Pandémia Covidu by mohla vážne ohroziť globálny boj proti tuberkulóze, varuje WHO
16 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že krajiny nedokážu diagnostikovať a liečiť tuberkulózu (TBC) kvôli zdravotnej kríze spôsobenej koronavírusmi, informuje portál RT.


Ďalej Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že pokiaľ nebudú podniknuté urgentné opatrenia, môže dôjsť k prudkému nárastu prípadov TBC. Programy zamerané na eradikáciu choroby, ktorá obsahovala Covid-19, sa stali najvyššou prioritou mnohých národov, uviedla WHO vo svojej výročnej správe o TBC. Správa zistila, že tuberkulóza zabila v roku 2019 odhadom 1,4 milióna ľudí, čo je takmer identický údaj ako 1,5 milióna úmrtí zaznamenaných v roku 2018.

Prerozdelenie zdrojov a zdravotníckeho personálu na boj proti koronavírusu znamená, že v niektorých krajinách môže dôjsť k oživeniu TBC. „Ak máme dosiahnuť naše ciele, sú na celom svete urgentne potrebné opatrenia,“ uviedol vo vyhlásení k záverom správy generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Odborník na politiku z charitatívnej skupiny Lekári bez hraníc varoval, že pokrok v boji proti smrteľnej chorobe je „žalostne pomalý“, a dodal, že pri riešení problému s TBC vlády nesmierne zaostávajú. Celosvetový boj proti koronavírusu vyústil do mnohých potenciálne katastrofálnych následkov. David Beasley, výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu OSN (WFP), už v auguste varoval, že celosvetové zastavenie ekonomiky po vypuknutí druhej vlny pandémie môže viesť k „hladomoru biblických rozmerov“.

Nenosíte alebo máte zle nasadené rúško? Takúto pokutu za to môžete očakávať
Počty nakazených nám stále prudko stúpajú, a tak vláda prikročila k sprísneniu opatrení. Jedným z nich je aj to, že prekrytie dýchacích ciest je už povinné vo všetkých interiéroch i v exteriéri. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.