Elon Musk so SpaceX podporuje Rusko vo vývoji opakovane použiteľnej rakety
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

"Rusko by sa malo skutočne zamerať na plne opakovateľne použiteľnú raketu do roku 2026, keď je naplánovaný prvý štart Amuru", tvrdí Elon Musk.


Rusko plánuje v roku 2026 vypustiť do vesmíru prvú opakovane použiteľnú raketu s užitočným zaťažením. "Ruská štátna vesmírna agentúra Roskozmos urobila správne rozhodnutie pre vývoj opakovane použiteľnej rakety", povedal v tejto súvislosti zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk. O jeho podpore ruským zámerom informoval portál tass.com.

„Je to krok správnym smerom,“ twitoval Musk a komentoval materiál, ktorý zverejnila agentúra TASS o ruských plánoch na vývoj rakety na palivo Amur s opätovne použiteľným prvým stupňom.

Rusko by sa malo skutočne zamerať na plne znovu použiteľnú raketu do roku 2026, keď je naplánovaný prvý štart Amuru, zdôraznil Musk.

„Cieľom by malo byť minimalizovanie nákladov na jednu užitočnú tonu na obežnú dráhu", uviedol Musk v reakcii na správu s odkazom na materiál TASS, kde bol predstavený návrh konfigurácie opakovane použiteľnej rakety Amur.

Väčšia raketa by mala zmysel - dodal Musk.

Roskozmos a raketové a vesmírne stredisko Progress  podpísali zmluvu na vývoj koncepčného návrhu kozmického strediska Amur-SPG pre prvú ruskú opakovane použiteľnú raketu na metán. Raketa dostane prvý stupeň na opakované použitie a jej štarty sa uskutočnia z kozmodromu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe.

Šéf ruského Roskozmosu sa odtrhol z reťaze a predstavil svoju víziu vesmírneho programu
Šéf ruského Roskozmosu, Dmitrij Rogozin, ponúkol niekoľko interview, v ktorých hovorí o svetlej budúcnosti ruského vesmírneho programu. Jeho ambiciózne plány však môžu zastaviť financie, píše ruský portál rambler.ru. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Náklady na vytvorenie opakovane použiteľnej rakety nepresiahnu 70 miliárd rubľov (asi 880 miliónov dolárov), zatiaľ čo cena štartu je stanovená na úrovni 22 miliónov dolárov, uviedla agentúra Roskozmos pre agentúru TASS.

Prvýkrát sa má raketa na opakované použitie odpáliť spolu s užitočným zaťažením v roku 2026. Nosná raketa bude schopná vyniesť na obežnú dráhu až 12,5 tony užitočného zaťaženia.

Roskozmos plánuje vyvinúť väčšiu raketu so zvýšenou nosnosťou.

Rusko sa chce vrátiť na Venušu a postaviť opakovateľne využiteľnú raketu
"Pracujeme na metánovej rakete, ktorá nahradí rakety typu Sojuz-2," uviedol šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin v rozhovore pre tlačovú agentúru RIA Novosti. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | TASR