Sibírski vyšetrovatelia tvrdia, že Navaľného tím previezol fľašu s vodou, ktorá obsahovala jed Novičok, do Berlína
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Údajná otrava ruskej opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného vo štvrtok priniesla nový zvrat, keď ruskí vyšetrovatelia prišli s tvrdením, že do Nemecka bola zaslaná fľaša, v ktorej sa nachádzal jed Novičok, informuje portál RT.


Najvyššie postavený sibírsky policajný dôstojník Sergej Potapov uviedol, že bezpečnostné služby na novosibirskom letisku nenašli v batožine Navaľného spolupracovníkov žiadne veľké fľaše, keď po prevoze aktivistu do nemocnice odleteli do Tomsku. Tím moskovského vodcu protestov predtým tvrdil, že zobrali „všetko, čo by mohlo byť hypoteticky užitočné (z jeho hotelovej izby v Omsku), a prenechali to lekárom v Nemecku“.

Navaľného odviezli do Berlína 22. augusta, iba dva dni po tom, čo ochorel počas letu do Moskvy. Jeho kolegyňa z Aniti-Korupčného fondu (FBK) Maria Pevchikhová povedala, že z Tomska do Omsku neexistujú priame lety, preto vzala jeho osobné veci do Novosibirsku autom a potom letela lietadlom do Omsku a neskôr do Nemecka.

Pevchikhová uviedla, že medzi zhromaždenými predmetmi bola aj fľaša vody, v ktorej neskôr nemeckí experti údajne našli nervový jed triedy Novičok. Popatov však teraz príbeh Pevchikhovej odmietol.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„V médiách sa objavili niektoré informácie, že tieto predmety (fľaše s vodou) boli prepravené autom a lietadlom z Tomska do Nemecka. Vyšetrovacie agentúry zároveň objektívne zistili, že Maria Pevchikhová spolu s Georgijom Alburovom po Navaľného hospitalizácii cestovali z Tomska do Novosibirsku autom a potom do Omsku lietadlom,“ vysvetlil.

"Keď Maria Pevchikhová prechádzala predletovými kontrolami na letisku Tolmachevo (Novosibirsk), v jej kufri a batohu nemala žiadne fľaše s objemom viac ako 100 mililitrov vrátane fliaš vody," dodal Popatov.

Sibírska polícia, ktorá sa zaoberá ruským vyšetrovaním, nedostala od zamestnancov FBK odpovede na okolnosti okolo hospitalizácie Navaľného, ​​dodal. "Zamestnanci Nadácie proti korupcii a ďalší ľudia, ktorí sprevádzali Navaľného počas cesty, stále majú veľa otázok, na ktoré treba odpovedať," povedal Potapov novinárom.

Potapov tiež tvrdil, že vyšetrovanie sa pokúša vypátrať Pevchikhovú, ktorá trvale žije v Británii. Vyšetrovateľ tvrdí, že 22. augusta odmietla výsluch a odišla z Omsku do Nemecka.

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár