovaná celková suma, ktorú utratili návštevníci mesta mimo slávnych divadelných produkcií? Prečo nechať tieto peniaze na stole, zvlášť keď nakazených na vírus, ktorý celé mesiace držal priemysel ako rukojemníka, ustavične ubúdalo?

Keď guvernér Cuomo požaduje od federálnej vlády miliardové úľavy, aby vyrovnal ekonomický nedostatok, ktorý spôsobila jeho vlastná politika, určite si nemôže dovoliť ponechať donekonečna uzavretých najväčších ťahúňov ekonomiky štátu (a jeho najväčšieho mesta).

Žiadosti o zrušenie nájmu boli zmietnuté zo stola a úsilie hladujúcich umelcov o riešenie týchto problémov bolo zmarené. Cuomo dokonca v auguste prijal výkonný príkaz - zakázať predaj lístkov na živé vystúpenia a zrušiť licencie na alkoholické nápoje v baroch, ktoré nepodávali jedlo so sebou. Niet divu, že mesto krváca. Rovnako ako kreatívni a zaujímaví ľudia, ktorí ho umiestnili na mapu.
To je vražda, napísala

Aby sme pochopili motiváciu, ktorú môže mať niekto ako Cuomo pre zničenie mesta, ktorého ekonomika kedysi udržiavala štát pri živote, musíme pochopiť koncept „ samoolizujúceho sa zmrzlinového kornútku“, čo je veta, ktorú pripisujú vedcom NASA. Ale môže vo všeobecnosti popisovať akýkoľvek systém, ktorý existuje z malého dôvodu, než neustále ospravedlňovať jeho existenciu existenciu.

Neuveriteľné: Majiteľ firmy rozdal všetkým zamestnancom ako poďakovanie nové autá!
Čínska oceliarska spoločnosť sa zachovala skutočne šokujúco, ale svojím zamestnancom ako darček rozdala viac ako štyritisíc áut. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Každý politik, ktorý kedy prechovával sny o tom, že sa stane totalitným diktátorom, prijal smernicu „nikdy neplytvaj krízou“. A obaja, Cuomo a starosta NYC Bill de Blasio, sú skutoční veriaci. Po získaní bezprecedentných právomocí prostredníctvom mimoriadnych opatrení prijatých pod rúškom Covid-19 sa ich nechystajú potichu vzdať a vytvorili z krízy perpetum mobile, ktoré zabezpečí, že NYC zostane navždy finančne v priepasti.

Typ životného cyklu hotovosti, ktorý by mohol mesto postaviť na nohy - ako to urobil bleskový cestovný ruch po 11. septembri - je blokovaný (nikto nenavštívi New York, kde sú tanec, pitie a predstavenia zakázané). Aj priemerní obyvatelia New Yorku sú paralyzovaní myšlienkou na strašidelný vírus, ktorý číha tesne pred ich dverami a nakoniec sa naučia milovať svojich trýzniteľov v štýle Štokholmského syndrómu.

Keďže vírus už nie je tak nebezpečný ako v apríli, budúci diktátori spojili to, čo vyzerá pre celý svet ako diabolský plán - vyprázdnili mesto a využili umelo znížené hodnoty majetku.

21 izraelských vojakov bolo zranených po tom, čo sa pobili medzi sebou v jedálni
Medzi izraelskými jednotkami dvoch rôznych výcvikových spoločností prepukla masívna bitka o to, kto sa skôr naobeduje v jedálni. Asi 21 vojakov bolo zranených pri udalosti, ktorú IDF označila za „neobvyklý a vážny“ incident, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Najskôr sa rozpúta zločinnosť. Polícia v New Yorku, ktorá je zapojená do direktívy s cieľom presadiť stále rastúci počet trestných činov spojených so sociálnym dištanciou a nosením rúšok, nemá čas bojovať so záplavou skutočných zločincov prepustených do ulíc v rámci celoštátnej „reformy kaucie“. Tá záručuje „chytiť a prepustiť“ lupičov, výtržníkov a ďalších zločincov, ktorých trestné činy sa zastavili pred znásilnením a vraždou. Ešte viac nespratníkov bolo predčasne prepustených kvôli výhovorkám súvisiacim s Covid-19.

Ďalej budú nepretržite cez všetky mediálne výstupy vysielané hrozby. CCTV videá o strašných, nevyprovokovaných útokoch na staré ženy, malé deti, každodenné typy v strednom veku, jazzového klaviristu, potenciálnu obeť znásilnenia v metre - ide o to, že každý je potenciálnou obeťou.

Riešenie je paradoxné - chcú Newyorčania, ktorí práve strávili mesiace tým, že požadovali, aby mesto udržalo na uzde svoju políciu,  viac policajtov hliadkujúcich v uliciach? Určite to nie je veľmi „premyslené“. Zatiaľ čo sa všetci dohadujú, besnenie pokračuje a debata sa končí bezmocnými, strachom pobláznenými obyvateľmi mesta, ktorí rozhadzujú rukami a prosia Cuoma a de Blasia, aby niečo, čokoľvek, urobili na zastavenie zločinnosti. Obaja muži hrajú hlúpych - nemôžu nič robiť! Zvyknite na zločin, alebo utekajte!
Umierajúce metro

Situácia metra je poučná. Legendárnemu mestskému 24-hodinovému vlakovému systému bolo nariadené prerušiť v máji prevádzku od 1:00 do 5:00, údajne kvôli „dezinfekcii“ kvôli vírusu. Newyorčanom povedali , že bezdomovci, ktorí sa v týchto hodinách vyspali vo vagónoch, predstavovali zdravotné riziko a mesto sľúbilo alternatívy bezplatnej dopravy pre tých, ktorých zamestnanie to vyžadovalo (sľuby ktoré sa v mnohých prípadoch nerealizovali). Počet cestujúcich, ktorý bol už teraz výrazne obmedzený kvôli obavám z pandémie, klesol v jednom okamihu o 90 percent, čím sa systém dostal hlboko do mínusu.

Šialené: Toto chce Matovič a spol. odklepnúť?
Súčasťou novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú schválila vláda, je aj vylúčenie práva na náhradu škody z dôvodu vykonávania opatrení. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Teraz nám bolo povedané, že nedostatok ľudí (a policajtov) v metre z neho urobil ihrisko predátorov.  Nedostatok svedkov uľahčuje bezohľadným podvodníkom získať peňaženku, zaútočiť na nevinného chodca a inak zasiať strach do sŕdc tých Newyorčanov, ktorí si stále myslia, že ich mesto má budúcnosť.

MTA je hlbšie vo finančnej priepasti ako kedykoľvek predtým, a de Blasio  pochybuje o zvýšení rozpočtu polície. Ďalším krokom bude pravdepodobne zníženie prevádzkových hodín ešte viac, čím sa zaručí pokračovanie špirály nadol na neurčito. Mesto založené na cestovnom ruchu a zábave bez systému verejnej dopravy je jednoducho odsúdené na zánik. Jedinou otázkou teda je, prečo sú de Blasio a Cuomo tak odhodlaní zakopať New York do zeme?

Cuomovu Radu pre opätovné otváranie ekonomiky  riadia partneri z oblasti súkromného kapitálu, ktorí v skutočnosti vytvárajú svoje zisky z tiel mŕtvych a zomierajúcich podnikov. Takže nie je záhadou, prečo túži po tom, aby reštaurácie a divadlá upadli a zbankrotovali. Súkromný kapitál umožňuje zarobiť miliardy na všetkých voľných kancelárskych priestoroch a opustených nehnuteľnostiach od mestských inštitúcií prinútených zvýšiť nájom.

Ak Cuomo urobí to, čo mu povedia jeho hlboko vnorení darcovia,  mohol by dokonca dostať to povestné miesto generálneho prokurátora, ktoré mu údajne bude patriť vo vláde demokratického Joea Bidena. A možno sa de Blasio skutočne domnieva, že má má vo vrecku funkciu guvernéra.

Lepšie kraľovať v pekle, ako, ľudovo povedané, slúžiť v nebi.
Helen Buyniski je americká novinárka a politická komentátorka v spoločnosti RT.


COVID-19: Nemocnica v Martine na dne svojich kapacít. Pacientov zo severu Slovenska už neprijíma!
Univerzitná nemocnica v Martine prestala prijímať pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova. Rozhodol o tom krízový štáb nemocnice a zdravotníci už nechávajú lôžka len pre pacientov z Turca. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.