Pohroma na Spiši: Lejaky tam spôsobili katastrofu, v Medzeve ľudí museli evakuovať
14 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dvojdňový nepretržitý lejak spôsobil na Spiši doslova katastrofu. V voda Markušovciach odrezala od sveta dve dediny.


Na riešenie katastrofálnej situácie s vodou bolo nasadených množstvo hasičov. Na Spiši sa po nepretržitom dvojdňovom lejaku začali podvečer vylievať toky v Gelnici, Krompachoch a v Markušovciach. Nasadených bolo množstvo hasičov. Podľa portálu noviny.sk dobrovoľníci aj profesionáli odčerpávali vodu z pivníc domov, budovali protipovodňové zábrany.
Pohroma prišla podvečer

Voda na Spiši zaliala ulice aj domy stojace blízko pri vode. Zdroj: FB/HAZZ


V krompašskej osade sa na pár hodín dokonca sami obyvatelia evakuovali, ba v Makušovciach voda odrezala od sveta dve dediny. Situácia sa začala dramatizovať v podvečerných hodinách. Prvá obec, ktorá vyhlásila tretí povodňový stupeň, bola Markušovce. Sútok Levočského potoka a Hornádu vytvoril v dedine pohromu. „Máme nasadenú našu DHZ-tku, privolali sme si na pomoc Danišovce, Rudňany. Osádzame protipovodňové bariéry, ale horšie je to na druhej strane. Tam to už majú v záhradách,“uviedol starosta Markušoviec Marek Virág.

Rovnako ako pred desiatimi rokmi aj teraz v Gelnici ohrozila voda hlavný ťah na Košice. V nočných hodinách bola hladina tesne pod úrovňou mosta, ktorý vedie do mesta. Cestu zaplavili toky z okolitých lesov. Voda spomalila dopravu aj pri Jaklovciach. V časti Pod skaličkami zaplavila jeden jazdný pruh.

Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Ľudia utekali z domov

Pri niektorých domoch dosahovala voda takmer vyše kolien a hasiči ľudí odvážali utekajúcich ľudí pomocou motorového člna. Zdroj: FB/HAZZ


Desiatky hasičov bojovalo proti vode v Krompašskej osade na Hornádskej ulici. Hasiči zastavili rozbúrený Hornád protipovodňovými bariérami a vrecami s pieskom. Väčšina tamojších obyvateľov pred vodou ušla z domov do mesta. „Doteraz sme evakuovali 20 detí, 12 žien a 11 mužov. Domy sú vytopené aj z vnútra, momentálne chlapi ešte prehľadávajú aj tieto kvázy paneláky,“ vraví veliteľ zásahu Mikuláš Papp.

Pre obyvateľov sú pripravené náhradné ubytovacie priestory v školských zariadeniach. Domov sa dostanú až keď voda opadne. Hasiči zastavili rozbúrený Hornád protipovodňovými bariérami a vrecami s pieskom. Podarilo sa im to na poslednú chvíľu, kedy Hornád naplnil svoje koryto.

Po záplavách na gréckom ostrove Evia je najmenej sedem mŕtvych
Osemmesačné dieťa bolo nájdené mŕtve v dome po tom, čo prudké dažde spôsobili, že sa rieky vyliali z brehov a zablokovali cesty. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Hasiči na viacerých miestach museli natiahnuť protipovodňové zábrany naplnené pieskom. Zdroj: FB/HAZZ

Evakuácia v Medzeve

Problémy hlási aj mesto Medzev neďaleko Košíc, v ktorom je najviac postihnutá miestna osada. Obyvatelia sa dočasne presťahovali ku svojim známym, pretože do príbytkov sa im valila voda rýchlym tempom. Hustý dážď a s tým spojené aj zvýšené hladiny vodných tokov narobili problémy i v okolí Košíc. Voda doslova vyhnala ľudí zo svojich obydlí.

Primátor mesta vyhlásil dnes ráno tretí stupeň povodňovej aktivity. Najhoršia situácia je v miestnej osade, do ktorej sa vylieva rieka Bodva. Na mieste zasahujú desiatky hasičov, ktorí pomáhajú nielen pri odčerpávaní vody, ale aj pri pieskovaní.
Dážď zasiahol aj Liptov

Dvojdňový dážď spôsobil na Spiši aj Liptove na viacerých miestach povodne. Zdroj: FB/HAZZ


Silný dážď úplne vystrašil obyvateľov Liptovských Sliačov, ktorí iba toto leto zažili obrovské záplavy z potoka Sliačanka. Túto noc zasahovali dobrovoľní hasiči, vodohospodári a aj miestni ľudia, ktorí chceli zabrániť zopakovaniu scenára z leta. Vodohospodári bagrom zväčšovali koryto potoka a hasiči boli celú noc na nohách. Našťastie, podľa TV JOJ, sa situácia ako tak po niekoľkých hodinách stabilizovala.

 

ŠOK: V uliciach zaplaveného indického mesta útočia krokodíly (VIDEO)
V zaplavených uliciach indického mesta Vádódara zaznamenali prípady útokov krokodílov na psy po tom, ako v oblasti napadalo za 24 hodín až 50 centimetrov dažďových zrážok. Povodeň si podľa piatkového vyhlásenia miestnej polície vyžiadala aj päť... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR