V Turecku už neexistuje sloboda prejavu (Jürgen Gottschlich)
05 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Jürgena Gottschlicha (taz)


Reálne, no pochmúrne pôsobiace hodnotenie situácie v Turecku zo strany nemeckého ministerstva zahraničných vecí tam síce veľmi nezapôsobí, ale uchádzačom o azyl môže dať minimálne nádej.


V Turecku už neexistuje sloboda prejavu. Kritici sú označovaní hneď za teroristov. A keďže súdy nie sú nezávislé, takíto údajní teroristi sú s najväčšou pravdepodobnosťou aj odsúdení. To, o čom už roky hovoria ľudskoprávne organizácie Amnesty International a Human Rights Watch, teraz vo svojom oficiálnom materiáli potvrdilo aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Pozoruhodné na tom je, že ministerstvo to tak formuluje nielen vo svojom materiáli na diskusiu, ale aj v internej správe pre Spolkový úrad na uznávanie politických utečencov.

Každý, kto niekedy pozornejšie sledoval azylové konania, vie, že postoj ministerstva zahraničných vecí ku krajine pôvodu uchádzača o azyl je spravidla formulovaný skôr vágne. Koniec koncov nechce „produkovať“ viac uznaných uchádzačov o azyl, než je nevyhnutné. Súčasné hodnotenie situácie v Turecku pre BAMF (Spolkový úrad pre migráciu a utečencov) je však naproti tomu pozoruhodne realistické. Tomu zodpovedá aj momentálne vysoká miera uznaných žiadostí o azyl pre 50 percent uchádzačov práve z Turecka.

Súd v Jemene odsúdil Trumpa na smrť
Súd v jemenskej provincii Sa'ada vydal vo štvrtok rozsudky trestu smrti pre desať prominentných osôb vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa za ich údajnú trestnú spoluúčasť na nálete z roku 2018, pri ktorom údajne zahynulo 43 ľudí vrátane 29... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Prispela k tomu určite aj skutočnosť, že už nemožno prikrášľovať situáciu, pokiaľ ide o slobodu prejavu a štátoprávnosť, a to od zmareného pokusu o prevrat v lete 2016. Vo väzení skončil aj turecký zmluvný právnik nemeckého veľvyslanectva v Ankare.

Rozhodujúca môže byť aj skúsenosť dlhoročného nemeckého veľvyslanca v Turecku Martina Erdmanna, ktorý za svojho pôsobenia od roku 2015 až do augusta 2020 zažil procesy proti nemeckým a nemecko-tureckým novinárom, kedy turecká vláda a jej justícia ľahko niekoho oštítkovali ako teroristu. Jeho hodnotenie bude súčasťou postoja nemeckého ministerstva zahraničných vecí. V Turecku síce dojem neurobí, ale uchádzačom o azyl dá aspoň nádej, že na Spolkovom azylovom úrade či neskôr na príslušných správnych súdoch sa môžu stretnúť s pochopením.

Arménske diaspóry naprieč celým svetom sa prebúdzajú - ideme brániť náš národ (Michael Safi a Bethan McKernan)
Komentár Michaela Safi a Bethana McKernan (The Guardian) Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková