Bill Gates o konci pandémie. Kedy sa podľa neho vráti život do normálu a na čom to bude závisieť
07 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Súčasný nárast pozitívne testovaných nielen na Slovensku ukazuje, že ďalšie prognóza, kedy pandémia skončí a obnoví sa život bez obmedzení, je zložitá. Vedci naznačujú, že počty budú kolísať hore a dole, či už nazývame tento nárast druhou vlnou, alebo len pokračovaním vlny prvej, informuje portál Magazín Plus.


Kedy sa život vráti do normálu a na čom to závisí? Podľa spoluzakladateľa Microsoftu Billa Gatesa sú v hre dva faktory. Záleží na prosperite krajiny a na široko dostupnej vakcíne.

Bohaté krajiny by sa mohli priblížiť k predpandemickému stavu koncom budúceho roka, uviedol Gates v rozhovore s tlačou The Wall Street Journal. Odhad však podmienil tým, že bude široko dostupná účinná vakcína proti Covid-19. „Koncom budúceho roka by sa situácia mohla vrátiť viacmenej do normálu, teda v najlepšom možnom prípade,“ uviedol 64-ročný Gates na virtuálnom summite generálnych riaditeľov pod záštitou WSJ.

Bill Gates už vie, že v "najlepšom prípade" pandémia skončí do roku 2020
Bill Gates v posledných dňoch neprestávať chrliť svoje názory na koronavírus. Tentokrát vo svojom najnovšom vyjadrení predpovedal, že pandémia sa skončí do roku 2022 - vďaka vakcínam, do ktorých výrazne investuje, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Stále nevieme, či tieto vakcíny budú fungovať,“ poznamenal. „Navýšenie kapacít zaberie nejaký čas. Tiež rozdelenie v rámci USA a medzi Spojenými štátmi a ďalšími krajinami bude veľkým zdrojom zvarov,“ dodal.

Za favoritov v pretekoch o schválení vakcíny na Západe sú označované látky vyvíjané americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou firmou BioNTech a britskou AstraZeneca v spolupráci s vedcami z Oxfordskej univerzity. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus nedávno uviedol, že vakcína proti ochoreniu Covid-19 by mohla byť pripravená už koncom tohto roka.

Gates, ktorému Microsoft zarobil imanie, doteraz vložil 36 miliárd dolárov do Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá sa zameriava na boj proti extrémnej chudobe a zlej zdravotnej starostlivosti. Šestnásť farmaceutických firiem v septembri s nadáciou podpísalo dohodu, čím sa podľa Gatesa zaviazali, že bezprecedentne zvýšia produkciu a zaistia, aby sa vakcína dostala do všeobecnej distribúcie čo najskôr.

Bill Gates pochybuje, že sa dá dôverovať agentúre FDA, čo sa týka bezpečnej vakcíny proti Covid-19
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates sa pýtal, či je možné dôverovať americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o vakcínu proti Covid-19, pričom uviedol, že bola spolitizovaná za vlády prezidenta... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Rusko sa v auguste stalo prvou krajinou na svete, ktorá schválila protikoronavírsovú vakcínu. Látka však bola testovaná na ľuďoch menej ako dva mesiace a rozsah a dostatočnosť testov spochybnili aj západní experti. Podľa niektorých Rusko v tejto otázke pred vedou a bezpečnosťou uprednostňuje národný prestíž.

„Taktiež rokujeme s Ruskom a Čínou,“ uviedol Gates. „Žiadna z ich vakcín ale nie je v tretej fáze testov, na ktoré by dohliadal vysoko uznávaný regulátor,“ dodal. Gates vyhlásil, že z vedeckého hľadiska sú ruské a čínske vakcíny úplne opodstatnenými projektami, avšak absencia rešpektovanej štúdie z tretej fázy testovania môže znížiť atraktivitu týchto vakcín v zahraničí.

„Západné firmy majú náskok v implementácii tejto tretej fázy testov, takže ak vyjdú a (vakcíny) budú ponúkané za nízku cenu, tak pochybujem, že sa z Číny a Ruska bude vyvážať veľa vakcín,“ skonštatoval.

teraz je podľa Gatesa nutné znížiť váhavosť a dosiahnuť, aby sa ľudia nechali zaočkovať, až bude vakcína dostupná.

Ruskí vedci pracujú na podobnom prípravku, ktorým liečia Trumpa
Má ísť o „kokteil“ z protilátok namiešaný hlavne z krvnej plazmy pacientov, ktorí už Covid-19 prekonali. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič