Juraj Kožuch si (zatiaľ) môže vydýchnuť. NAKA zastavila prípad podozrivých dotácií na Orave
15 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Elitní policajti prípad zastavili najmä preto, že Kožuchovi z PPA korupčný úmysel, v prípade státisícových dotácií, nedokázali.


Jurajovi Kožuchovi z korupčnej megakauzy Dobytkár sa podarilo zbaviť podozrenia v prípade státisícových dotácií pre jedno oravské družstvo, kde pôsobí aj kontroverzný Macedónčan Seat Aličauši. Polícia i prokuratúra podľa portálu Aktuality.sk stopli prípad údajne nezákonného vyplácania peňazí, pričom sa opreli o svedectvo ministerskej úradníčky.
Kožuch prvým zadržaným vysokým úradníkom

Na snímke eskorta privádza bývalého generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K. na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 25. apríla 2020. / TASR - Ján Krošlák


Keď Národná kriminálna agentúra v apríli tohto roka zadržala šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, šlo o prvého aktívneho štátneho úradníka obvineného v megakorupčnej kauze Dobytkár. Polícia si po neho prišla priamo do budovy PPA v Bratislave. Zaklopala na dvere počas porady a odvtedy sa dnes už bývalý šéf agentúry rozhodujúcej každoročne o stovkách miliónov eur prakticky nedostal na slobodu.

Podľa doterajšieho vyšetrovania polície bol Kožuch jedným z tých, ktorí profitovali na miliónových úplatkoch za pridelené agrodotácie. Súčasťou „rozsiahlej, sofistikovanej a dobre organizovanej trestnej činnosti“ mali byť aj oligarchovia Martin Kvietik a Norbert Bödör, ktorí tiež skončili vo väzbe.

NAKA zadržala bývalého riaditeľa PPA J. Kožucha
Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožcuha zadržali elitní policajti z NAKA. Zadržanie má súvisieť s kauzou Dobytkár, kde na úplatkoch za agrodotácie pretiekli milióny eur. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Pomohlo mu svedectvo ministerskej úradníčky

Kožuch sa pritom nedostal do hľadáčika polície po prvý raz. Najnovšie zistenia Aktuality.sk ukazujú, že už pred dvoma rokmi bol podozrivý z nezákonných praktík. Ide o prípad vyplácania priamych platieb pre poľnohospodárske družstvo LČV Čimhová na severe Slovenska. V jeho kontrolnej komisii roky pôsobí Macedónčan Seat Aličauši, ktorý mal podľa polície čulé kontakty s Talianom Antoninom Vadalom, medzičasom odsúdeným za pašovanie kokaínu.

Hoci Kožuch vyviazol v kauze oravského družstva bez obvinenia, keďže podozrenia voči vtedajšiemu šéfovi sekcie priamych platieb PPA ani LČV Čimhová sa nepotvrdili, záver prípadu vyvoláva viacero otáznikov. Políciu i prokuratúru totiž presvedčilo najmä svedectvo ministerskej úradníčky.
Na dotáciu stačili iba formálne papierovačky

Na začiatku príbehu bola žiadosť o príspevky od štátu a najmä Európskej únie na hektáre pôdy. V roku 2013 požiadalo družstvo LČV Čimhová o dotácie na takmer 1700 hektárov pôdy, kde údajne hospodárilo. Problém nastal, keď si na časť tejto pôdy vypýtala peniaze aj ďalšia žiadateľka.

Prípady, keď viacerí záujemcovia žiadajú dotácie na rovnaký pozemok, riešia spravidla kontrolóri PPA tak, že preveria situáciu na mieste. Kým nie je jasné, kto má pravdu, agentúra na sporné časti pozemkov peniaze nevyplatí. Tentoraz to bolo trochu inak – PPA po formálnych papierovačkách napokon priznala peniaze družstvu LČV Čimhová, hoci spory pretrvávali.

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kontrolóri našli viacero závažných nedostatkov

Sekciu priamych platieb PPA v tom čase riadil Kožuch. Družstvo LČV Čimhová dostalo za rok 2013 vyše 468-tisíc eur. Prípad sa tým však neuzavrel. Odbor vnútorného auditu agentúry zaradil žiadateľa z Oravy do kontroly. V správe z apríla 2015 kontrolóri PPA následne skonštatovali, že našli viacero závažných nedostatkov. Jedným z nich bolo, že družstvo žiadalo státisíce eur na plochu, ktorá bola v skutočnosti o pätinu, resp. vyše 20 percent menšia, ako žiadali na papieri.

V správe sa píše, že v takom prípade „nemala byť platba poskytnutá“. Kontrolóri tiež konštatovali „podozrenie z diskriminačného postupu pri vydávaní rozhodnutí“. Hoci kontrolóri PPA odporúčali riaditeľovi sekcie priamych podpôr, v tom čase Kožuchovi, vymáhať platbu od žiadateľa družstva LČV Čimhová za rok 2013 „v zmysle smernice o nezrovnalostiach“, nestalo sa tak. Napokon si úrad spätne vypýtal namiesto vyplatených státisícov eur iba časť poskytnutej sumy – zhruba 45-tisíc eur.
Peniaze si pýtali a dostali na bizarné plochy

Keď si v roku 2018 posvietili na žiadosti družstva LČV Čimhová kontrolóri ministerstva financií, našli také závažné nedostatky, že sa rovno obrátili na políciu. Zistili totiž, že už v roku 2012 si družstvo vypýtalo a dostalo peniaze na také bizarné plochy v okolí oravských dedín Brezovica a Hladovka, ktoré zasahovali do cintorína, lyžiarskeho strediska, parkoviska či oddychovej plochy.

Zamestnanec LČV Čimhová pre Aktuality.sk potvrdil, že v minulosti boli mapy neprehľadné, v žiadostiach sa vyznačovali ručne, a tak sa mohlo stať, že dotované pozemky zasahovali aj na iné pozemky. Upozornil tiež, že v minulosti sa bežne brali dotácie na lyžiarske strediská. „To, že sa tam v zime lyžuje, neznamená, že sa tam v lete nedá pásť,“ povedal v telefonáte zamestnanec družstva, ktorý nechcel byť menovaný.

Martin Kvietik, obvinený v kauze Dobytkár, dosadil za šéfa firmy svojho syna
Martin Kvietik, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z brania úplatkov a vybavovania dotácií na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), sa zrejme pokúša chrániť majetok rodinnej firmy MK Brothers. Jej šéfom sa pred niekoľkými... Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok

Agrogrófke Roškovej dotáciu nepriklepli

TASR


PPA napokon financovanie nezmyselných plôch stopla a od družstva si spätne vypýtala vyše tisíc eur. Cintorín, lyžiarske stredisko či parkovisko definitívne zmizli aj z mapy poľnohospodárskej pôdy a dnes sa už priame platby na tieto plochy čerpať nedajú. Paradoxom je, že kým družstvo LČV Čimhová obišlo iba s vyše tisíceurovou „sankciou“ a o rok nato dostalo od PPA dotáciu prevyšujúcu 460-tisíc eur, niekdajšia smerácka poslankyňa Ľubica Rošková prišla v súlade s pravidlami o celú dotáciu.

Keď sa v roku 2018 prevalila kauza „grófky“, ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením SNS zorganizovalo tlačovku, kontrolóri preverili situáciu na mieste a političke z východu zneplatnili podľa vtedy platných postupov celú žiadosť. Fakt, že si vypýtala peniaze na dedinské letisko či ihrisko, označili za „umelo vytvorené podmienky“ a Roškovej firma musí vrátiť všetky peniaze.  Pri družstve LČV Čimhová však PPA, spadajúca pod ministerstvo, taký razantný postup neuplatnila. 
Exposlankyňu obvinili, exšéf PPA je „čistý“

Rovnaký názor na podobné prípady zrejme nemá ani polícia. Kým exposlankyňa a jej firma sú obvinené zo subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev, družstvo LČV Čimhová obišlo bez obvinenia. Rozhodol o tom vyšetrovateľ NAKA, pričom uznesenie potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Po trestnom oznámení ministerstva financií z leta 2018 polícia skúmala, či sa trestného činu nedopustili aj samotní riadiaci zamestnanci PPA, ktorí mali pod palcom schvaľovanie žiadosti.

„Išlo najmä o duplicitnú deklaráciu v rámci 16 dielov pôdnych blokov a vyhlásenie žiadateľky, že sporné bloky užíval a obhospodaroval žiadateľ (LČV Čimhová, pozn. redakcie). Následne žiadateľka toto vyhlásenie odvolala s tým, že bolo podpísané pod nátlakom s prísľubom zo strany žiadateľa, že finančné prostriedky pripadajúce k sporným dielom pôdnych blokov jej žiadateľ vyplatí formou zmluvy o vykonaní diela. K tomu ale nedošlo,“ reagoval rezort financií.

Farmárovi, ktorý upozornil na „grófku Zemplína“, stále komplikujú život
Marian Mičko dostal predvolanie pre údajný nezákonný výrub drevín. Práve on po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice upozorňoval na podozrivé podnikanie smeráckej exposlankyne. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Nebol preukázaný úmysel spôsobiť škodu

Vyšetrovateľ pôvodne začal trestné stíhanie vo veci, pričom skúmal, či žiadatelia spáchali subvenčný podvod a či Kožuch ako vtedajší riaditeľ sekcie priamych podpôr agentúry i ďalší pracovníci PPA zneužili „právomoci verejného činiteľa“. A teda, či sa dopustili zločinu, keď vyplatili družstvu státisíce eur, hoci to si malo časť pôdy v žiadosti „naddeklarovať“.

„Vykonaným vyšetrovaním nebolo preukázané naplnenie zákonného znaku spočívajúceho vo vykonávaní právomoci verejného činiteľa spôsobom odporujúcim zákonu v úmysle spôsobiť inému škodu alebo zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech,“ reagoval Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý prípad dozoroval a v auguste tohto roka definitívne uzavrel.
Družstvo vidí všetky ataky ako účelové

Polícia aj prokuratúra sa opreli najmä o výsluch riaditeľky právneho odboru ministerstva pôdohospodárstva. Tá totiž vo výpovedi skonštatovala, že družstvo LČV Čimhová nemá voči PPA žiadne podlžnosti a nevedú sa ani žiadne spory. Pripomeňme, že dva audity zhodne tvrdili, že PPA nemala vyše 400-tisíc eur družstvu vyplatiť. K vymáhaniu sporných peňazí však napokon nikdy neprišlo a prípad uzavrela ako polícia, tak aj agrorezort.

Od začiatku sme tvrdili, že naše družstvo sa nedopustilo žiadnej protiprávnej (trestnej) činnosti, teda dotknutým rozhodnutím (rozhodnutie o zastavení trestného stíhania) došlo fakticky k potvrdeniu našich argumentov zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Všetky útoky, klamlivé tvrdenia a zavádzajúce informácie, ktoré o družstve v minulosti šírili tretie osoby, boli iba účelové, v snahe poškodiť dobré meno družstva a tým vytvoriť negatívny obraz o jeho fungovaní. Pán Seat Aličauši bol do funkcie člena kontrolnej komisie riadne zvolený členmi družstva na členskej schôdzi družstva. Nie je vlastníkom ani nájomcom žiadnej pôdy. Družstvo voči nemu neeviduje žiadne pohľadávky, uviedlo pre Aktuality.sk družstvo LČV Čimhová.

Smerácka "grófka" Rošková sa sťažovala voči obvineniam. Polícia v prípravnom konaní pokračuje
04 | 02 | 2019 | Michaela Melišková, TASR