„Prelievanie“ bohatstva nefunguje, pápež chce jeho spravovanie pre dobro všetkých
07 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Pandémia ochorenia COVID-19 dokázala, že samotné trhové sily a tzv. trickle-down politika nedokázali spoločnosti priniesť sľubované benefity. Slová pápeža Františka citovala agentúra Reuters.


Pandémia koronavírusu ukazuje, že tzv. trickle-down teória v ekonomike nefunguje. V nedeľu to vyhlásil pápež František. Vo svojej novej encyklike Fratelli Tutti, ktorú podpísal o deň skôr v Assisi, okrem iného túto politiku kritizoval.

Tzv. trickle-down teória hovorí, že daňové úľavy spolu s ďalšími ekonomickými výhodami pre veľké korporácie či vlády prinášajú v dlhodobom horizonte prospech pre všetkých, pretože sa pomôže ekonomike ako celku. Výsledkom majú byť väčšie investície a viac pracovných miest.

Konflikt USA s Vatikánom - pokus o zastrašenie pápeža?
Existuje pokus o zastrašenie pápeža kvôli účasti Mika Pompea na sympóziu o náboženskej slobode v Ríme počas volebnej kampane v USA? Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Pápež František takúto politiku odsúdil, uvádza ďalej Reuters. Označil ju za „dogmu neoliberalizmu“, ktorá sa uchyľuje k magickým teóriám „prelievania“ alebo „pretečenia“ zdrojov ako jedinému riešeniu spoločenských problémov. Hlava katolíckej cirkvi miesto toho presadzuje teóriu, ktorá „umožňuje vytváranie pracovných miest, nie ich rušenie“.

Pápež označil krízu Veľkej recesie (hospodárska kríza v rokoch 2007 až 2009, pozn. red.) za premárnenú príležitosť na uskutočnenie ekonomických zmien. Podľa neho skončila tak, že vytvorila priestor „väčšej slobody tým, ktorí disponujú skutočnou mocou a vždy dokážu nájsť spôsob, ako vyviaznuť bez úhony“. Ako ďalej uviedol, spoločnosť musí čeliť „deštruktívnym účinkom impéria peňazí“.

Pápež tzv. trickle-down teóriu, ktorá je viac politikou ako ekonomickým smerom, kritizoval už aj v minulosti. V roku 2013 ju dokonca označil za podvod, píše portál The Hill. „Niektorí ľudia pokračujú v obhajobe tzv. trickle-down teórie, podľa ktorej ekonomický rast, podporovaný voľným trhom, nevyhnutne uspeje pri dosahovaní väčšej spravodlivosti a inkluzívnosti vo svete,“ napísal v rovnakom období. Tento názor podľa neho nikdy nebol potvrdený faktmi a vyjadruje skôr naivnú dôveru v dobro tých, ktorí majú ekonomickú moc.

Pápež v novej encyklike vyzýva na "lepšiu politiku" slúžiacu spoločnému dobru
Pápež František vyzval vo svojej novej encyklike na globálnu zmenu myslenia a odsúdil "krátkozraký, prehnaný, zúrivý a agresívny nacionalizmus", aký v súčasnej politike naberá na sile. Z textu encykliky s názvom Fratteli tutti (Všetci bratia),... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Niektorí ultra-tradicionálni katolíci obvinili Františka z tajnej podpory domnelého sprisahania na dosiahnutie „vlády jedného sveta“, inak už vyvrátenej konšpiračnej teórie, dodáva Reuters.

Pápež sa tiež vyjadril, že „právo na súkromné vlastníctvo môže byť považované iba za podružné prirodzené právo, ktoré je odvodené od princípu univerzálneho určenia vytvoreného tovaru“. Vatikánsky predstaviteľ uviedol, že pápež má v tejto súvislosti na mysli tých, ktorí majú obrovské bohatstvo.

František okrem toho napísal, že viera raných kresťanov, podľa ktorej „ak jednej osobe chýba to, čo je nevyhnutné pre dôstojný život, je to preto, lebo to iná osoba zadržiava“, stále platí.  Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi je zástancom prerozdelenia bohatstva na pomoc chudobným, jeho „spravovania pre dobro všetkých“ a spravodlivejšiemu prístupu k prírodným zdrojom. Majetné národy sú povinné zdieľať svoje bohatstvo s chudobnými. Zároveň však dodal, že určite „nenavrhuje autoritársky a abstraktný univerzalizmus“.

Pápež bije na poplach - príčiny chudoby a hladu sú v zmene klímy
Pápež František v sobotu uviedol, že je „evidentné“, že za zmenu klímy môže množstvo sociálnych neduhov ľudstva, ako aj narušenie prírodnej rovnováhy. Ako to už urobil pri iných príležitostiach, František trval na vzťahu medzi zodpovednosťou za... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková