Škola šmyku s ťažkotonážnymi vojenskými obrami TATRA 815-7 PRAM aj s prívesom (VIDEO)
16 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Vojenský šofér musí byť macher! To, čo väčšina z nás nezvláda ani s osobným automobilom, on "uhrá" aj s obrovským ťažkotonážnym niekoľkonápravovým kolosom.





Chlapi zo 71. mechanizovaného práporu Hranice nedávno absolvovali špeciálny kurz bezpečnej jazdy s automobilmi TATRA 815-7 PRAM a s automobilmi TATRA 815 s vlekmi v Centre bezpečnej jazdy libros Ostrava. Kto niekedy nejakú školu šmyku absolvoval, iste nám dá za pravdu, že to nie je žiadna "sranda", avšak šmýkať s obrovskou Tatrou a ešte k tomu s prívesom, je už "vyššia dievčenská". Viac sa dozvieme z článku na portáli armyweb.cz.

v armáde Českej republiky sa používajú TATRY mnohých generácií a modifikácií. Nájdete tam napríklad nákladné a skriňové TATRY T810 / T815, nosiče kontajnerov a kontajnerových plošín TATRA T815 6x6, nakladače Tatra 815-2 Multilift Mk.IV, cisternové TATRY CITRA-M, CA-18 alebo CAP 6M, ťahače T815 8x8 a podobne. Pomerne nové sú špeciálne vozidlá TATRA 815-7 PRAM. Tie slúžia na prepravu ukotveného mínometu vz. 82 PRAM-L , jeho obsluhy, munície a materiálu. Sú určené pre mechanizované jednotky AČR. Patria do kategórie vojenské bojové vozidlá - kolesové špeciálne vozidlo.



Štvornápravové automobily Tatra Tatra 815-7 PRAM sú vybavené pancierovanú štvordverovou kabínou. Pancierované kabíny nových Tatier poskytujú posádkam vysokú balistickú aj protimínovú ochranu, certifikovanú podľa štandardov NATO na úrovni Level 2a / b s možnosťou navýšenia ochrany až na stupeň Level 3a / b. Pancierované kabíny sa na vozidlá montujú priamo v Kopřivnickej automobilke a so štandardným prevedením kabín vozidiel radu Force zdieľajú interiérové ​​prvky.

Posádka vozidla má tiež k dispozícii špeciálne sedadlá, ktorá ju chránia pred účinkami výbuchu pod vozidlom. V streche kabíny je otvor opatrený poklopom a lafetáciou, ktorá umožňuje inštaláciu rôznych palných zbraní.

Mínomet PRAM-L je u nových vozidiel radu Force prevážaný na korbe spoločne so zásobou munície, k manipulácii s ním aj muníciou slúži hydraulická rampa na zadnej časti vozidla. Mínomet však môže byť prepravovaný aj vo vleku za vozidlom na špeciálnom podvozku. Sila, spoľahlivosť, výborná priechodnosť ťažkým terénom, to sú identické vlastnosti TATRY a vie sa to nielen u nás, ale po celom svete.

Obrnený automobil "Gorec-SSN" určený pre ruské špeciálne bojové jednotky predstavili po prvýkrát verejnosti
Automobil zatiaľ existuje v jedinom exemplári. Priamo z výstavy bude pilotný exemplár zaslaný na schválenie. Informuje agentúra TASS. Čítať ďalej
27 | 05 | 2019 | Zuzana Perželová/TASS