Kissinger radí použiť na Čínu trik vyskúšaný už na Sovietskom zväze
16 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Americký diplomat upozorňuje, že stav čínsko-amerických vzťahov ničí vzájomný obchod, ktorý bol vždy spoľahlivou brzdou skutočného vojenského konfliktu.Uviedol portál Shraibikus.com.


Súčasné vedenie USA by malo jasne definovať pravidlá „hry“ s Čínou, inak by napätá situácia mohla skončiť vojenskou akciou.


Uviedol to bývalý americký minister zahraničných vecí a poradca pre národnú bezpečnosť Henry Kissinger.


Podľa neho v súčasnej situácii čínski a americkí vodcovia „diskutujú o hraniciach rétoriky a hrozieb, ktoré nemožno prekročiť“. Americkí aj čínski politici ale vedú rétoriku, ktorá škodí firmám tak v USA ako aj v Číne. Kissinger upozorňuje, že súčasný stav ničí vzájomné ekonomické vzťahy. „Tie pritom boli vždy oblasťou, ktorá pôsobila ako brzda zabraňujúca skutočnému vystupňovaniu konfliktu,“ pripomenul.


Kissinger sa preto domnieva, že Biely dom by mal v konfrontácii s Čínou použiť „trik“, ktorý dobre fungoval v prípade bývalého ZSSR. Teraz je podľa jeho názoru pre USA dôležité načrtnúť rámec, za ktorý hrozby voči Číne v žiadnom prípade nepôjdu.


Dlhoročný diplomat vyzval terajších politikov, aby „mysleli novým spôsobom“. Keďže situácia vo svete sa mení príliš rýchlo a s ňou i pravidlá medzinárodných vzťahov.


Šesť rokov po tragédii MH17 Rusko odstupuje od „nezmyselných“ vyšetrovacích konzultácií s Holandskom a Austráliou
Ruské ministerstvo zahraničných vecí je presvedčené, že je „nemožné“, aby Moskva pokračovala v konzultáciách s Holandskom a Austráliou o zostrelení lietadla letu Malaysia Airlines MH17 v roku 2014, pretože nemajú záujem o odhalenie pravdy,... Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Marek Molnár