Ruská vakcína proti Covid-19 bude stáť 13 USD. Po zrýchlení výroby cena ešte klesne
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Prvá vakcína na svete proti Covid-19 bude stáť menej ako 1 000 rubľov alebo 13 dolárov za dávku, uvádza Federálna protimonopolná služba (FAS). Napriek nízkej cene na západné pomery je FAS presvedčený, že súčasná cena je nestabilná a bude sa znižovať, informuje portál RT.


"Chápeme, že cena je dosť vysoká," uviedol šéf FAS Igor Artemejev. „Vakcína sa vyrába v relatívne malých sériách a na rozšírenie výroby potrebujú kapitál.“

Podľa Artemyeva sa náklady na dávku znížia, keď sa zvýši výroba a vakcína sa stane dostupnejšou. Krajina tiež prehodnotí cenu, keď iné krajiny vyrobia svoje vlastné verzie vakcíny proti Covid-19.

V auguste americká biotechnologická spoločnosť Moderna Inc naznačila, že cena jej vakcíny sa bude pohybovať od 32 do 37 dolárov za dávku, pričom spoločnosť Pfizer si za svoj produkt stanovila cenu okolo 20 dolárov.

Vedci vyzývajú na stratégiu imunity stáda pre mladých
Kritici označujú návrh na izoláciu zraniteľných, zdravotne postihnutých a starších ľudí za „groteskný“ Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Oznámenie o cene prichádza po tom, čo ruský minister zdravotníctva Michail Muraško oznámil, že prvá vakcína proti Covid-19 na svete by mohla byť uvedená na trh do konca októbra. Prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko musí vyrobiť milión dávok Sputniku V a zlepšiť svoje priemyselné kapacity, aby bolo možné účinnejšie vyrábať vakcíny vo veľkom množstve.

11. augusta Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu Covid-19 na svete s názvom Sputnik V. Momentálne je v tretej a poslednej fáze klinických štúdií vrátane 40 000 dobrovoľníkov. Rovnako ako Sputnik V, aj v Rusku sa testujú ďalšie vakcíny Covid-19.

Druhá, vyrobená v sibírskom laboratóriu Vector, má byť zaregistrovaná do polovice októbra a bude sa na ňu vzťahovať aj cenový limit 1 000 rubľov, čo je zhruba 13 dolárov za dávku.

Bill Gates o konci pandémie. Kedy sa podľa neho vráti život do normálu a na čom to bude závisieť
Súčasný nárast pozitívne testovaných nielen na Slovensku ukazuje, že ďalšie prognóza, kedy pandémia skončí a obnoví sa život bez obmedzení, je zložitá. Vedci naznačujú, že počty budú kolísať hore a dole, či už nazývame tento nárast druhou vlnou,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Timotej Dudka