Oceánsky luxus sa dostal na cenu šrotu - ako umierajú výletné lode (video)
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Aliağa v Turecku: „Carnival Imagination“ je za niekoľko sekúnd položená na plytčinu na vrakovisku vedľa dvoch sesterských lodí.


Lodiari zúfalo hľadajú kupujúcich. Aj za cenu šrotu lodí, ktoré ešte desiatky rokov mohli brázdiť zaoceánske turistické destinácie. Prepravné spoločnosti redukujú svoje flotily kvôli kríze v Corone. Predaj a zošrotovanie majú dokonca pozitívny vedľajší účinok. Posledné okamžiky luxusných "dreamlinerov" popisuje portál stern.de.

Keď sa „Carnival Imagination“ 16. septembra doplavila do svojho posledného prístavu Aliağa na západnom pobreží Turecka, hučali všetky jej lodné sirény. V súčasnosti je tá pláž "bitúnkom" pre výletné giganty. S hlasným rachotom sirén sa americká výletná loď vrútila na breh vrakoviska a poškriabala „Carnival Fantasy“ na pravoboku . Prova sesterskej lode už bola odrezaná autogénom.



Tri karnevalové výletné lode, staré asi 25 rokov a dlhé viac ako 260 metrov, budú demontované vedľa seba. Začiatkom roka sa ešte plavili s cestujúcimi po Karibiku. Teraz majú už len hodnotu šrotu - odvetvie výletných plavieb nevyhnutne potrebuje hotovosť a za peniaze obchoduje so staršími loďami.

Už pol roka kotvia na otvorenom mori, nachádzajú sa v medzinárodných vodách. Takmer 400 výletných lodí po celom svete. Reštart odvetvia sa znovu a znovu odkladal o ďalších pár mesiacov. Na prvé testovacie plavby sa podľa prísnejších hygienických predpisov vydala iba hŕstka luxusných linkových liniek. Aj na nich však prepukla infekcia opäť.

Opätovné naštartovanie odvetvia výletných lodí je takmer nemožné. Už vyradené kolosy spôsobujú lodným spoločnostiam vysoké náklady. Organizátori opatrne plánujú zájazdy radšej až na sezónu 2022.

Úplne nová výletná loď v hodnote 850 miliónov dolárov narazila do móla v Taliansku (VIDEO+FOTO)
Úplne nová MSC Grandiosa, jedna z najväčších výletných lodí na svete, narazila do móla v talianskom Palerme, keď sa v pondelok ráno pokúsila zakotviť. Čítať ďalej
31 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Existuje aj ďalší problém - knihy objednávok niekoľkých lodeníc špecializujúcich sa na stavbu výletných lodí sú plné. Flotily čoskoro doplnia stále väčšie nové kolosy, z ktorých niektoré sú poháňané aj menej znečisťujúcim skvapalneným ropným plynom .

Priemysel bol roky naprogramovaný na rast. na môstikoch týchto námorných gigantov však už dlho nezaznelo „plnou rýchlosťou vpred“, ale ovládače motorov sú na "stop". S lodenicami prebiehajú rokovania o oneskorenom prevzatí nových obrov. Objednávky spoločnosti Meyer Werften sa predĺžia do roku 2025. Klienti jednoducho nemajú peniaze.

Z dôvodu úspory sa námorné spoločnosti lúčia s niektorými loďami zo svojich flotíl, najmä so staršími loďami.



Aj Carnival Corporation, najväčšia svetová spoločnosť na okružné plavby, ktorá zahŕňa značky Aida Cruises, Carnival Cruise, Cunard, Holland-America Line, P&O Cruises a Costa Crociere, teraz oznámila, že sa rozlúči s viac ako tuctom lodí . „Sme v procese odstraňovania 18 lodí z našej globálnej flotily,“ uviedol hovorca Karnivalu Roger Frizzell pre Washington Post.

Dvadsaťtriročná „MS Rotterdam“ a takmer 20-ročná sesterská loď „MS Amsterdam“ zo spoločnosti Holland-America Line sa chystajú k Olsen Cruise Lines. Bolo tiež oznámené, že spoločnosť „Neoromantica“ na pobreží Costa Crociere zmenila majiteľa a od jari 2021 bude plávať pre cyperskú lodnú spoločnosť Celestyal Cruises pod menom „Celestyal Experience“.

„Costa Victoria“ postavená v roku 1996 vo Vulkanwerfte v Brémach si však nenašla kupca. Biela loď so žltými komínmi uskutočnila poslednú cestu do talianskeho prístavu Piombino, kde bude rozobratá. V Nemecku spoločnosť FTI Cruises predala svoju jedinú loď „MS Berlin“ spoločnosti Dreamliner Cruises na Malte. Bývalá vysnená loď série "Traumschiff" ZDF sa má zmeniť na obrovskú luxusnú jachtu. Rovnako ako v iných prípadoch sa v nej píše: „Strany sa dohodli, že nezverejnia kúpnu cenu.“

Koronakríza znížila počet pracovných úrazov
Koronakríza znížila počet pracovných úrazov na Slovensku. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | SITA


O skutočnej hodnote starších lodí sa v súčasnosti dá iba špekulovať. V odvetvi koluje množstvo povestí o možných zmenách vlastníctva. Vynútené prerušenie plavieb spôsobené vypuknutím pandémie vyvolalo čokoľvek iné ako zvýšenie cien použitých lodí. Teraz môžu malí operátori omladiť svoje flotily lacnejšie ako kedykoľvek predtým a získať výhodné ponuky.

Isté je, že na nové stavby veľkých vlajkových lodí pripadne až miliarda eur. Prestavaná loď je lacnejšia. Ale typ lodí z 90. rokov, ktoré sa v tom čase používali bez balkónových kajút, je ťažké zachrániť.

Ostáva už len posledná cesta na vrakovisko. V Aliağa sa v týchto dňoch demontujú nielen tri vyššie spomenuté sesterské lode a ich oceľ sa recykluje v blízkej vysokej peci, ale aj dve z troch lodíšpanielskej lodiarskej spoločnosti.

Veteráni, ktorí sú dnes čoraz viac sťahovaní z obehu, majú jednu výhodu - vrakovanie starších výletných lodí, ktoré priniesla koronová kríza, predstavuje konštruktívny príspevok k ochrane životného prostredia.

Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár