Najvýkonnejší ľadoborec sveta Arktika doplával na severný pól (video)
05 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Jadrové ľadoborce série 22220 môžu viesť konvoje lodí až v trojmetrovom arktickom ľade.


Prvý ľadoborec s jadrovým pohonom Arktika z projektu 22220 sa počas svojich pokusov dostal na severný pól, informovala Baltická lodiarska spoločnosť Správu zverejnil portál tass.com.

"Budúca vlajková loď severnej námornej flotily s jadrovým pohonom Arktika z projektu  22220 dosiahla severný pól. Počas dvojtýždňovej plavby z Petrohradu do mesta Murmansk špecialisti z tímu staviteľov Baltickej lodenice (začlenenej do spoločnosti United Shipbuilding Corporation) a zástupcovia zákazníkov kontrolujú fungovanie ľadoborca na jadrový pohon v ľadovcových podmienkach, “ uvádza sa vo vyhlásení.

Počas svojich pokusov splnila jadrová loď konečný cieľ dosiahnutím severného pólu. V blízkej budúcnosti Arktika odpláva do Murmanska, kde sa očakáva podpísanie správy o o jej zaradení do služby.



Rozsiahly program obnovy ruských ľadoborcov s jadrovým pohonom je súčasťou federálneho projektu splavnenia Severomorskej trasy. Jadrové ľadoborce projektu 22220 môžu viesť konvoje lodí v trojmetrovom arktickom ľade. Konštrukcia s dvojitým ponorom umožňuje ľadoborcu pracovať v ľade a v deltách polárnych riek.

Vlajkový ľadoborec Arktika navrhli v novembri 2013 pobaltské lodenice. Prvý sériový ľadoborec Sibir bol spustený na vodu v máji 2015 a druhý Ural v júli 2016. Výtlak predstavuje 33450 ton, dĺžka je 173,3 metra. Dvojreaktorová jadrová elektráreň RITM-200 má kapacitu 175 MW. Rýchlosť je 22 uzlov. Maximálna hrúbka ľadu pri nepretržitom pohybe je 2,8 až 3 metre. Posádku tvorí 75 mužov.

VIDEO: Najsilnejší ľadoborec na svete začína skúšky na mori v Pobaltí
Vlajková loď novej rady jadrových ľadoborcov, ktorá bola postavená na zabezpečenie úspechu Ruska v Arktíde, začala plavbu neďaleko Petrohradu. Plavidlo "Arktika" má byť najväčším a najsilnejším ľadoborcom na svete. Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár