Pri citlivosti na Covid-19 hrá kľúčovú úlohu krvná skupina, tvrdí nový výskum
15 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Čerstvo zverejnený výskum zistil, že krvná skupina človeka môže hrať kľúčovú úlohu pri jeho zraniteľnosti voči Covid-19. Ľudia s krvnou skupinou O majú menšiu pravdepodobnosť, že by koronavírus chytili, zatiaľ čo skupiny A a AB sú najviac ohrozené, informuje portál RT.




Dve nezávislé štúdie zverejnené v stredu zistili, že krvná skupina 0 je v prípade koronavírusu akoby bezpečnostnou brzdou. Zistilo sa, že u osôb s touto krvnou skupinou je menej pravdepodobné, že ochorenie prepukne, a ak už aj ochorejú majú znížené riziko vážnych komplikácií.

Ľudia s typmi A a AB však také šťastie nemali, pretože vedci zistili, že je pravdepodobnejšie, že budú trpieť vážnejšie ako ľudia z ďalších dvoch krvných skupín (O a B). Krvné skupiny sú definované ich počtom antigénových a protilátkových proteínov. Typ 0 je najbežnejší na celom svete.

Nenosíte alebo máte zle nasadené rúško? Takúto pokutu za to môžete očakávať
Počty nakazených nám stále prudko stúpajú, a tak vláda prikročila k sprísneniu opatrení. Jedným z nich je aj to, že prekrytie dýchacích ciest je už povinné vo všetkých interiéroch i v exteriéri. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jednu zo štúdií uskutočnil tím vedcov z Odense University Hospital a University of Southern Denmark. Porovnali údaje z dánskeho zdravotného registra od viac ako 473 000 ľudí, ktorí boli testovaní na Covid-19, s kontrolnou skupinou s viac ako 2,2 miliónmi z bežnej populácie.

Pri analýze veľkého množstva údajov zistili, že u osôb s krvnou skupinou 0 bolo menej pozitívnych výsledkov ako u ich rovesníkov v ostatných troch krvných skupinách, kde sa zistilo, že miera infekcie je podobná. "Máme výhodu silnej kontrolnej skupiny," uviedol hlavný autor Dr. Torben Barington z univerzitnej nemocnice v Odense. „Dánsko je malá, etnicky homogénna krajina so systémom verejného zdravia a centrálnym registrom pre laboratórne údaje. Naša kontrola je teda založená na populácii a dáva našim zisteniam pevný základ.“

Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Druhá štúdia zahŕňala 95 ľudí, ktorí boli kriticky chorí na Covid-19 v kanadskom Vancouveri. Zistilo sa, že pacienti z krvnými skupinami A a AB s väčšou pravdepodobnosťou vyžadovali mechanickú ventiláciu, čo naznačuje, že mali vyššiu mieru poškodenia pľúc vírusom. Tiež bolo pravdepodobnejšie, že budú vyžadovať dialýzu z dôvodu zlyhania obličiek.

Vedci tiež zistili, že ľudia s krvnými skupinami A a AB zostávajú na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v priemere dlhšie ako ľudia z ďalších dvoch krvných skupín. Kanadský tím uviedol, že to môže signalizovať aj vyššiu úroveň závažnosti Covid-19.

Vedúci autor Dr. Mypinder Sekhon z University of British Columbia povedal: „Mimoriadne dôležité je, že ako pokračujeme v prekonávaní pandémie, máme teraz širokú škálu preživších. Ale musíme preskúmať mechanizmy, pomocou ktorých možno riskovať stratifikáciu tých, ktorí majú dlhodobejšie účinky.“

Školstvo nebolo na inklúziu pripravené, vyčíta NKÚ ministerstvu
Školy ani samotní učitelia neboli zo strany ministerstva školstva adekvátne pripravení na inklúziu. Zapojenie žiakov so špeciálnymi potrebami a sociálne znevýhodnených je navyše podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) ČR závislé od... Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Timotej Dudka