Zlínska nemocnica prosí o pomoc. Dochádzajú jej zdravotníci
12 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Krajská nemocnica Tomáša Baťu v Zlíne rieši obrovský problém. Nedostatok zdravotníkov je tak veľký, že sa rozhodla hľadať pomoc aj na sociálnych sieťach, informuje portál Expres. 


Minimálne v Zlíne už sa napĺňa negatívny scenár, v ktorom české zdravotníctvo bojuje nielen s nedostatkom voľných lôžok, ale predovšetkým s nedostatkom lekárov a sestier. „Vážení zdravotníci, študenti medicíny alebo iných zdravotníckych odborov, v Krajskej nemocnici T. Baťu v Zlíne máme teraz veľký nárast pacientov s potvrdenou nákazou Covid-19 a sme nútení na vyhradené pracovisko centralizovať náš kmeňový personál.“

„Potrebujeme však výpomoc najmä na oddeleniach, ktoré tento personál uvoľní. Prosíme všetkých ochotných zdravotníkov, ktorí nám chcú pomôcť, aby nás kontaktovali na e-maile: [email protected]. Následne sa vám ozveme späť a dohodneme sa na konkrétnej forme pomoci. Všetkým vopred ďakujeme!“ Stojí v správe, ktorú zverejnila zlínska nemocnica.

Kežmarská nemocnica eviduje troch zamestnancov s COVID-19, levočská jedného
V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku majú traja zamestnanci ochorenie COVID-19, ktorí sú v domácej karanténe. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR


Že sa k niečomu takému schyľuje, naznačovali už správy zverejnené deň predtým. Informácie, že nemocnica hľadá dobrovoľníkov, sa objavili už na Twitteri.

„Potrebujeme sestry, ošetrovateľov, sanitárov. Na pozícii sanitárov nepotrebujete vzdelanie, len chuť pracovať a pomáhať ľuďom,“ napísala predsedníčka odborového zväzu zdravotníkov v zlínskej nemocnici Martina Hvozdenská.

Podľa Hvozdenskej zatiaľ nemocnica nie je v situácii, kedy by bolo ohrozené jej fungovanie či zdravie a bezpečnosť pacientov. Situácia sa však zhoršuje tak výrazne, že v Zlíne siahli pre istotu k tomuto kroku.

„Zatiaľ máme personálu dosť. Ale nevieme, čo bude za štrnásť dní alebo za mesiac. Teraz nám ide hlavne o to mať telefónny zoznam, komu zavolať, keď bude problém. Ak to buchne, pán boh zaplať za tie dary,“ dodala Hvozdenská.

Záujem o bližšie informácie a možnosť pomôcť je podľa predsedníčky značný. Medzi dobrovoľníkmi sa našli aj ľudia, ktorí inzerovanú žiadosť o pomoc preposielali Romanovi Šmuclerovi, ktorý koronavírus verejne spochybňuje.

Popradská nemocnica je v kríze, zamestnanci žiadajú odvolanie riaditeľa
V popradskej nemocnici vyplávali na povrch praktiky novodosadeného riaditeľa. To spôsobilo krízový stav a napätie medzi generálnym riaditeľom a zamestnancami. Vyvrcholila odchodom niekoľkých primárov oddelení a lekárov. Na ich miesto sa dosadil sám... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Šmucler je opäť terčom posmechu a kritiky. Naposledy tomu tak bolo po tom, ako sa na neho nepriamo obracali zdravotníci pracujúci v prvej línii na rizikových pracoviskách. Tí pred časom odkázali Šmuclerovi a ďalším, aby radšej mlčali, keď situácii nerozumejú a nevedia, čo sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti deje.

Šmuclerovi zjavne kritika a kontroverzia nevadí a tému koronavírusu a zdravotníctva rieši na sociálnych sieťach i naďalej. Dokonca sa vyjadril aj ku spomínanej zlínskej nemocnici, kde sa len vysmial tomu, že by mal skutočne ponúknuť pomoc.

„Čo je to za nezmysel?“ Smial sa pod príspevkom Šmucler, ktorý v piatok radil ľuďom, aby neriešili koronavírus a radšej si užívali voľný víkend.

Zdravotníci mu pod tento príspevok písali, že práve kvôli ľuďom, ako je on, už niekoľko týždňov žiadne voľné víkendy nemajú.

"Vlády sa majú starať o kapacitu nemocníc a ľuďom dodať silu, nie ich strašiť", tvrdí Šmucler
V našich končinách si stomatológa, MUDr. Romana Šmuclera, PhD., pamätáme hlavne ako moderátora TV NOVA. Lekár, ktorý je v súčasnosti prezidentom Českej stomatologickej komory sa zaslúžil v Čechách o popularizáciu lekárskej vedy medzi laickou... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Petra Demková