Česká armáda nakúpi bojové drony za 55,5 miliónov eur
07 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Obrana vyčlenila vo svojom rozpočte 1,5 miliárd korún na nákup bojových dronov v rokoch 2023 až 2027. Armáda má doteraz prieskumné bezpilotné prostriedky, bojové drony by však mohli niesť aj výzbroj a mohli by byť v prípade potreby určené k boju, portál E15 cituje hovorcu českého ministra obrany Jana Pejšeka.


Armáda má podľa Pejšeka už od roku 2015 napríklad veľké prieskumné americké drony ScanEagle, ktoré používajú vojaci hlavne v Afganistane k prieskumu, nalietali tam už viac ako 3600 letových hodín. Tieto drony majú dolet vyše 100 kilometrov a vo vzduchu vydržia cez 20 hodín. K dispozícii má aj niekoľko menších dronov, napríklad Raven RQ-11B.

„Do budúcna chceme mať nielen prieskumné drony, ale aj ako iné armády mať drony, ktoré by v prípade potreby mohli niesť aj výzbroj, teda by mohli byť použité aj k boju,“ uviedol na základni 533. práporu bezpilotných systémov v Prostějove Pejšek.

Obchodné centrá v Česku budú vypínať wi-fi, aby vyhnali nenakupujúcich a mládež
Obmedzíme vám wi-fi, odkázali obchodné centrá záškolákom. Strážna služba ich má z objektov vyhadzovať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Špeciálna Prostějovská jednotka, ktorá má na starosti bezpilotné prostriedky, vznikla tento rok v januári. „Jednotka sa buduje, v roku 2025 má byť hotová a v tej dobe má mať zhruba 300 vojakov,“ doplnil hovorca.

Podľa českého ministra obrany Ľubomíra Metnara prápor bezpilotných systémov svojím názvom a predovšetkým svojou technikou napĺňa trendy 21. storočia. „Moderné armády budú stále viac založené na automatizovaných a informačných systémoch. Som rád, že v tomto smere držíme krok. V rokoch 2023 až 2027 plánujeme rozšíriť súčasné prieskumné vybavenie práporu o taktické viacúčelové drony, ktoré sú schopné niesť výzbroj,“ uviedol minister.

Nemecko spustilo prípravu na časy, keď bude nedostatok pitnej vody
Zásobovanie (nielen) pitnou vodou sa stáva výzvou v dôsledku klimatických zmien. V tejto súvislosti existuje riziko konfliktov medzi rôznymi záujmovými skupinami. Preto sa teraz samosprávy, environmentálne skupiny a združenia spojili s federálnou... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík