Turecko a Spojené arabské emiráty neustále porušujú v Líbyi zbrojné embargo
09 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Britský Guardian v stredu zverejnil výsledky spoločného výskumu portálu Bellingcat a neziskovej skupiny Lighthouse Reports o predaji zbraní do Líbye. Vyšetrovatelia obvinili Turecko a Spojené arabské emiráty (SAE) z páchania „čoraz zjavnejšieho porušovania zbrojného embarga OSN na Líbyu“, informuje portál Breitbart.


Správa citovala „letové údaje a satelitné snímky“, ktoré podľa všetkého ukazujú, že veľké vojenské nákladné lietadlá z Turecka aj zo Spojených arabských emirátov dodávajú personál a vybavenie rôznym silám v Líbyi. Turecko podporuje medzinárodne uznávanú vládu národnej dohody (GNA) so sídlom v Tripolise, zatiaľ čo Spojené arabské emiráty podporujú protivníka GNA generála Khalifu Haftara a Snemovňu reprezentantov (HOR), konkurenčnú mocenskú štruktúru so sídlom v Tobruku.

Na Líbyu sa vzťahuje zbrojné embargo OSN od roku 2011. Podľa denníka Guardian skupina odborníkov OSN čoskoro zverejní podobnú správu o porušeniach embarga, ktorú anonymný diplomat označil za „úplne neúčinnú“ vďaka „rozsiahlym a do očí bijúcim“ porušeniam.

Podľa vyšetrovania SAE uskutočňujú pravidelné lety z letiska Qusahwira v púšti emirátov na letecké základne v Egypte blízko líbyjských hraníc, z ktorých sa dodávky prepravujú nákladnými automobilmi alebo menšími lietadlami k jednotkám generála Haftara a jeho spojencom.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Lietadlá  sú pilotované príslušníkmi armády Spojených arabských emirátov, čím sa vylučuje možnosť, že ich misia je civilná," napísal Guardian. Európska únia sa tiež domnieva, že Spojené arabské emiráty „pravdepodobne“ posielajú do Líbye tryskové palivo na vojenské účely.

Turecko zasiela nákladné lietadlá z letísk v Istanbule, Gaziantepe a Kayseri priamo do líbyjského mesta Misrata. Zdá sa, že videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako sýrski bojovníci spojení s Tureckom nastupujú na niektoré z týchto letov, pravdepodobne preto, aby bojovali ako žoldnieri v Líbyi.

„Turecké letectvo použilo novú trasu, aby sa vyhlo niektorým letovým oblastiam. Všetky lety sú nepravidelné alebo špeciálne charterové a snažia sa zakryť svoj let vypnutím svojich transpondérov,“ uviedol diplomatický zdroj.

Potrebujeme zintenzívniť našu hru proti Číne na západnom Balkáne, tvrdí vysoký úradník EÚ  
Jonathan Hatwell, šéf čínskej divízie diplomatickej zložky EÚ vyhlásil, že "prehrávame našu hru" s Čínou na západnom Balkáne. Ten sa čoraz viac považuje za bojisko systémového súperenia EÚ s Pekingom, informuje portál SCMP. Posledná... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


EÚ v septembri nahnevala Turecko zmrazením aktív spoločnosti s názvom Avraysa Shipping obvinenej z pašovania zbraní do Líbye. Turecko trvalo na tom, že plavidlá spoločnosti prepravovali humanitárnu pomoc, a tvrdilo, že turecké vojenské sily v Líbyi sa teraz zameriavajú predovšetkým na poskytovanie humanitárnej pomoci a čisteniu krajiny od zvyškov výbušnín po dlhej občianskej vojne.

Vyšetrovatelia Guardianu citovali dôkazy, že aj Rusko porušuje zbrojné embargo, a to tým, že vysiela bojové lietadlá na podporu súkromných vojenských dodávateľov v Líbyi.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres povedal v pondelok na stretnutí v Nemecku, že všetky strany musia dodržiavať "úplné a bezpodmienečné plnenie zbrojného embarga Bezpečnostnej rady" na Líbyu.„Porušenie embarga je škandál a spochybňuje základný záväzok všetkých zúčastnených k mieru. Zahraničné dodávky zbraní a inej vojenskej podpory sa musia okamžite zastaviť, “uviedol.

Putin zasahuje! Ministri zahraničných veci Azerbajdžanu a Arménska sú na ceste do Moskvy
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že diplomati Arménska a Azerbajdžanu boli pozvaní na piatkové mierové rozhovory v Moskve, aby bolo možné v spornom Náhornom Karabachu uzavrieť „humanitárne“ prímerie, píše rt.com Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka



Guardian ironicky citoval analytikov, ktorí uviedli, že záplava zbraní do Líbye mohla spôsobiť krvavú patovú situáciu, Guterres vyjadril nádej, že rokovania medzi GNA a Snemovňou reprezentantov napredujú, pričom poznamenal, že u oboch dochádza k zmenám vo vedení - predseda vlády GNA Fayez al-Sarraj v septembri prekvapivo oznámil , že má v úmysle odstúpiť koncom októbra, krátko potom, čo celá HOR so sídlom v Tobruku rezignovala  - takže čas na dosiahnutie dohody medzi súperiacimi vládami nadišiel.

Delegáti z GNA a HOR sa stretli v Maroku v stredu na druhom kole rozhovorov o zmierení. Prvé kolo konzultácií v septembri prinieslo dohodu o usporiadaní volieb do 18 mesiacov.

Haftar a jeho líbyjská národná armáda (LNA) sa stiahli späť do mesta Sirte. V sobotu prepustili dvoch tureckých pracovníkov, ktorí v Sirte uviazli, keď sa posunuli bojové línie. Armáda GNA v stredu informovala, že ruská nákladné lietadlo naložené sýrskymi žoldniermi pristálo v Sirte aby posilnilo Haftarove sily.

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár