„Mraziaky na mŕtvoly“ vyvolali rozruch. Hrozí Čechom kolaps?
13 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Podľa Jana Hamáčka je vývoj nákazy alarmujúci a Česká republika je 2 týždne pred kolapsom. Ako minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu počas víkendu vyvolal rozruch svojím vyhlásením o „mraziakoch na mŕtvoly“ v uliciach, pokiaľ sa neprijmú ešte prísnejšie opatrenia, píše portál Echo24.cz.


„Vidíme čísla a kapacity nášho zdravotníctva na týždne dopredu. Pokiaľ by sa nič neurobilo a nárast hospitalizovaných by sa nezabrzdil, tak dôjde k preťaženiu systému. Lekár by sa musel rozhodovať, koho pripojí na ventilátor a koho nie. Snažím sa ľuďom vysvetliť, že to nie je žiadna sranda a že sme 14 dní pred kolapsom,“ uviedol Hamáček v rádiu Impuls.

Ako povedal pre sobotné Právo, ak nedôjde k tvrdším opatreniam, budú v uliciach mrazničky na mŕtvoly. „Samozrejme, že to vyjadrenie bolo extrémne. Ja už som ale nenašiel iné prirovnanie, pretože tu stále vystupujú ľudia, ktorí tvrdia, že je to nejaká 'sranda chrípka',“ uviedol neskôr svoje slová na pravú mieru.

Zlínska nemocnica prosí o pomoc. Dochádzajú jej zdravotníci
Krajská nemocnica Tomáša Baťu v Zlíne rieši obrovský problém. Nedostatok zdravotníkov je tak veľký, že sa rozhodla hľadať pomoc aj na sociálnych sieťach, informuje portál Expres. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


„Reálne hrozí Taliansko, hrozí New York. Chápem, že vláda v niektorých veciach robí chyby, zle komunikuje, ale základ je jasný: Pokiaľ to neurobíme, budú v uliciach mraziaky na mŕtvoly,“ nechal sa počuť minister, čo sa stane, ak sa neprijmú prísnejšie opatrenia. Portál Echo24.cz vo svojom komentári považuje jeho výrok za škandálny.

So situáciou v New Yorku, odkiaľ sú známe zábery mŕtvol naukladaných do chladiarenských nákladiakov, je to neporovnateľné. Autor komentára Daniel Kaiser zároveň uvádza príklad Veľkej Británie, ktorá spustila bezprecedentnú kampaň strachu a krajina ide medzitým ekonomicky i spoločensky ku dnu. Toto chce niekto napodobňovať, pýta sa v závere. A dodáva, že „kto u nás v súčasnej situácii hovorí o mraziakoch s mŕtvolami, mal by sa sám čo najskôr stať politickou mŕtvolou“.

V podobnom duchu ako Hamáček, len miernejšie sa však vyjadrila aj hlavná pražská hygienička Zdeňka Jágrová. „Asi 15 percent ľudí skončí v nemocniciach a my pre nich musíme mať lôžka a personál“, povedala v Českej televízii. Ako píše portál idnes.cz., aj podľa nej by mohlo dôjsť k tomu, že sa bude musieť rozhodovať, ktorý pacient bude prijatý na lôžko a ktorý nie.

Koronavírus sa stal politickým, už ho nedramatizujme, hovorí popredný nemecký virológ
Mali by sme prestať s dramatizovaním nového koronavírusu. Obzvlášť, ak tu s nami bude ešte dlho, hovorí popredný nemecký odborník na virológiu Hendrik Streeck. Jeho slová citoval portál CNN Prima News. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Česká vláda v týchto dňoch takisto rokuje o prísnejších opatreniach. Uvažuje napríklad o zatvorení prvého stupňa základných škôl, či zákaze predaja alkoholu. Najtvrdším nariadením by bol spomínaný lockdown, ktorý by obmedzoval voľný pohyb obyvateľstva mimo pracovných aktivít.

Niektoré opatrenia začali v Čechách platiť už od pondelka. Zatvorené sú kiná i divadlá, neorganizujú sa výstavy ani koncerty, profesionálne aj amatérske športovanie je takmer zrušené. Dovolené nie sú návštevy v nemocniciach a na úradoch. Druhý stupeň základných škôl má dištančné vyučovanie.

Nový minister zdravotníctva Roman Prymula mal v pondelok vystúpiť v televízii ohľadom pripravovaných opatrení, z dôvodu pokračujúcich rokovaní ho však nečakane odložil. Malo ísť o jeho prvý prejav k epidémii.

Česká vláda uvažuje o Lockdowne
Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová