Učiteľky v škôlke si zložili rúška, od hygienikov dostali pokuty. Dôvod vás asi prekvapí
08 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Protipandemické opatrenia v predškolských zariadeniach vyvolávajú vášne nielen medzi rodičmi, ale aj medzi učiteľkami. Niektoré z nich majú totiž problém s nosením rúška.


Učiteľka materskej školy Kežmarská v Košiciach uverejnila otvorený list, v ktorom opisuje, ako jej kolegyňa dostala od hygienikov pokutu 90 eur za zloženie rúška v triede. Podľa pedagogičky išlo o snahu komunikovať s dieťaťom. Rovnakú pokutu za nenosenie rúška dostala podľa Nového Času aj jej kolegyňa z tej istej škôlky.
Otvorený list premiérovi

Hygienici v Košiciach udelili za nenosenie rúšok 90-eurovú pokutu dvom učiteľkám v jednej z miestnych škôlok. Zamestnanci s tým však nesúhlasia a napísali otvorený list premiérovi i hlavnému hygienikovi. Situáciu už rieši mesto Košice ako zriaďovateľ. „Pani učiteľka, ktorá si dlhé roky robí poctivo svoju prácu, si na okamih zložila rúško. Výsledok? Z jej neskutočne vysokého platu zaplatila pokutu 90 eur,“ uvádzajú pedagógovia v liste.

Viac obmedzení a rúška v školách do konca septembra. Opatrenia sa sprísňujú
Pandemická komisia vlády a Konzílium odborníkov prijali nové rozhodnutia. Obmedzenia sa dotknú školákov, organizácie spoločenských podujatí i cestovania. Mení sa tiež zaradenie jednotlivých okresov podľa miery epidemiologického... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Prečo si dali dole rúško?

Zdroj: FB/Marta Gilganičová


Podľa pedagógov v triede, kde prebiehala adaptácia novoprijatých detí, si učiteľka potrebovala vyskúšať odpozeranie z pier, lebo jedno dieťa nereagovalo na slovné pokyny. „Aj na základe štátneho vzdelávacieho programu pre predprimárne vzdelávanie je ako jeden z cieľov uvedené: identifikovať deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. A práve to sa snažila pani učiteľka urobiť,“ odôvodňujú zloženie rúška s tým, že v triede s 20 deťmi sa učiteľka len snažila nájsť vhodný spôsob alternatívnej komunikácie, keď už zlyhali všetky iné možnosti.

Vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ v Košiciach informovala, že ich zamestnankyne chodia kontrolovať povinnosť nosenia rúšok na školách. „Do dnešného dňa sme vykonali 46 kontrol, v dvoch prípadoch bola udelená bloková pokuta,“ uviedla pre Nový Čas Katarína Strmenská.
Mamičkám správanie nevadí

Hygienikom správanie učiteliek vadilo až natoľko, že im naparili takmer sto eurovú pokutu, paradoxne mamičkám celá záležitosť so zložením rúška až tak neprekážala. „Mne by to neprekážalo. Môjmu Števkovi (2) nie je príjemné, keď nevidí osobu, ktorá sa s ním rozpráva. Túto pokutu nepovažujem za šťastné riešenie,“ povedala Novému Času Marta Gilganičová (31). „Ak by si učiteľka zložila rúško, ako matke by mi to neprekážalo. Ako aj ostatné deti v škôlke, aj moja Emmka (4) je v interiéri bez rúška. Spoločne sa hrajú i spia a celý deň sú v osobnom kontakte s učiteľkami,“ pridala svoj pohľad na vec Zlatica Miňová (31).

Covid-19: Naozaj nás dusia rúška? Veľký test odhalil pravdu!
Nárast ľudí infikovaným novým koronavírusom u nás v poslednom čase rapídne narastá. Jednou z hlavných zábran voči jeho šíreniu sú rúška. Škodí alebo neškodí nám ich nosenie? Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.