Plážový rezort v Piešťanoch musia Balkánci zbúrať a zaplatiť aj pokutu 150-tisíc eur!
08 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na prvý pohľad to vyzeralo na podnikateľský príbeh ako z rozprávky. Skončilo sa to však veľkou pokutou.


Pokuta 145-tisíc eur a čierna stavba sa musí zbúrať! Naše úrady takto rozhodli o luxusnom plážovom rezorte pri Piešťanoch, za ktorým stáli Balkánci. Úrady o pokute rozhodovali vyše roka. Dvaja bratia Lukáš a Patrik Masárovci sa za štyri roky prepracovali od predaja hamburgerov pri vysokoškolskom internáte v Nitre až k luxusnému plážovému rezortu pre mladých v Piešťanoch. Takto vlani svoj nový projekt Bearded Brothers WakeSoul prezentovali cez internet, informujú Aktuality.sk.
Zastavila to až medializácia

Džemil Šefkii (vľavo) a Zulkufli Šefkii Zdroj Reprofoto/Aktuality.sk


Plážový rezort bol však v skutočnosti čiernou stavbou, za ktorou stoja balkánski podnikatelia z Macedónska. Aktuality.sk na prípad upozornili spolu s regionálnym periodikom Piešťanský týždeň minulý rok v júni. Plážový rezort bez povolení úradov prevádzkoval bazén usporadúval tradičné zábavy a tiež v ňom prevádzkoval reštauráciu. Nepomohli ani kontroly z hygieny či Štátnej ochrany prírody, keďže rezort vybudovali v chránenej oblasti.

„Viete, polícia to nerieši, lebo sú za tým Albánci,“ povedal Aktualitám.sk vlani v telefonickom rozhovore jeden zo zamestnancov Mestského úradu Piešťany. Prevádzkovatelia rezortu po medializácii prípadu zakázali vstup do bazéna, ktorý prevádzkovali bez povolenia, zastavili sa hudobné podujatia a presunuli ich na oddychovú zónu s lehátkami.

Talianska mafia aj Kočneroviny: Skončenie vyšetrovania Kuciakovej vraždy odkrylo ďalšie veľké kauzy
25 | 09 | 2019 | Magda Danková

Nepovolenú stavbu musia zbúrať

Nelegálny rezort v Piešťanoch sa na verejnej sieti prezentoval aj takto. Zdroj: FB/Bearded Brothers WakeSoul


Úrady však o budúcnosti čiernej stavby na Považí rozhodovali viac ako rok. „Okresný úrad Trnava zamietol odvolanie spoločnosti a potvrdil rozhodnutie stavebného úradu mesta Piešťany zo dňa 11. 05. 2020, ktorým stavebný úrad nariadil spoločnosti odstrániť nepovolené stavby, upraviť terén do pôvodného stavu a uviesť stavby do pôvodného stavu,“ potvrdila pre Aktuality.sk hovorkyňa Ministerstva vnútra Petra Friese. Okrem toho ale majiteľov Bearded Brothers Wake Soul pri Piešťanoch neminie ani rekordná pokuta, ktorú im udelil ešte Stavebný úrad v Piešťanoch.

„Okresný úrad Trnava pokutu vo výške 145.000 eur potvrdil,“ informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. Po vyše roku sa tým zrejme končí spor o čiernu stavbu na Sĺňave. „Rozhodnutie o pokute nadobudlo právoplatnosť dňa 24. 9. 2020,“ dodala hovorkyňa rezortu vnútra. Prevádzkovateľom čiernej stavby teda ostáva ešte možnosť obrátiť sa na súd, aby preskúmal zákonnosť rozhodnutia.
Sídlo firmy pri bezdomovcoch 

Ndrangheta na Slovensku. Zdroj: Aktuality


Rezort prevádzkuje eseročka Labonte z Nitry. Na bločkoch z pokladne, ktoré dávali zákazníkom pri nákupe vo Wake Soul, si uvádzali rovnakú adresu akú má útulok pre bezdomovcov v meste, pod Zoborom. „Sídlo firmy je na Štúrovej 55, no útulok pre bezdomovcov sa reálne nachádza vedľa nášho sídla. Naša presná adresa firmy je Štúrova 1424/55. Túto informáciu považujeme za tendenčnú v snahe uškodiť nášmu menu,“ ohradil sa ešte vlani Patrik Masár k otázkam na sídlo firmy. Prečo na pokladničných blokoch neuvádzajú celú adresu sídla, však Masár nevysvetlil.

Aktuality.sk kontaktovali s otázkami ohľadom kauzy firmu Bearded Brothers aj začiatkom augusta. Masár si vyžiadal niekoľko dní čas na odpovede, nakoniec ale opäť neodpovedal vôbec. Patrika Masára Aktuality.sk požiadali o vyjadrenie k udeleniu rekordnej pokuty.

Kontrola preverí, prečo policajti dostatočne neanalyzovali komunikácie Vadalu
Policajný prezident Milan Lučanský je rozhorčený zo situácie, že elitný tím nedal riadne zanalyzovať zaistené telefóny z domovej prehliadky u podnikateľa Antonina Vadalu z roku 2018, ktoré mal k dispozícii. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA

Pavučina albánskych eseročiek

Biznis Macedóncov z Nitry. Zdroj: Aktuality


Druhým spoluvlastníkom rezortu je albánsky Macedónec Džemil Šefkii. Macedónsky podnikateľ minulý rok po otvorení nelegálneho plážového rezortu neskrýval radosť na sociálnej sieti. „2019 hayalim gercek oldu,“ napísal si v rodnom jazyku na sociálnu sieť začiatkom minulého leta. V preklade to znamená: „Sen pre rok 2019 splnený.“ Po medializácii už jeho status nie je verejnosti dostupný. Aktuality.sk aj jeho požiadali o vyjadrenie k pokute pre rezort. Klan Šefkiiovcov, odkiaľ pochádza aj spolumajiteľ plážového rezortu Džemil Šefkii, je známy svojimi podnikateľskými aktivitami v Nitre.

Albánski Macedónci prišli na Slovensko ešte v 90. rokoch minulého storočia. Oficiálnu verziu príbehu porozprávali pre regionálnu televíziu TV Nitrička. „Priezvisko Šefkii je v Nitre a širšom okolí dobre známe svojimi kaviarňami a nezabudnuteľnou chuťou zmrzliny, ktorej výrobu zastrešujú traja bratia,“ uviedla ich redaktorka TV Nitrička v propagačnom videu. Pri bližšom pohľade na rodinu zmrzlinárov sa však vynára pavučina eseročiek, ktoré patria rodinným klanom z Macedónska. Rozpliesť ju nie je jednoduché.
Albánsko-talianske podnikanie

Hotel v centre Nitry, ktorý tiež vlastnil gang Macedóncov. Autor Jozef Uhlárik st.


Džemilov brat Zulkufli robil biznis (cez eseročku LKW leasing) s ďalším macedónskym klanom – Kukuliovcami. Presnejšie, LKW Leasing  v minulosti vlastnil Zulkufli Šefkii s firmou Dituria,  ktorá patrila Kukuliovcom. Demil a Zulkufli evidovali sídla svojich ďalších firiem v Grand Hoteli Sole v Nitre. Aj túto budovu vlastnia Kukuliovci cez eseročku Dituria. Hotel je jedným zo symbolov Nitry, v minulosti bol známy ako Hotel Tatra. Aj v tejto budove pôsobili v pozadí Šefkiiovci.

Kukuliovci sa dostali do povedomia spoločnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Husniriza Kukuli obchodoval s Antoniom Vadalom pri jeho kšeftoch s dépeháčkami na solárnych paneloch. Člen talianskej mafie Ndrangheta Antonin Vadala sa dostal do povedomia verejnosti posledným nedokončeným článkom Jána Kuciaka s talianskej mafii na Slovensku, ktorá siahala až na úrad vlády za éry vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Vadalu odsúdili minulý rok v Taliansku na deväť rokov za pašovanie drog, uvádzajú v závere Aktuality.sk.

AKTUALIZOVANÉ #2: Antonina Vadalu odsúdili v Taliansku na 9 rokov za pašovanie kokainu
Benátsky súd odsúdil v stredu talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na deväť rokov a štyri mesiace väzenia za pašovanie drog z Južnej Ameriky do talianskej Kalábrie. Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | Peter Bachan