Vo Washingtone uletel „vraždiaci sršeň“ označený sledovacím zariadením
16 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vedcom v štáte Washington sa zatiaľ nepodarilo vypátrať masívneho „vraždiaceho sršňa“, pričom miestni úradníci majú za úlohu lokalizovať a zničiť hniezda skôr, ako začne sezóna zabíjania včiel, informuje portál RT.


Verejný entomológ s ministerstvom poľnohospodárstva vo Washingtone pripevnil sledovacie zariadenie na ženského ázijského obrieho sršňa - známejšieho pod zastrašujúcim menom „vraždiaci sršeň“ -, avšak nastala chyba, pričom sršeň utiekol do lesa a sledovacie zariadenie prestalo fungovať.

"Tím i miestni civilisti sledovali sršne od stromu k stromu asi hodinu predtým, ako stratil svoj signál v lese," uviedlo oddelenie v aktualizácii v pondelok. "Pracovníci aj niekoľko susedov strávili zvyšok popoludnia prehľadávaním oblasti, ale bohužiaľ sa ho nepodarilo nájsť."

Entomológ oddelenia Sven Spichiger, ktorý pozoroval, že hmyz bol „oveľa divokejší“, bol pôvodne zachytený 5. októbra a bol udržiavaný v chladiči, aby „bol pokojný“, a bol kŕmený jahodovým džemom, ktorý „mal rád“.

Briti chcú chytať člny migrantov v Lamanšskom prielive do sietí
Podľa bývalého vysokopostaveného člena Kráľovského námorníctva, ktorého úlohou je zabrániť cestám migrantov cez Lamanšský prieplav, ministerstvo vnútra povoľuje použitie sietí na zabránenie týmto cestám na malých člnoch do Veľkej Británie,... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Predchádzajúci pokus o vystopovanie jedného z agresívnych článkonožcov - najväčšej osy na Zemi s dĺžkou až 5 centimetrov - zlyhal po odpojení sledovacieho zariadenia od tvora pred jeho návratom do hniezda. Pri najnovšom pokuse sa použila namiesto lepidla zubná niť, ale aj tak to bolo zbytočné.

Aj keď je známe, že bodnutie hmyzom je pre človeka smrteľné, smrteľné stretnutia s ľuďmi sú do istej miery zriedkavé. Prezývka namiesto toho pochádza z jej tendencie sezónne vyhladzovať hniezda včiel. To, čo Spichiger nazval „fázou zabíjania“.

Pochádzajúc z Ázie, iba asi 18 sršňov bolo spozorovaných vo Washingtone od ich prvého zistenia minulý rok v blízkosti hraníc USA s Kanadou, avšak ich ničivé útoky na včelie úle z nich robia potenciálne vážneho škodcu, čo vedie k hľadaniu a ničeniu úsilie miestnych úradníkov.

„Mraziaky na mŕtvoly“ vyvolali rozruch. Hrozí Čechom kolaps?
Podľa Jana Hamáčka je vývoj nákazy alarmujúci a Česká republika je 2 týždne pred kolapsom. Ako minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu počas víkendu vyvolal rozruch svojím vyhlásením o „mraziakoch na mŕtvoly“ v uliciach, pokiaľ sa... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Natália Sollárová