USA varujú Čínu pred útokom na Taiwan
10 | 10 | 2020 I Diana Zaťková


Americký poradca pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien varoval v stredu Čínu pred akýmkoľvek pokusom o násilný útok na Taiwan, pričom uviedol, že obojživelné pristátia sú notoricky ťažké a existuje nejednoznačnosť v otázke, ako budú USA reagovať.






Robert O'Brien na vystúpení na Nevadskej univerzite v Las Vegas povedal, že Čína sa dala do masívneho budovania námorných síl, "ktoré sme nemali príležitosť vidieť od pokusu Nemecka konkurovať britskému kráľovskému námorníctvu pred prvou svetovou vojnou," informuje portál SCMP. "Čínskym cieľom je vytlačiť nás zo západného Pacifiku a umožniť im, aby sa zúčastnili obojživelného vylodenia na Taiwane," uviedol O'Brien.







"Problém je v tom, že obojživelné pristátia sú naozaj ťažké, “dodal O'Brien a poukázal na vzdialenosť 160 km medzi Čínou a Taiwanom a nedostatok pláží na ostrove. "Nie je to ľahká úloha a existuje tiež veľa nejasností v otázke, čo by USA urobili v reakcii na útok Číny na Taiwan," odpovedal na otázku, aké by boli možnosti USA, keby sa pekinská vláda pokúsila násilím pohltiť samosprávny ostrov, ktorý považuje za odštiepeneckú provinciu a zaviazala sa, že ho dostane pod svoju kontrolu.

Čína obviňuje Indiu z diskriminácie obchodu. Dillí odporúča Pekingu uvažovať o vlastnej transparentnosti
Čínske úrady obvinili Indiu z diskriminačných a reštriktívnych obchodných opatrení, poukazujúc na zákaz čínskych aplikácií a obmedzenie priamych zahraničných investícií, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár












O'Brienove komentáre prichádzajú v čase, keď  Čína výrazne zintenzívnila vojenskú aktivitu v blízkosti Taiwanu, a kedy sa  vzťahy medzi USA a Čínou prepadli na bod mrazu. O'Brien zopakoval výzvy USA, aby Taiwan viac investoval do vlastnej obrany a vykonal vojenské reformy s cieľom objasniť Číne riziká pokusov o inváziu. "Nemôžete minúť len 1% svojho HDP (čo Taiwanci robili - dávali približne 1,2%  HDP na obranu) a dúfať, že odradíte Čínu, ktorá je zapojená do najmasovejšej vojenskej výstavby za posledných 70 rokov," povedal O'Brien a dodal: "Taiwan by sa potreboval vojensky zmeniť na dikobraza, levy vo všeobecnosti neradi jedia dikobrazy.“


"Cigán, černoch či čierny pasažier" sú už klasifikované ako rasizmus. Teraz už aj "migrant"
V Berlíne platí nový protirasistický lexikón. Slovo "migrant" je medzi zakázanými. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Vysoký predstaviteľ obrany USA pre východnú Áziu v utorok označil plán Taiwanu na zvýšenie výdavkov na obranu v budúcom roku o 1,4 miliardy USD za nedostatočný. Povedal, že je potrebné investovať do kapacít, ktoré zahŕňajú viac riadených striel pobrežnej obrany, námorné míny, rýchle útočné plavidlá, mobilné delostrelectvo a prostriedky pokročilého sledovania.












Taiwanské ministerstvo obrany v reakcii poskytnutej agentúre Reuters uviedlo, že sa „bude usilovať o primeraný rozpočet“ v súlade so svojimi potrebami na vybudovanie solídnych síl národnej obrany.


Nemecko spustilo prípravu na časy, keď bude nedostatok pitnej vody
Zásobovanie (nielen) pitnou vodou sa stáva výzvou v dôsledku klimatických zmien. V tejto súvislosti existuje riziko konfliktov medzi rôznymi záujmovými skupinami. Preto sa teraz samosprávy, environmentálne skupiny a združenia spojili s federálnou... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík