Kirgizský prezident tvrdí, že opozícia sa pokúsila „nelegálne prevziať moc", pričom vyzval na prešetrenie výsledkov volieb
07 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Kirgizska odporučil volebným orgánom, aby vyšetrili výsledky sporných parlamentných volieb, ktoré vyvolali chaotické nepokoje v hlavnom meste Biškek, kde demonštranti tiež zaútočili na vládne ústredie, informuje portál RT.


Prezident Sooronbay Jeenbekov vyzval ústrednú volebnú komisiu (CEC), aby „opatrne“ preskúmala akékoľvek možné porušenie pravidiel v sporných voľbách, čo naznačuje, že vláda by mohla napriek tomu výsledok vyvrátiť, a zároveň naliehavo žiada návrat k pokoju.

„Pokoj v štáte a stabilita spoločnosti sú cennejšie ako akýkoľvek poslanecký mandát,“ uviedol prezident v televíznom prejave. "Navrhol som, aby Ústredná volebná komisia starostlivo preskúmala ich porušenie a v prípade potreby zrušila výsledky volieb," dodal Jeenbekov.

"Vyzývam vedúcich politických strán, aby upokojili svojich podporovateľov a presunuli ich preč z miest ich sústredenia. Vyzývam všetkých svojich krajanov, aby zachovali mier a nepodvolili sa výzvam provokatívnych síl. Mier našej krajiny a bezpečnosť našej spoločnosti sú najdôležitejšie veci," ďalej poznamenal prezident.

Zrútený AN-26 na Ukrajine vôbec nemusel havarovať. Prednosť totiž dostal papalášsky synček
AN-26, ktorý sa nedávno zrútil na Ukrajine, sa nedostal včas s jedným poškodeným motorom na letisko, pretože prednosť na pristátie dostal papalášky synáčik. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Opoziční aktivisti obvinili vládu z kupovania hlasov a zastrašovania počas parlamentných volieb z minulého víkendu, vyšli do ulíc na protest, pričom požadujú nové hlasovanie. Predbežné výsledky ukázali, že sedem percentnú hranicu prekročili iba štyri strany (zo 16), pričom dve z nich sa považujú za provládne.

Demonštrácie boli čoraz hektickejšie, keď aktivisti zaútočili na prezidentský dom v Biškeku, v ktorom sídli parlament aj prezidentská kancelária. Niektorí demonštranti tiež zapálili požiare.

Demonštranti zaútočili v pondelok večer aj na kanceláriu starostu Biškeku Aziza Surakmatova. Aj keď počet demonštrantov, ktorí sú v uliciach, zostáva nejasný, v hlavnom meste bolo zhromaždených 5 000 až 6 000 demonštrantov, informovala agentúra TASS.

Azerbajdžan nepotrebuje sýrskych žoldnierov ani vojenskú pomoc od Turecka
Správy o získaní vojenskej pomoci od Turecka a použití militantov zo Sýrie v konflikte o Náhorný Karabach sú „arménskou propagandou“ a „falošnými správami“, uviedol pre portál RT Hikmet Hadžijev, hlavný poradca prezidenta. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Marek Molnár