Nácvik leteckých súbojov v rýchlosti Mach 3 (VIDEO)
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské stíhačky MiG-31 nacvičujú nad Kamčatkou v stratosfére pri trojnásobnej rýchlosti vzduchu vzdušné súboje s narušiteľmi hraníc a s raketami diaľkového doletu.


Podľa scenára cvičení stíhače MiG-31 simulovali bojovú činnosť po vniknutí cudzieho stroja do ruského vzdušného priestoru v nadzvukovej rýchlosti vo výške asi 20 000 metrov. Fiktívne súboje v stratosfére jednoznačne vyhrali - informuje portál tass.com.

„Podľa scenára nácvikov simuloval stíhač MiG-31 zloženého leteckého pluku vojsk a síl na severovýchode Ruska vniknutie do ruského vzdušného priestoru po tom, čo získal trojnásobnú nadzvukovú rýchlosť vo výške asi 20 000 metrov,“ uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

Ďalšia stíhačka MiG-31 bola poverená, aby zachytila ​​pomyselného votrelca. Podľa scenára nácviku bola posádke bojovníka pridelená úloha nájsť votrelca samostatne, bez pomoci pozemných systémov protivzdušnej obrany PVO, aby sa zadanie skomplikovalo, vysvetľuje vyhlásenie armády.

Po lokalizovaní votrelca a spacifikovaní cieľa piloti uskutočnili elektronické odpálenie rakiet dlhého doletu typu vzduch-vzduch, informovala tlačová kancelária.



Mikojan-Gurjevič MiG-31,  v kóde NATO: „Foxhound“, je sovietske, resp. ruské dvojmiestne prepadové stíhacie lietadlo určené na získanie a udržanie vzdušnej nadvlády. Bolo vyvinuté ako náhrada za Tupolev Tu-128. Aj keď MiG-31 nemôže ponúknuť takú obratnosť a stúpavosť ako MiG-29, jeho modernizovaná verzia MiG-31BM je považovaná za jedno z najrýchlejších pilotovaných stíhacích lietadiel na svete.

MiG-31 je ťažká nadzvuková stíhačka schopná bojovej činnosti za akýchkoľvek meteorologických podmienok, vo dne i v noci. Počas studenej vojny mala zabezpečiť, aby do sovietskeho vzdušného priestoru neprenikli špionážne lietadlá SR-71 Blackbird, bombardéry B-52 Stratofortress a strely s plochou dráhou letu. Dnes sú jej hlavnými „protivníkmi“ americké strategické bombardéry B-1 Lancer a B-2 Spirit.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie očakáva, že modernizované MiGy-31BM budú v ruských vzdušných silách slúžiť minimálne do roku 2030.

Ruské stíhacie lietadlá sprevádzali dvojicu strategických bombardérov amerického letectva B-52H (VIDEO)
Moskva vyslala niekoľko stíhačiek na sledovanie amerických bombardérov, ktoré prelietavali v blízkosti ruských hraníc, len niekoľko dní po podobnom stretnutí v Baltskom mori, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Marek Molnár