V Rusku preberajú moc upratovačky, ženy v domácnosti i vodiči autobusov
15 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Novým politickým trendom sú vodcovia, ktorým voliči dôverujú, lebo sú „priamo z ľudu“. Uviedol portál Ruinformer.com.


Bývalá upratovačka Marína Udgodská, ktorá sa stala hlavou ruskej vidieckej osady Povalichinské, je podľa všetkého súčasťou nového politického trendu.


Tridsaťpäťročná dedinčanka sa v Rusku preslávila po tom, čo súhlasila, že bude vo voľbách len technickým kandidátom. Nečakane ale zvíťazila.


Vo voľbách konaných 14. septembra upratovačka porazila úradujúceho protikandidáta s takmer dvojnásobným rozdielom. Získala 61 % hlasov a už sa aj ujala úradu.


V Rusku sa zjavne presadzuje nový politický trend. A to dopyt voličov po vodcoch „z radoch vlastných“. Takých, ktorým občania dôverujú, lebo sú „jednými z nich“, teda priamo „z ľudu“.


Sevastopoľu na Kryme zostáva pitná voda už len na 80 dní
V Sevastopole na Kryme zaviedli úrady "režim vysokej výstrahy" z dôvodu blížiaceho sa prídelu pitnej vody. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Len počas tohto a predchádzajúceho roka sa v Rusku stala starostkou v Usť-Ilimsku žena v domácnosti Anna Ščekinová, šéfom oblastného vzdelávania v Jugolokskom študent Ivan Bulatnikov a hlavou mestskej časti Susaninské vodič autobusu Sergej Davydenko.


Dôvod tohto politického trendu spočíva podľa politológov v jedinečnom fenoméne ruskej politiky. Ním sú často krát „šťavnaté“ vyhlásenia niektorých úradníkov.


Medzi nimi perlia výroky ako „štát vás nežiadal rodiť deti“ či „peňazí niet, ale držte sa“. Tieto a mnohé ďalšie skvosty tých, ktorí sú pri moci, v podstate rozdeľujú spoločnosť. A zároveň formujú nedôveru ľudí k úradom ako celku.


Ruskí politickí experti preto upozorňujú, že ak volení zástupcovia ľudí nezmenia čo najskôr svoj tón a nezačnú riešiť skutočné problémy voličov, tak na ich miesto nastúpia ďalšie upratovačky, ženy v domácnosti a aj vodiči autobusov.


Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič