Zo zástancu lockdownu sa zo mňa stal jeho odporca. A tu je dôvod (Andrew Dickens)
10 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Andrewa Dickensa (RT)






Podporil som prvé národné uzamknutie, ale druhé by bolo chybou obludných rozmerov. Tu je príklad, ako môžeme zápasiť s vládami a naučiť sa žiť s Covidom.









Niekedy, ak chcete, aby bola práca dobre vykonaná, musíte si ju urobiť sami. Je smutné, že veľa pracovných miest, ktoré si vyžadujú dobrú prácu, obsadzujú ľudia, ktorých dar robiť ich nielenže neexistuje, je to čierna diera, ktorá nasáva a ničí všetky omrvinky talentov, ktoré sa náhodou vznášajú v okolí.

Tu v Británii, práca premiéra je robená mužom, ktorý, keď ide do tuhého, ide na dovolenku. Ostatné zamestnania, ako napríklad minister zdravotníctva, minister vnútra, kancelár a sekretár školstva, sú obsadené splašenými lokajmi so všetkými nezávislými myšlienkami a kvalifikáciami neochotného 15-ročného stážistu, ktorý je tam len preto, lebo jeho otcovi je priateľ s generálnym riaditeľom.

Covid-19 nám dal pocítiť svoje zámery a schopnosti a ja som si myslel, že „uzamknutie“ je správna vec. Viem, že existovali argumenty o účinnosti rôznych opatrení, o miere úmrtnosti a prenose. Viem tiež, že tieto argumenty sa stali nepríjemne zdĺhavými a opakujúcimi sa. V tom čase takmer všetky dôkazy a odborné rady naznačovali, že by sme sa nemali mýliť v opatrnosti. Ale tomu je koniec.

Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti lockdownu (Peter Andrews)
Komentár Petera Andrewsa (RT) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Lockdown v Británii bol doslova prechádzkou v ružovej záhrade v porovnaní s tým, čo museli pretrpieť niektoré ďalšie národy, ale všade to ľuďom ublížilo - finančne, emocionálne aj fyzicky. Stratil som tisíce na príjmoch a hľadal pomoc pre svoje závratné úrovne úzkosti, a napriek tomu som tomuto kŕdľu nebezpečných idiotov dal voľnosť v rozhodovaní. Dá sa to pohodlne označiť ako veľmi, veľmi zvláštna situácia.

Existuje však „ale“ - dosť veľké na to, aby zaujalo. Nesmie dôjsť k druhému uzamknutiu.

Po lete relatívnej slobody prudké zvýšenie miery infekcie priviedlo Borisa Johnsona a muža, ktorý ním manipuluje Dominika "nikto sa so mnou na vianočnom večierku nebaví"  Cummingsa, aby nás zaťažili novými drakonickými opatreniami. Ešte trochu zmätenejšími a komplikované ako boli pôvodné pravidlá. Teraz je jasné, že nás ešte týždne, možno dni, delia od návratu k starej známej mantre. Už žiadne noci v krčme, už žiadne noci s priateľmi. Späť k Netflixu.

Česká vláda uvažuje o Lockdowne
Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Bez ohľadu na to, čo vám zo svojich domácich kancelárií povedia novinári zo strednej triedy ako som ja, bude to na všetkých frontoch katastrofa. Prejaví sa to na ekonomike, ktorá už leží v priekope a plače nad svojou múmiou. Polovicu obyvateľov vyšle šialených do ulíc s horiacimi fakľami. Zvýšia sa už aj tak trpké spoločenské rozdiely. A totálne to stroskotá na vianoce. Znova vypnúť krajinu a bez viditeľného konca bude najväčšia katastrofa.

Bude sa pridávať soľ do rany v podobe obzvlášť nepríjemných ekonomických opatrení a okorení to ešte brexit. Zničenie podnikov, charitatívnych organizácií, rodín, podporných služieb a cestovného, gastronomického, umeleckého a zábavného priemyslu je stávka na istotu. Toto je vláda, ktorej je jednoducho jedno, že v budúcom roku nebudete mať v živote hudbu, film alebo divadlo .

Stratia sa pracovné miesta a domovy, ľudia skončia na ulici. Neistota a krátkodobosť vládnych opatrení  znemožňujú komukoľvek plánovať alebo investovať. Vládna pomoc končí, tak kto by si držal zamestnancov? Kto by si rezervoval dovolenku? Kto by si objednal morku?

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Potom je tu pohodlnosť ľudí. Ľudia zomierajú na iné choroby v dôsledku opatrení súvisiacich s Covidom. Niektoré z nich sú dôsledkom presunu zdrojov smerom k riešeniu pandémie, ale veľa záleží na tom, či sú nemocničné služby obmedzené alebo zmrazené. Ľudia sú vystrašení z návštevy lekárov. Pracovníci sa odmietnu podrobiť testom, pretože sa boja karantény bez platenia, čo zvyšuje pravdepodobnosť šírenia vírusu.

Spôsobí to nočnú moru v oblasti duševného zdravia, uvrhne to ľudí do depresie a spôsobí nezvládnuteľnú hladinu stresu v čase, keď nemôžu dostať náležitú pomoc - v neposlednom rade študentov, ktorí sa už cítia uväznení. Niektorí budú nútení pracovať v rizikových podmienkach, pretože nedostatok finančnej podpory znamená, že nemajú na výber. Iní sa jednoducho nasýtia svojvoľných, zle vysvetlených a čoraz kratších obmedzení.

Ľudia sa už podriadili opatreniam, ktoré sprevádzajú lockdown ale ďalšie utiahnutie opaskov prinesie len problémy. Ako povedal starosta Manchestru Andy Burnham, tieto opatrenia môžu zhoršiť situáciu a viesť nás k „mrazivej nespokojnosti“. Naše životy boli odložené ako tvrdý biftek na celé mesiace a väčšina z nás to prijala s určitou gráciou. Ale každý máme svoje limity.

Pápež odmieta kapitalizmus a sociálnu nespravodlivosť v pohľade na postpandemický svet
Pápež František v novo vydanej encyklike vyzýva na vytvorenie zábran proti voľnému trhu, súkromnému vlastníctvu, rasizmu a sociálnej nespravodlivosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Aby sme nesprávne citovali tretí Newtonov zákon pohybu, každá akcia má svoju reakciu. Čím viac sa budete snažiť ľudí zadržať, tým dramatickejšie sa vzbúria.

Medzi týmito ľuďmi budú obvyklí kreténi, ktorých zmyslom je znepríjemniť život iným ľuďom bez ohľadu na situáciu. Vždy tu budú aj tí nevyliečiteľne hlúpi. A potom tu budú zodpovední občania, ktorým som väčšinou aj ja a mám toho dosť. Ak táto skupina nevidí dôvod alebo účinnosť v pravidlách, vidí, že ich volení aj nevolení vodcovia pravidlá aj naďalej porušujú , bude mať menšiu vôľu tieto pravidlá dodržiavať.

Veľké celoštátne uzamknutie tiež nebude fungovať, pretože tento vírus v blízkej dobe nezmizne. Takmer určite nebude k dispozícii žiadna rozsiahla vakcína  alebo božský zásah, ktorý by ju nechal zmiznúť do Vianoc 2021, nieto ešte túto zimu. A nemôžete zavrieť krajinu navždy.

Turecko a Spojené arabské emiráty neustále porušujú v Líbyi zbrojné embargo
Britský Guardian v stredu zverejnil výsledky spoločného výskumu portálu Bellingcat a neziskovej skupiny Lighthouse Reports o predaji zbraní do Líbye. Vyšetrovatelia obvinili Turecko a Spojené arabské emiráty (SAE) z páchania „čoraz zjavnejšieho... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Čo teda robiť, keď sa niečoho nedá zbaviť? Neskrývajte sa pred tým, naučte sa s tým žiť. Problémom je, ako už bolo spomenuté, že táto vláda, rovnako ako mnohí, nemá na to inteligentné riešenie.

Špecializuje sa na veci, ktoré nefungujú. Efektívna aplikácia sledovania? Nie, prepáč , nemôžem to urobiť. Systém funkčného testovania? Si ma rozosmial, kamoš. Nejasné kompetencie? Nedokážu zvládnuť ani tabuľku programu Excel .

To je vláda, ktorá si nemyslela, že návrat do škôl a na univerzity spôsobí septembrový nárast infekcií. Vláda, ktorá sa denne potáca medzi tým, čo nám hovorí (aby sme zostali doma ako politicky korektní idioti), a ktorej doteraz tvrdé opatrenia umožnili viac ako 42 000 úmrtí (a to len na Covid).

Preto je potrebné obmedziť jej úlohu, podobne ako u vyššie spomenutého 15-ročného stážistu. Mala by niečo poskytnúť, nie poúčať. Môže poskytovať údaje a rady, dať ľuďom slobodu a zodpovednosť a môže písať kontroly týkajúce sa vecí ako testovanie a zdravotná starostlivosť. Ale to je všetko.

Vláda povoláva armádu. Vojaci budú pomáhať s poriadkom, testovaním i trasovaním
Kvôli zhoršujúcej sa situácii s novým koronavírusom zvolala dnes vláda mimoriadne rokovanie. Minister zdravotníctva požiadal o pomoc armádu. Podľa portálu TA3 zatiaľ nasadia takmer tri stovky príslušníkov ozbrojených síl, mandát však počíta až s... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Rozhodnutia je potrebné prijímať na mikroúrovni; národná vláda je pre túto situáciu príliš makroekonomická. Pravidlá teraz nebudú fungovať. Musíme sa prispôsobiť  podľa miesta, veku, zamestnania a rizika. Musíme ľuďom dať jasnosť a spoľahlivosť.

Musíme myslieť lokálne a využívať inteligentnejšiu analýzu údajov. Prezrite si hospitalizáciu, nielen infekcie a úmrtia. Prezrite si demografické údaje, poštové smerovacie čísla, obľúbené príchute zmrzliny. Sme planéta naplnená algoritmami posadnutými dátami, tak to využime na to, aby sme boli svižní a šikovní.

Ak sú obmedzenia zavedené v Birminghame nemalo by to mať vplyv na moju schopnosť dať si pivo a pizzu vo Falmouthe. Ak mám 25 rokov (ja teda nie), mal by som mať viac slobody, ako sa mi v súčasnosti ponúka, pretože som štatisticky vystavený menšiemu riziku ako niekto, kto má 85 rokov. Mal by som však mať aj väčšiu zodpovednosť za tých 85-ročných , astmatikov, diabetikov. Netrestajte ma za to, že som mladý a zdravý, ale povzbuďte ma, aby som chránil zraniteľné osoby.

Piata vojna za sto rokov by Turecku nepriniesla nič dobré (Burak Bekdil)
Komentár Buraka Bekdila (Gatestone Institute) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Ako „vypínače“ na šírenie infekcie by sa mohli použiť mini lokálne odstávky a krátkodobé lokálne schémy dovolenky s definovanými časovými limitmi. Ak napríklad krčmy na jeden víkend zatvoria, môžu sa s pomocou a prehľadom s tým vyrovnať. Rovnako ako návštevníci krčmy. Jedná sa o hrbole na ceste, nie o steny, do ktorých je treba naraziť.

Ľuďom a podnikom by sa malo dôverovať aj tým, že budú „Covid-smart“. Pravidlo číslo jedna tejto pandémie (a života) by malo znieť: „Nebuďte ko....ti“, a z toho vychádzajme. Každý by mal mať právo na prácu z domu, ak môže, ale aj právo na bezpečné pracovisko. Určite majme obmedzenia v kine, ale nie na pohrebe.

Poskytnite pokyny týkajúce sa hygieny a bezpečnosti, ale dovoľte nám, aby sme boli rozumní pri veciach, ako je používanie rúšok, sociálne dištancovanie sa a počet zhromaždených, najmä pokiaľ ide o priateľov a rodinu. Nikto (dobre, veľmi málo ľudí) nechce dať svojim najbližším dávku potenciálne smrteľnej ploštice. Ani na Vianoce.

Speje Amerika k občianskej vojne? (Michael Rectenwald)
07 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Iba sa tu rozkrikujem, ale to všetko má väčší zmysel ako tvrdšie a neúčinné pravidlá, ktoré plodia odpor, svár a neporiadok. Všetko je to o menšej bolesti, väčšom zisku - opak toho Newtonovho princípu. Čím menej na ľudí tlačíte, tým je menšia pravdepodobnosť nadmernej reakcie. Dajte im priestor na dýchanie a budú mať pocit, že sa s nimi zaobchádza ako s dospelými. Ale nájdu sa aj idioti, takže nešetrite bičom na tých, ktorí túto slobodu zjavne zneužívajú na úkor ostatných.

Nejde o znevažovanie zjavných nebezpečenstiev vírusu; príliš veľa ľudí zomrelo a trpelo na to, aby to mohol urobiť ktokoľvek aspoň trochu inteligentný. Ide o čelenie realite a nutnosti a riešenie týchto dvoch veľmi nepríjemných vecí spôsobom, ktorý umožňuje ľuďom žiť čo najbežnejšie a najšťastnejšie, chráni ich pracovné miesta a podniky a stará sa o ich duševné a fyzické zdravie.

Vláda Spojeného kráľovstva neustále obviňuje zo svojho zlyhania verejnosť, a to aj napriek tomu, že si počas Covidu udelila právomoci podobné diktatúre. Tak by sme mohli dostať šancu zlyhať - alebo uspieť - podľa našich vlastných podmienok.

Andrew Dickens je ocenený spisovateľ v oblasti kultúry, spoločnosti, politiky, zdravia a cestovania pre tituly ako Guardian, Telegraph, Independent, Daily Mail a Empire.

V Bratislave sa prvýkrát od poslednej krízy stretli ministri zahraničných vecí Grécka a Turecka
Na Slovensku sa stretli špičkoví diplomati z Atén a Ankary. Obidva národy majú v úmysle svoje problémy odložiť bokom. Je to prvý náznak akcie, pretože turecký prezident Erdogan uviedol, že je ochotný stretnúť sa so svojím gréckym náprotivkom,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Diana Zaťková