Digitálni žraloci víťazmi koronakrízy (Johannes Ritter)
14 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Johannesa Rittera (Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Miliardári na celom svete navyšujú svoje imanie, ale aj viac peňazí rozdávajú


Nový koronavírus priniesol vo svete aj biedu a chudobu. Firmy krachujú a ľudia prichádzajú o prácu. Aj to je pandémia. Na druhej strane však stoja prosperujúce spoločnosti, ktoré z koronakrízy profitujú. Ide predovšetkým o „digitálnych žralokov“, „vďaka“ ktorým kolabujú etablované obchodné modely. Tento trend existoval už aj pred koronavírusom, no pandémia tento proces ešte viac urýchlila.

Vidno to na bohatstve miliardárov na celom svete. Podľa štúdie veľkej švajčiarskej banky UBS a poradenskej spoločnosti PwC sa majetok ultrabohatých vyšplhal ku koncu júla 2020 na astronomickú sumu 10,2 bilióna dolárov. Výrazne to prekonalo rekord 8,9 bilióna dolárov ešte z konca roku 2017. Počet miliardárov odvtedy vzrástol o 31 na 2 189, z toho 119 žije v Nemecku. UBS ale mená neuviedla.

Trójske kone internetovej inkvizície (Jurij Borisov)
Komentár Jurija Borisova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa odhadov časopisu Forbes sú najbohatšími Nemcami dediči siete supermarketov Aldi - Beate Heisterová a Karl Albrecht junior. Ich majetok sa odhaduje na  41 miliárd dolárov. Za nimi nasleduje Dieter Schwarz (35,6 miliárd dolárov), majiteľ spoločností Lidl a Kaufland.
Prudký rast kurzov akcií technologických spoločností

Analýza údajov o vyše 2 000 miliardároch zo 43 krajín sveta ukázala, že superbohatí  v rôznej miere profitovali zo situácie po marcovom prepade kurzov akcií na burzách a následnom znovuoživení trhu. Na čele stoja miliardári pôsobiaci v oblasti technológií a zdravotníctva. Ich majetok vzrástol od začiatku marca do konca júla 2020 o 41, resp. 36 percent. Súvisí to s nárastom kurzov akcií spoločností Amazon, Netflix, Tesla a Facebook. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos je s majetkom 189 miliárd dolárov najbohatším mužom na svete, za ním sú Bill Gates (124 miliárd dolárov), Elon Musk (103) a Mark Zuckerberg (100).

Čo je konšpiračná teória QAnon šíriaca sa po USA
Najmenej 24 politikov v USA podporilo konšpiráciu, ktorá tvrdí, že liberáli odoberajú krv deťom Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Postavenie inovatívnych spoločností sa vďaka novým, najmä digitálnych technológiám počas koronakrízy ešte viac posilnilo. Podľa autorov štúdie „vedci, počítačoví programátori a inžinieri priniesli revolúciu v priemysle takým tempom, aké tu ešte nebolo“.  Inovátori využívajú najnovšie technológie – umelú inteligenciu, cloud computing, aby rozbehli nové obchodné modely, produkty a služby. Supermiliardári si podľa UBS a PwC svoje imanie za obdobie 2018 až júl 2020 takto navýšili o 17 percent na neuveriteľných 5,3 bilióna dolárov. Naproti tomu tí „klasickí“ za ten istý čas „len“ o 6 percent na 3,7 bilióna dolárov.

Superboháči teda zbohatli ešte viac. Podľa Maximiliana Kunkela, hlavného investičného stratéga UBS pre Nemecko, za posledné dva roky stratilo štatút miliardára 70 ľudí. To je dôkazom, že základné trendy v spoločnosti a ekonomike sa prudko urýchlili. Inými slovami:  Tí, ktorí investovali svoje peniaze do podnikov s obchodným modelom „chudobným“ na digitálne technológie, skôr či neskôr budú o svoj vklad chudobnejší.

Mnohí superboháči v Nemecku počas marcového voľného pádu kurzov akcií nespanikárili, ale svoje imanie výrazne preskupili smerom k inovatívnym spoločnostiam a do oblastí profitujúcich z koronakrízy, konštatuje manažér UBS Carl von Wrede. Svoju pozornosť tak sústredili na udržateľné strategické investície, o ktoré má stále väčší záujem najmä mladá generácia.

Speje Amerika k občianskej vojne? (Michael Rectenwald)
07 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Pandémia ale  priviedla mnohých miliardárov aj k istému sociálnemu prehodnoteniu, tvrdí ďalej Wrede. Podľa štúdie bolo odpoveďou na COVID-19 v období marec až jún 2020 to, že vyše 200 miliardárov venovalo rôznym nadáciám a nemocniciam celkovo 7,2 miliardy dolárov. Peniaze išli na nákup ochranných rúšok či prístrojov na podporu dýchania, ale aj na výrobu vakcíny. Najviac takýchto finančných darov bolo s veľkým náskokom z USA, kde býva najviac superboháčov.

Okrem takýchto dobrovoľných príspevkov chcú superbohatí perspektívne prispieť aj vyššími daňami v boji s koronakrízou. Ako povedal Kunkel z UBS,  vyššie dane nie sú pre miliardárov z oblasti digitálnych technológií žiadnym problémom. Vedia, že by mali nejako pomôcť. Takéto navýšené zdaňovanie by ale mohlo predstavovať vážny problém pre tie spoločnosti, ktoré nemajú svoj obchodný model nasmerovaný k digitalizácii. Z celkového pohľadu ale bohatí budú v najbližších rokoch bohatnúť ešte viac. Technologický pokrok povedie k tomu, že majetok miliardárov bude ďalej rásť.

Facebook ako zástierka pre CIA (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Zuzana Perželová