Vláda povoláva armádu. Vojaci budú pomáhať s poriadkom, testovaním i trasovaním
09 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Kvôli zhoršujúcej sa situácii s novým koronavírusom zvolala dnes vláda mimoriadne rokovanie. Minister zdravotníctva požiadal o pomoc armádu. Podľa portálu TA3 zatiaľ nasadia takmer tri stovky príslušníkov ozbrojených síl, mandát však počíta až s 1500 vojakmi za deň.


Regionálni hygienici sú na hranici svojich možností. Marek Krajčí preto požiadal o pomoc rezort obrany. „Vznikajú nám lokálne ohniská nakazených a budeme používať armádu na pretestovanie aj prostredníctvom antigénových testov,“ uviedol minister zdravotníctva.

Minister Jaroslav Naď na brífingu vlády potvrdil, že dostali oficiálnu žiadosť o vyčlenenie 267 vojakov na pomoc regionálnym hygienikom. Zároveň eviduje žiadosť na vyslanie odberových tímov, predovšetkým pre oblasť Oravy, ale aj na iných miestach Slovenska, v prípade potreby. Celkovo dnes schválili mandát na 1500 vojakov denne.

Šeliga vyzval Oravčanov, aby rešpektovali opatrenia, situáciu označil za vážnu
Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v piatok vyzval ľudí na Orave, aby rešpektovali aktuálne protiepidemiologické opatrenia. Situáciu v regióne označil za vážnu, pripustil tiež, že ak sa nezlepší, do úvahy pripadá uzatvorenie hraníc... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR


Armáda by tak mala pomôcť pri zvládnutí lokálnych ohnísk nákazy, pri testovaní obyvateľstva a tiež pri zabezpečení chodu nemocníc, informoval portál topky.sk. Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministerstva zdravotníctva zatiaľ do konca tohto roka. Momentálne je vytypovaných 67 nemocníc, ktoré potrebujú zabezpečiť prítomnosť ozbrojených zložiek.

„Problém je veľmi veľký. Tá pomoc a zapojenia sa ozbrojených síl Slovenskej republiky počas prvej vlny bola vzorová, takže predpokladám, že bude vzorová a veľmi užitočná aj počas vlny druhej,“ povedal po mimoriadnom rokovaní premiér Igor Matovič.

Naď ešte upresnil, že majú požiadavku na vyčlenenie približne 350 vojakov. Armáda podľa jeho ďalších slov bude „pomáhať pri dohľadávaní kontaktov, s odbermi vzoriek na testovanie, ako aj s poriadkom v nemocniciach postupne už od soboty. Aktuálne budú pôsobiť prioritne na Orave, kde je v súčasnosti situácia najhoršia, ale budeme flexibilne reagovať podľa aktuálnej potreby“.

Antigénové testy budú pomocou, štandardom však ostanú PCR testy, tvrdí premiér
Antigénové testy pomôžu vytvoriť skríning populácie v ohniskách nákazy a systematicky pretestovať klientov i zamestnancov zariadenia sociálnych zariadení. Nie sú však zázrakom, ktorý má nahradiť súčasné PCR testy. Predseda vlády SR Igor Matovič a... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR